Θεσσαλονίκη: Επικίνδυνα γιαπιά οι ημιτελείς ολυμπιακές εγκαταστάσεις στον Εύοσμο

Kουφάρι από μπετό και σιδερόβεργες στην Άνω Πολιτεία Εύοσμου – Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής να επανεκκινήσουν τα έργα

Ένα κουφάρι από μπετό και σιδερόβεργες χάσκει στην Άνω Πολιτεία Εύοσμου, άνωθεν του περιφερειακού και κάτω από την οδό Αναγεννήσεως, κρυμμένο πίσω από ρημαγμένους φράχτες,  χόρτα και παρακείμενες πολυκατοικίες.

Πρόκειται για δύο Ολυμπιακά αθλητικά έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο σχεδιασμός αφορούσε την κατασκευή ενός σταδίου 5.000 θέσεων με κουλουάρ στίβου υψηλών προδιαγραφών, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, προπονητήρια και γραφεία, καθώς επίσης και την κατασκευή μιας κλειστής κολυμβητικής πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.

Τα έργα εγκρίθηκαν, στήθηκαν οι μακέτες, οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν, μετά βαΐων και κλάδων, το 2007, μπήκαν τα θεμέλια, έπεσαν τα μπετά, διαμορφώθηκαν οι χώροι του ανοιχτού γηπέδου στίβου, της πισίνας και μια σειρά οικοδομικών εργασιών, ωστόσο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, με συνέπεια να μείνουν γιαπιά.

Εκεί που θα έπρεπε να δεσπόζουν σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα φιλοξενούσαν προπονήσεις και αγώνες για χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σήμερα βρίσκονται τσιμεντένιοι σκελετοί, τοίχοι μόνο με τα τούβλα, ανοιχτά φρεάτια ανελκυστήρων, τρύπες, σκάλες χωρίς προστατευτικά κάγκελα και σκουριασμένα σίδερα που προεξέχουν από παντού.

Οι παγίδες

Η επικινδυνότητα του γιαπιού είναι εμφανής. Ο χώρος των κερκίδων είναι εύκολα προσβάσιμος καθώς μια υποτυπώδης εξωτερική περίφραξη έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Συχνά πιτσιρικάδες εκμεταλλεύονται τους χώρους, για παιχνίδι και αυτό που στο μυαλό τους φαντάζει ως περιπέτεια και εξερεύνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή σε μια απρόσεκτη κίνηση, σε ένα άτσαλο βήμα, να μετατραπεί σε τραγωδία, είτε από κάποια πτώση στο κενό, είτε από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τα απόμερα σημεία του κτίσματος κυρίως τις βραδινές ώρες μετατρέπονται σε χώρους παράνομων δοσοληψιών και δραστηριοτήτων, με την αστυνομία να καλείται, ουκ ολίγες φορές, για να παρέμβει.

Πρωτοβουλίες κατοίκων

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας οι κάτοικοι της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία, καθάρισαν το ανοιχτό γήπεδο από τα χόρτα και τα σκουπίδια και το μετέτρεψαν σε χώρο περιπάτου, άθλησης και αναψυχής. Είναι χαρακτηριστικό πως άνθρωποι που μετακόμισαν από άλλες περιοχές, μετά το 2000 στη Νέα Πολιτεία, έβλεπαν τις εργασίες ανέγερσης να έχουν ξεκινήσει και πίστευαν πως σε λίγα χρόνια θα έχουν στα πόδια τους ένα στολίδι αθλητισμού και αθλοπαιδιών όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για ολόκληρη την πυκνοκατοικημένη δυτική Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η χαρά των κατοίκων, τα όνειρα αθλητών και συλλόγων για σύγχρονες υποδομές, έμειναν στην κυριολεξία στα αζήτητα, τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς ναι μεν ενέργειες γινόταν αλλά το έργο συνέχιζε να βαλτώνει.

Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής

Σε μια προσπάθεια το έργο να «ξεκολλήσει», ο δήμαρχος Εύοσμου – Κορδελιού Κλεάνθης Μανδαλιανός, ξεκίνησε μαζί με τους αρμόδιους αντιδημάρχους σειρά επαφών με στελέχη της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κορδελιού Εύοσμου κατά τις συναντήσεις στην Αθήνα, τόσο με τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργό κ. Λιβάνιο, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, υπήρξε η διαβεβαίωση πως η ολοκλήρωση της κατασκευής  του σταδίου είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Μάλιστα όπως ενημέρωσε ο κ. Μανδαλιανός κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τον διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις, ενώ τον ενημέρωσε ότι δόθηκε εντολή στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ) να επικαιροποιηθούν οι μελέτες, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης του μισοτελειωμένου σταδίου.

Μέσα στην εβδομάδα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Νέστορας Λαφαζανίδης θα ταξιδέψει στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές για την εξέλιξη της υπόθεσης, να παρουσιάσει αρχειακό υλικό και ότι στοιχείο διαθέτει ο δήμος για το έργο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών και να εξευρεθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ίδιος στη Voria.gr, η ολοκλήρωση του γηπέδου είναι πολύ σημαντική υπόθεση για το δήμο Εύοσμου – Κορδελιού, – τον 2ο δήμο σε πληθυσμό στη Βόρεια Ελλάδα -, αλλά και για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία ασφυκτιά από την έλλειψη αθλητικών και όχι μόνο υποδομών.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial