Κορονοϊός: «Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων τα παιδιά

«Ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις σε παιδιά και εφήβους είναι ζωντανός ιός και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου,  επικαλούμενη αμερικανική έρευνα στο διεθνές περιοδικό The Lancet.

Σημείωσε ότι από τη μελέτη στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ προκύπτει πως τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν «ρεζερβουάρ» για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

«Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, παρότι το ιικό τους φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε και υποδεέστερο από αυτό τον ενηλίκων», είπε.

Υβριδική ανοσία

«Ασφαλή και αποτελεσματικά», χαρακτήρισε τα εμβόλια mRNA η Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι «έχουν συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας».

Η ίδια αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, στην «υβριδική ανοσία», δηλαδή στο φαινόμενο που κάποιος έχει νοσήσει με Covid-19 και στη συνέχεια εμβολιάζεται, λέγοντας ότι «είναι πολύ αποτελεσματική, σε σχέση με την φυσική ανοσία, καθώς αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων, που αντιμετωπίζει μεταλλάξεις και άλλος κορωνοϊούς».

Προσέθεσε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από την φυσική νόσηση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ό,τι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε. 

Υπογράμμισε δε ότι η ισχυρή ανοσία παρέχεται κυρίως λόγω των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται και έτσι παρέχεται «ισχυρή ομπρέλα προστασίας στο άτομο που νοσεί και στη συνέχεια εμβολιάζεται».

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διεθνείς επιστημονικούς φορείς.

«Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε. 

Κληθείσα να σχολιάσει όλες τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της J&J, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «το θέμα για τις δόσεις επανέρχεται με την χορήγηση 2ης δόσης μετά από 2 μήνες μετά την 1η δόση, που θα έχει το χαρακτήρα της “3ης δόσης” των δυδοσικών εμβολίων».

Αντιγριπικό εμβόλιο

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να το κάνουν και όσα έχουν ένδειξη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και για τη γρίπη.

«Πρόκειται για παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα και χρόνια νοσήματα αλλά και παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα όπως νεογνά, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με χρόνια σοβαρά νοσήματα», είπε και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει γενική σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για τη γρίπη.

Ερωτηθείσα για το πότε πρέπει να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τόνισε ότι ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε πως «ευχής έργον είναι να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο».

Τέλος, μιλώντας για όσους έχουν ψυχικά νοσήματα και νοητική υστέρηση, είπε ότι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, η προστασία τους από τον εμβολιασμό κατά της covid-19 είναι σημαντική, για αυτό οι άνθρωποι αυτοί αλλά και όσοι τους φροντίζουν θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό τους.

koronoios-rezervoyar-paragogis-neon-metallaxeon-ta-paidia0
INTIME

Αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης

Δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και φορείς για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.    

Πρόκειται για μια εξωστρεφή επιχείρηση είπε ο κ. Θεμιστοκλέους «και ελπίζουμε αυτό να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, κινητά συνεργεία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 11.000, εμβολιασμοί.

Επίσης, σε καθημερινή βάση επιχειρούν περισσότερες από 300 και πλέον κινητές μονάδες στα σπίτια πολιτών, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί δράσεις για τον εμβολιασμό των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ευάλωτων ομάδων (Ρομά, αστέγων και τοξικοεξαρτόμενων) κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα και τελευταία αναπτύχθηκαν περισσότερα από 40 κινητά συνεργεία σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.  

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.600.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6. 540.000 πολίτες, δηλαδή το 62,2% του γενικού πληθυσμού (71,8% του ενήλικου πληθυσμού).

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,2% του γενικού πληθυσμού και 79,2% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, δηλαδή το 60% του γενικού πληθυσμού και 69,4% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 64,2% του γενικού πληθυσμού και 73,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.      

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες και άλλοι 40.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους.    

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 13.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 11.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.  

Ποια τα κρούσματα

Σε 3.164 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 43 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 347 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή: kathimerini.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial