Θεσσαλονίκη: Το ιικό φορτίο στα λύματα «δείχνει» σημαντική διασπορά του κορoνοϊού

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση σε ημερήσια βάση υπολογίζεται η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, με βάση τις μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σταθερά υψηλά τα δείγματα

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 27/09 και της Τρίτης 28/09 είναι:
-Σταθερή (+5%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 25/09 και της Κυριακής 26/09.
-Σταθερή (+7%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 20/09 και Τρίτης 21/09.

«Ό,τι μετράμε τις τελευταίες εβδομάδες στα λύματα συνάδει με τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της πόλης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην παρούσα φάση της πανδημίας, η αυξημένη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού ιδιαίτερα σε νέους και παιδιά, διατηρούν τόσο το ιικό φορτίο στα λύματα, όσο και τον αριθμό των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχετικά υψηλό -αλλά σταθερά υψηλό- επίπεδο. Αυτή η εικόνα υποδηλώνει τη σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Η επιδείνωση του καιρού ευνοεί την διασπορά

Τα δεδομένα αυτά, όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, «λαμβάνοντας υπόψη και την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, που ευνοεί τη διασπορά του ιού, έχουν θέσει την Πολιτεία και θα πρέπει να θέσουν και τον κάθε πολίτη σε επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά υπογραμμίζουν και την ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό της πόλης».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial