Θεσσαλονίκη: 4.600 επιχειρήσεις εστίασης εκτός της έκτακτης ενίσχυσης

Από τις 7.700 επιχειρήσεις εστίασης στη Θεσσαλονίκη το 60% έμεινε εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης.

Σοβαρές αδικίες όσον αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης στη Θεσσαλονίκη λόγω πανδημίας διαπιστώνει η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ του νομού.

Σε υπόμνημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η Ένωση επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι από τις 7.700 επιχειρήσεις εστίασης στη Θεσσαλονίκη το 60% έμεινε εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για την επανεκκίνηση της εστίασης.

Πρόκειται δηλαδή για 4.600 επιχειρήσεις που μένουν εκτός προγράμματος λόγω του ημερολογιακού κριτηρίου 2019 με 2020.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, εάν συνοπολιγιστεί ότι το 20% των επιχειρήσεων λειτουργούσε με take away και delivery, δηλαδή περίπου 1.500 επιχειρήσεις, σημαίνει ότι 3.100 επαγγελματίες της εστίασης που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω του ότι το Α΄ τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τα περιοριστικά μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, συνέβαλλαν στην μείωση του κύκλου εργασιών κατά 24%, και επίσης το Α΄ τρίμηνο του 2020 η εστίαση είχε ανάκαμψη και λειτουργούσε κανονικά.

«Το πρόγραμμα βοήθεια για επανεκκίνηση της εστίασης όπου το λέει από μόνη της  η λέξη ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ είναι να μας βοηθήσετε να  αγοράσουμε προϊόντα τα οποία πετάχτηκαν ή χαρίστηκαν με το ξαφνικό κλείσιμο των επιχειρήσεων μας και επομένως δεν πρέπει να μείνει κανένας που ήταν εντελώς κλειστός εκτός προγράμματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Ένωσης της εστίασης στη Θεσσαλονίκη.

Ποιες διορθώσεις προτείνονται

Στο υπόμνημα προς τον υπουργό, η Ένωση Εστιατόρων προτείνει ορισμένες διορθώσεις και προτάσεις όσον αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, προτείνονται τα ακόλουθα:

α. Η διαφορά τζίρου του 30% να αφορά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, έναντι αντίστοιχων μηνών του τζίρου 2019 ώστε να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που ήταν εντελώς κλειστές.

β. Η διαφορά τζίρου του 30% να γίνει 20% και να αφορά τους μήνες 1 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020 έναντι αντίστοιχων μηνών του τζίρου 2019.
    
Να ενταχθούν και τα υποκαταστήματα στο πρόγραμμα ώστε η μια από τις δυο επιχειρήσεις η οποία είναι κλειστή με μείωση τζίρου άνω του 30%.
    
Το ποσοστό του 7% να κατέβει στο 6% και το ανώτατο χρηματικό ποσό να είναι 70000 Ευρώ ώστε να φτάσουν τα 330 εκ. Ευρώ.
    
Τέλος, προτείνεται οι  επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 330 εκ. Ευρώ και είναι με κρατική εντολή κλειστές να ενταχθούν στην έκτατη ενίσχυση που δίνεται, χωρίς κριτήριο τζίρου, στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial