Συνεχίζονται οι εκκλήσεις ειδικών για εμβολιασμό
Μεγάλη έξαρση κρουσμάτων περιμένουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω της διαβλεπόμενης επικράτησης της παραλλαγής Ομικρον. Αυτό θα σημάνει όπως είπαν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο ήδη βεβαρυμένο σύστημα Υγείας και συνέστησαν σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν.
Τρίτη δόση
Επισήμαναν δε, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, πως η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ενώ άφησαν κάποιο παράθυρο ανοικτό για λήψη αυστηρότερων μέτρων. Είπαν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να τηρούνται και ο κόσμος να λαμβάνει ατομικά μέτρα προστασίας.
Ψηλά αλλά σταθερά
Πάντως, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, και ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική καθώς οι ΜΕΘ κορέστηκαν, η πανδημία δείχνει σταθεροποίηση ως προς τον αριθμό κρουσμάτων, σε υψηλά επίπεδα.
Εφιαλτική όμως παραμένει η θνητότητα από κορωνοϊό με 100 και πλέον νεκρούς κάθε μέρα. Η θλιβερή αυτή επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη.
Εφιάλτης στις ΜΕΘ
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 100 διακομιδές Covid στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με τον αριθμό να είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, τις 180 έχουν φτάσει οι αναμονές για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ τον τελευταίο μήνα, με κάποια αιτήματα να εκκρεμούν από τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ.
Οι άνθρωποι αυτοί νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο, περιμένοντας να βρεθεί κάποιο κρεβάτι. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφεται μικρή κάμψη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, όπως είπε απόψε στην ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται να βοηθούν στον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας.
Αποκλιμάκωση αλλά
Στο ίδιο μήκος κύματος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε από την πλευρά της ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφεται επιπλέον μείωση 14% στα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.
Ομως τα νέα μασοπρόθεσμα δεν είναι ευχάριστα. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Ομικρον έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Εκτίναξη κρουσμάτων
«Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου». Δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας.
Οι προβλέψεις σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι ότι η έλευση του στελέχους «Ομικρον» αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.
Πάντως η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ανησυχία και στην Ελλάδα, καθώς εντοπίστηκαν 14 νέα κρούσματα. Συνολικά πλέον, ανέρχονται σε 17 στη χώρα.
Η πορεία της πανδημίας
Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφεται επιπλέον μείωση 14% στα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Η ίδια χαρακτήρισε αργό τον ρυθμό αποκλιμάκωσης και είπε ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Λακωνία, το Λασίθι και η Λευκάδα, όπου συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων. Όπως τόνισε, μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι στο βαθύ κόκκινο ενώ τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 43.000 αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Μιλώντας για τις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, είπε ότι δείχνουν να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, «όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ήδη διασωληνωμένοι αλλά κι αυτών που χάνονται».
Πολύ εύκολη η μετάδοση
Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση, σίγουρα μεταδίδεται πολύ εύκολα και σίγουρα ευκολότερα από την Βήτα και Δέλτα.
«Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι. Τέλος επανέλαβε ότι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και είναι ασφαλές για τα παιδιά.
Πηγή: in.gr