Από τους πλέον θανατηφόρους μήνες της πανδημίας αναδεικνύεται ο Νοέμβριος με περισσότερους από 2000 νεκρούς, ενώ ακόμη πιο δύσκολος φαίνεται ότι θα είναι ο Δεκέμβριος.
Στους 1487 ανέρχονται συνολικά οι νεκροί από κορονοϊό μέσα στο Νοέμβριο, ενώ υπολείπονται 8 μέρες για να κλείσει ο μήνας. Εάν ακολουθηθεί η ίδια πορεία στον ημερήσιο αριθμό νεκρών, ο μήνας φλερτάρει να αναδειχτεί έως και ο πλέον θανατηφόρος από την αρχή της πανδημίας, ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Οι επιστήμονες σημείωναν ότι διαφαίνονταν μια σχετική αισιοδοξία ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είχε αρχίσει να μειώνεται. Όμως τελικά η κατάσταση άλλαξε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο εβδομαδιαίος μέσος όρος βρίσκεται στα 6.759 νέα κρούσματα τη μέρα, μια ανάσα από το ρεκόρ που ήταν τα 6.780.
Με βάση το παραπάνω δεδομένο και το γεγονός ότι οι διασωληνώσεις χθες ξεπέρασαν τις 600, δεν υπάρχει δυστυχώς καμία αισιοδοξία για μείωση του αριθμού των νεκρών. Σ’ αυτό το μακάβριο πεδίο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων έφτασε τους 81 και αν διατηρηθεί -κάτι που αποτελεί ένα μετριοπαθές και όχι το χειρότερο σενάριο- τότε ο μήνας θα κλείσει ως ο τρίτος πιο θανατηφόρος μήνας με απώλειες της τάξης των 2100.
Να θυμίσουμε ότι ο μήνας κατά τον οποίο καταγράψαμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία ήταν ο Δεκέμβριος του 2020. Εκείνο το μήνα θρηνήσαμε 2.432 ζωές εξαιτίας του κορονοϊού. Ακολουθεί ο Απρίλιος του 2021 με 2.288 χαμένες ζωές λόγω Covid και ο Νοέμβριος του 2020 με 1.780.
Δύσκολος ο Δεκέμβριος
Σύμφωνα με τους ειδικούς το τέταρτο κύμα της επιδημίας δεν έχει κορυφωθεί και αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε να μετράμε πάνω από 7000 νέα κρούσματα τη μέρα το επόμενο διάστημα. Συνεπώς και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Με βάση το παράδειγμα των προηγούμενων κυμάτων οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινης ζωής καταγράφονταν όταν η επιδημία ήταν σε αποδρομή.
Έτσι μπορεί στο δεύτερο κύμα ο μεγαλύτερο αριθμός κρουσμάτων να σημειώθηκε στις 12/11, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών καταγράφηκε στις 28/11 και μάλιστα αποτελεί το μέχρι σήμερα ρεκόρ με 121 θανάτους. Αντίστοιχα στο τρίτο κύμα, το ρεκόρ νέων κρουσμάτων σημειώθηκε στις 30/3, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στις 15/4.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι υπάρχει μια απόσταση 2 περίπου εβδομάδων μεταξύ αυξημένων κρουσμάτων και θανάτων. Με αυτή τη λογική ακόμη κι αν βλέπαμε την κορύφωση του 4ου κύματος στις 9/11 με τα πλέον των 8600 νέων κρουσμάτων, δεν έχουμε δει το νέο ρεκόρ θανάτων.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα το ρεκόρ κρουσμάτων συνοδεύονταν από μια σχετικά γρήγορη αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων. Αυτό τώρα δεν φαίνεται.
Έτσι ο Νοέμβριο αναμένεται να “κληροδοτήσει” το Δεκέμβριο με ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο το οποίο θα φανεί στους θανάτους. ήδη μιλάμε για 600 διασωληνωμένους και οι ειδικοί θεωρούν ότι θα φτάσουμε σε 2-3 εβδομάδες τους 800. Με αυτό το γεγονός ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας με τους θανάτους σε καθημερινή βάση για αρκετό διάστημα να κινούνται κοντά στα επίπεδα των 100.
Σημειώνεται δε ότι οι ΜΕΘ covid στο ΕΣΥ είναι κατειλημμένες κατά 93% στην Επικράτεια.
“Ο ιός βρίσκεται παντού”
Την τραγική κατάσταση στη χώρα σχολίασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχεια, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
“Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο ιός βρίσκεται παντού. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερου ποσοστού των θανάτων”, δήλωσε ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για να παραδεχτεί πως:
“Σύμφωνα με τα μοντέλα που είχαμε υπόψιν μας, περιμέναμε 600 διασωληνωμενους στα τέλη Νοεμβρίου και ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί”.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς δεν είναι υπάρχουν και άλλες νόσοι εκτός του covid. “Θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να περιοριστεί η διασπορά”.
Πηγή: news247.gr