Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για πραγματοποίηση της Ανάστασης δύο ώρες νωρίτερα, στις 10 μ.μ., κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κυβέρνηση και Eκκλησία. Στόχος είναι να γίνει η Ανάσταση στους ναούς με προσέλευση του κόσμου στους υπαίθριους χώρους, χωρίς ταυτόχρονα να χρειαστεί εκτεταμένη παράταση του ωραρίου εντός του οποίου επιτρέπεται η κυκλοφορία.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε μια πρώτη συζήτηση χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Σήμερα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ώστε να συζητήσει για τον τρόπο λειτουργίας των ναών και των μονών κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου.
Oπως παρουσίασε η Καθημερινή, η ΔΙΣ προτείνει, με επιστολή της προς το αρμόδιο υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των ναών έως 1.500 τ.μ. να είναι τα 100 άτομα, δηλαδή να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. κλειστού χώρου.
Η πρόταση διαφέρει από την κυβερνητική γραμμή που εφαρμόζεται έως τώρα για ένα άτομο ανά 20 τ.μ. μέσα σε κλειστό χώρο (π.χ. σούπερ μάρκετ). Η ΔΙΣ δικαιολογεί την πρότασή της για ένα άτομο ανά 15 τ.μ. λέγοντας ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των ναών. Παράλληλα, η Σύνοδος ζητεί από την κυβέρνηση οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών, ώστε να αποτρέπεται ο συνωστισμός των ατόμων.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα ωράρια κυκλοφορίας των πολιτών σε συνδυασμό με τα ωράρια των λειτουργιών. Τώρα οι πολίτες πρέπει να έχουν επιστρέψει σπίτι έως τις 9 μ.μ.
Το ωράριο θα παραταθεί, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα, βεβαίως, οι λειτουργίες θα ξεκινούν νωρίτερα, ενώ και το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί νωρίτερα. Συμβαίνει άλλωστε σε πολλά χωριά της πατρίδας μας, καθώς οι ιερείς αναγκάζονται να πηγαίνουν από χωριό σε χωριό για να τελούν τη λειτουργία της Ανάστασης.
Πάντως, στην Ιεραρχία θεωρούν ότι το φετινό Πάσχα η κατάσταση είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας πιστοί προσέχουν περισσότερο, έχουν εμβολιαστεί, ενώ και ο καλός καιρός που προβλέπεται για το Πάσχα θα επιτρέπει την παραμονή των πιστών στους προαύλιους χώρους. Aλλωστε, στην επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, η ΔΙΣ εισηγείται οι λειτουργίες να γίνονται στους εξωτερικούς χώρους των ναών, όπως π.χ. η Αποκαθήλωση τη Μ. Παρασκευή και η λιτανεία του Επιταφίου πέριξ των ναών.
ΠΗΓΗ: thestival.gr