Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Ανεξαρτήτως εάν προκριθεί ή όχι ο Δικέφαλος έναντι της υποψιασμένης Ριέκα, οι πρώτες εμφανίσεις έχουν ήδη «φωτογραφίσει» τόσο τις ελλείψεις – από πλευράς προσώπων – στην υπάρχουσα σύνθεση, όσο και ελλιπή στοιχεία στην αγωνιστική κατάσταση της ομάδας, με τα οποία ο Λουτσέσκου χρειάζεται να συμπορευτεί μαζί τους.
Η ιδιαίτερη επισήμανση σχετίζεται με το μείζον θέμα της ηλικίας του συνόλου του ΠΑΟΚ. Η συζήτηση ανάμεσα στους φιλάθλους εντείνεται σχετικά με τις πολύπειρες μονάδες που και φέτος θα σταθούν πρωταγωνιστές στην δεύτερη προσπάθεια του Ρουμάνου προπονητή στη Τούμπα.
Φρεσκάδα, η κυρίαρχη λέξη ανάμεσα στις αρχικές απόψεις για τον φετινό ΠΑΟΚ.
Επικρατεί λοιπόν, το ερώτημα αν οι παίκτες άνω των 30 ετών είναι σε θέση να διατηρηθούν σε υψηλή απόδοση. Παράλληλα, αν οι ίδιοι δύνανται να αλλάξουν άρδην και το αργόσυρτο ποδόσφαιρο τους. Το διαπιστώσαμε άλλωστε σχεδόν όλοι έναντι της Ριέκα. Παρά την ποιότητα των Μπίσεσβαρ, Καντουρί, Βιερίνια και των χαφ αντίστοιχα της ενδεκάδας, η δυσκολία το να μεταφέρουν ταχέως τη μπάλα στους επικίνδυνους αφύλαχτους χώρους του αντιπάλου ήταν ορατή και σε έναν απλό θεατή.
Δεν αποτελεί μόνο δύσκολο για τη «παλαιά φρουρά» να απειλήσει αιφνίδια με αμεσότητα και ευκολία στη μεταβίβαση, αλλά και στο να επανέλθουν οι ίδιοι στις θέσεις τους όταν πρόκειται για κατάσταση αμύνης. Η Ριέκα εκμεταλλεύτηκε κάποια σουτ εκτός περιοχής, στα οποία η αντίδραση των παικτών του ΠΑΟΚ απουσίαζε, όπως κάποιο πιθανό μπλόκο με σώμα ή προβολή στη μπάλα λίγο πριν καταλήξει στο τέρμα του ανισόρροπου Πασχαλάκη.
Ο Δικέφαλος δεδομένα διαθέτει ποδοσφαιριστές που σε αυτά τα λαμπρά – για τον ίδιο – έτη έχουν αποδείξει τις ικανότητές και αρετές που φέρνουν μαζί τους. Έχουμε λοιπόν, θαυμάσει την εξέλιξη του Βιερίνια από τα αρχικά του ντροπαλά βήματα στο γήπεδο έως την πλήρη πλέον καταξίωσή του. Όλη αυτή την πενταετία ενθουσιαστήκαμε επίσης με τον αρτίστα Μπίσεσβαρ. Από εκεί και πέρα, μονάδες σε άμυνα και μεσαία γραμμή είχαν εξίσου συμβάλλει σημαντικά για το αήττητο πρωτάθλημα προ διετίας. Ωστόσο, ο χρόνος μοιάζει αμείλικτος και καλείται ο σύλλογος να βρει λύση στο πρόβλημα της ταχύτητας, της διαδικασίας ενός ορθού transition. Επίσης χρειάζεται να εξεταστεί εάν όντως τα βαριά πόδια οφείλονται στο πέρασμα των χρόνων ή σε πιθανή επίπονη προετοιμασία.
Ορθός προσανατολισμός στην ανάπτυξη, αργές μεταβιβάσεις και επιστροφές
Ο ΠΑΟΚ δεν υστερούσε σε συνεργασίες. Η ποιότητα ανάμεσα στους έμπειρους και στους νεότερους της ενδεκάδας διακρίνεται στο γήπεδο. Κάθετοι συνδυασμοί υπήρξαν μεταξύ τους, πράγμα που επιζητούμε από ένα σύνολο ποδοσφαιριστών. Ειδικά στο αρχικό 20λεπτο εναντίον της Ριέκα, ο ΠΑΟΚ παρουσιαζόταν απειλητικός και έλεγχε με σιγουριά τον αγώνα. Βέβαια, κάποιες μεμονωμένες, λανθασμένες μεταβιβάσεις σε δύσκολα σημεία του γηπέδου τον εξέθεσαν από πλευράς αργοπορίας και ίσως έλλειψης δυνάμεων.
Παρόμοια κατάσταση παρατηρούμε και στον Ολυμπιακό με αντίστοιχους πολύτιμους παίκτες του σε θέσεις – κλειδιά. Ποδοσφαιριστές, όπως Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί, μετρούν τις δυνάμεις τους στο ξεκίνημα της σεζόν. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πως MVP αποτελεί ο εξαιρετικός αλλά 37άρης Βαλμπουενά. Ακόμη και ο πιο ενεργός Ελ Αραμπί εμφανίζεται δυσκίνητος και ανήμπορος ακόμη για να πλησιάσει τα γνωστά του στάνταρ. Συνεπώς, κι ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει το πλήρωμα του χρόνου στους δύο «πυλώνες» του Μαρτίνς σε αυτή την επιτυχημένη διετία.
Η κριτική πραγματοποιείται βάσει της αρχικής εικόνας των ομάδων. Η ανησυχία για τις ελληνικές ομάδες είναι εύλογα αυξημένη, καθώς στην Ευρώπη δεν υφίσταται η δυναμική τους. Και αυτή τη στιγμή η έλλειψη φρεσκάδας αντίστοιχα στον ΠΑΟΚ είναι οφθαλμοφανέστατη. Αυτό αποτελεί γεγονός, ενώ αιτίες, λύσεις και οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα μας γνωστοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.