Για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της κρίσης, όταν η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ επέβαλαν στην Ελλάδα ένα πολύ σκληρό, τιμωρητικό μνημόνιο, σχολίασε στις δηλώσεις του μαζί με την Γερμανία Καγκελάριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε σε λάθη που έγιναν και που επέστρεψαν τελικά εναντίον της Ευρώπης με τη μορφή του λαϊκισμού, ενώ σημείωσε ότι και η ίδια ομολόγησε τους λάθους χειρισμούς της λέγοντας ότι “ζήτησε πολλά από τους Έλληνες”. Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει κάνει αυτή τη δήλωση, περιγράφοντας τα μεγάλη λάθη της θητείας της…
Με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος διένυσε “μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας” που “Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χ. Κολ”.
“Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση” συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει “Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος”.
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως “Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία”.
“Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες” τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι: “Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής”.
Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας
“Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη” συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις” συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
“Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η “μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου”.
Η λιτότητα δεν είναι η απάντηση σε όλα
“Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα” τόνισε ο πρωθυπουργός. “Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”” συμπλήρωσε.
Και κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”.
Νωρίτερα η καγκελάριος μετέβη πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου νωρίτερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ