Άνοιγμα ξενοδοχείων με το… σταγονόμετρο σε Χαλκιδική και Πιερία – Μετρούν ζημιές

Με το βλέμμα στραμμένο στις επιδημιολογικές εξελίξεις παραμένουν οι παράγοντες του τουρισμού – Ελάχιστες οι κρατήσεις για τη φετινή σεζόν

Σε δισεπίλυτο γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν με τους ανθρώπους του κλάδου να μιλούν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για μια μετέωρη θερινή περίοδο που, δυστυχώς, επί του παρόντος «δεν μοιάζει να είναι καλύτερη από την περσινή». Για μια ακόμη χρονιά κρίσιμο και σχεδόν αποκλειστικό παράγοντα θα διαδραματίσει η εξέλιξη της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Μη έχοντας ουσιαστικά κρατήσεις για το επόμενο διάστημα -με τους εν δυνάμει τουρίστες να είναι άκρως προβληματισμένοι και αναποφάσιστοι για ταξίδια- οι εκπρόσωποι του τουρισμού, όσο και αν το θέλουν, μόνον αισιόδοξοι δεν μπορούν να είναι.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως αν και τουριστικά η χώρα ανοίγει στις 15 Μαίου, όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, πανελλαδικά αναμένεται να ανοίξουν επί συνόλου 10.000 ξενοδοχειακών μονάδων μόλις το 15 με 20% αυτών, μεταθέτοντας το άνοιγμά τους για τον Ιούνιο. Όσο για τη Χαλκιδική στις 15 Μαΐου δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτε 100 ξενοδοχεία, αποτυπώνοντας περίτρανα την… ανομβρία που επικρατεί στις κρατήσεις.

Ποτέ αναμένεται η κινητικότητα

«Τέλη Ιουνίου προς Ιούλιο θα δούμε κινητικότητα. Έχουμε καλύτερες προσδοκίες για Ιούλιο με Οκτώβριο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική ευθύνη και από την πορεία των εμβολιασμών, αλλιώς κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα σημαίνει αυτομάτως και κόκκινα ταμεία», τονίζει ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας πως, «με τα σημερινά δεδομένα, το φετινό καλοκαίρι δεν δείχνει να είναι καλύτερο τουριστικά σε σχέση με πέρυσι».

«Η αγορά δείχνει την προτίμησή της για διακοπές στη χώρα μας, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και της τελευταίας στιγμής, ωστόσο αναμένουμε ακόμη να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τα ταξίδια από τις μεγάλες αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η Βρετανία που είναι η δεύτερη σε αφίξεις στη χώρα μας. Οι κρατήσεις και από τη Γερμανία είναι στο απόλυτο μηδέν.Αν δεν γίνουμε “πράσινοι” δεν θα έρθει κανένας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπογραμμίζοντας πως το όποιο ενδιαφέρον καταγράφεται για τη Χαλκιδική είναι από τους Βαλκάνιους, που σταθερά «ψηφίζουν» την περιοχή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Κάποιες κρατήσεις μεταφέρονται για το…2022

Στην περίπτωση των Βρετανών αναφέρεται και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς. «Υπήρχαν κάποιες κρατήσεις Βρετανών για το φετινό καλοκαίρι που θέλησαν, τελικά, να τις μεταφέρουν για το 2022. Υπάρχουν λίγες κρατήσεις από Βαλκάνιους -Σέρβους, Ρουμάνους και Βούλγαρους κυρίως- και κάποιες από Ολλανδούς. Ουσιαστικά όλες οι κρατήσεις είναι στον αέρα καθώς δεν δίνονται προκαταβολές. Όλα θα εξελιχθούν την τελευταία στιγμή» επισημαίνει στη Voria.gr ο κ. Λασπάς τονίζοντας πως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει το 70% με 80% των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής. Μάλιστα δεν αποκλείεται, όπως απαντά σε σχετική ερώτηση, να υπάρξουν και περιπτώσεις ξενοδοχείων που δεν θα ανοίξουν καθόλου και τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

«Η φετινή τουριστική σεζόν έχω την αίσθηση πως είναι η πιο μετέωρη χρονιά» καταλήγει ο κ. Λασπάς.

Από τέλη Ιουνίου και βλέπουμε…

«Μας ανοίγουν, για να μας ανοίξουν» λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Στράτος Χαλκίδης επισημαίνοντας πως πλέον προστέθηκε μια ακόμη προϋπόθεση για την είσοδο των τουριστών και αφορά στην υποχρέωση αρνητικού PCR test, για τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, ενώ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ίσχυαν πέρυσι η εν λόγω υποχρέωση αφορούσε τα παιδιά ηλικίας άνω των δώδεκα ετών.

«Τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανήσει μια οικογένεια με μικρά παιδιά, για να μπορέσει απλώς και μόνο να μεταβεί στη χώρα μας, αυξάνεται σε τέτοιον βαθμό που καθιστά το ταξίδι απαγορευτικό» αναφέρει ο κ. Χαλκίδης υπογραμμίζοντας πως οι Βαλκάνιοι και δη οι Σέρβοι, που αποτελούν βασική τουριστική δεξαμενή για την Πιερία, έχουν μεγάλες οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανοιχτοί για διέλευση τουριστών και επισκεπτών, επί του παρόντος, είναι οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα και της Νυμφαίας (άνοιξε πιλοτικά από τις 19 Απριλίου).

Σχετικά με τις κρατήσεις στην Πιερία, σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, αυτές είναι ελάχιστες και κατά κύριο λόγο μετά τις 15 Ιουλίου. «Οι κρατήσεις είναι πλασματικές, δεν δίνονται προκαταβολές, κάποιοι κλείνουν, μετά ακυρώνουν, μετά κλείνουν δωμάτια κάποιοι άλλοι. Πέρυσι είχαμε μια πληρότητα 80 -90% και με τις ακυρώσεις λόγω κορωνοϊού… αφαιρούσαμε. Φέτος έχουμε το πολύ 5% νέες κρατήσεις και κάποια vouchers, από αλλαγές της περσινής χρονιάς» σημειώνει ο κ. Χαλκίδης.

Έλλειψη ρευστότητας

Την ώρα που η κατάσταση είναι άκρως ρευστή για το φετινό καλοκαίρι ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας.

«Οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε αναμονή, προκειμένου να μάθουν με ποιους όρους θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα παγίων κεφαλαίων κίνησης, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα για να καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους» σημειώνει ο κ. Τάσιος προσθέτοντας πως με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι μόνο οι μισοί θα καταφέρουν να επωφεληθούν.

Σημειώνεται πως το κόστος για την επαναλειτουργία ενός ξενοδοχείου ανάλογα με την δυναμικότητά του, τους κοινόχρηστους χώρους και μια σειρά άλλων δεδομένων, είναι ιδιαίτερα υψηλό και αποτιμάται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αν μάλιστα το ξενοδοχείο έμεινε κλειστό την προηγούμενη χρονιά τότε το κόστος ανεβαίνει σημαντικά παραπάνω.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial