Ρεύμα: «Κλειδώνουν» τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022

Σειρά σεναρίων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τους πρώτους μήνες του 2022, όπου οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στήριξης πρόκειται να οριστικοποιηθούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα, ώστε εκτός απροόπτου να ανακοινωθούν μέσα στην προσεχή εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το επόμενο έτος το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει από τον μηχανισμό αυτόματου υπολογισμού, στο οποίο έχουν ήδη αναφερθεί αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Έτσι, ο μηχανισμός θα λαμβάνει υπόψη το ύψος της χονδρεμπορικής τιμής, ώστε να προσδιορίζει αυτόματα το ποσό της επιδότησης ανά μήνα ή ανά δίμηνο, το οποίο θα αποδίδεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). 

Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, όπως είναι γνωστό, η ελάφρυνση θα σταματήσει να εφαρμόζεται οριζόντια, όπως συνέβη το 2021, αλλά θα υπάρξουν κριτήρια για τον καθορισμό δικαιούχων, όπως προβλέπει και η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν. Μεταξύ των κριτηρίων που φαίνεται να προκρίνονται είναι το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τα τετραγωνικά της κατοικίας. Πάντως, σκοπός είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών. 

Παράλληλα, επιλέξιμες επιχειρήσεις χαμηλής τάσης θα συνεχίσουν να καλύπτονται από την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Ωστόσο, στο «δίχτυ προστασίας» του επόμενου έτους θα περιλαμβάνονται και ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσης τάσης, καθώς και συγκεκριμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι δεν προμηθεύονται ρεύμα σε σταθερή τιμή, μέσω σύμβασης. Και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει επιχορήγηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 

Άνω του 1,5 δισ. τα απαιτούμενα κονδύλια 

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία εταιρειών, οι υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα τους προηγούμενους μήνες έχει εκτινάξει το λειτουργικό κόστος. Έτσι, στόχος είναι να προστατευθούν, ώστε να μην αναγκαστούν από το επόμενο έτος να μετακυλήσουν στα προϊόντα τους τις επιβαρύνσεις από το ράλι στο κόστος του ρεύματος, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τις ανατιμήσεις και την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.  

Αν και το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται πλέον ανά μήνα, όπως και κατά συνέπεια τα κεφάλαια που θα χρειαστούν, εμπλεκόμενοι φορείς εκτιμούν πως ένα μεγάλο αρχικό διάστημα του 2022 οι χονδρεμπορικές τιμές θα είναι αρκετά αυξημένες, με συνέπεια να απαιτηθούν σημαντικά κονδύλια για τα μέτρα στήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προβλέπουν, για την απορρόφηση ενός σημαντικού ποσοστού των αυξήσεων, ώστε αυτές να μην περάσουν στη λιανική αγορά, θα χρειαστεί μέσα στο επόμενο έτος να επιστρατευθούν κονδύλια άνω του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). 

Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τα κονδύλια, ύψους 740 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο 2021 από το ΤΕΜ για τη στήριξη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Πάντως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα μπορέσει και πάλι να καλυφθεί στο σύνολό του από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, όπως έγινε και φέτος, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση. 

Σύσκεψη για την εφαρμογή του μέτρου 

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή της επιδότησης εντός του 2021 αποτέλεσε βασικό θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, του Προέδρου της ΡΑΕ, Επίκουρου Καθηγητή Α. Δαγούμα, και εκπροσώπων των εταιρειών προμήθειας. Στη σύσκεψη, η ΡΑΕ ζήτησε δείγματα λογαριασμών από τις εταιρείες προμήθειας, ώστε να διαπιστώσει πώς αποτυπώνουν αυτές τις εκπτώσεις, καθώς και επικαιροποιημένα στοιχεία ώστε να ελέγξει τη σωστή εκτέλεση της επιδότησης. 

Από την άλλη πλευρά, έγινε γνωστό ότι οι προμηθευτές θα πιστωθούν σήμερα την τρίτη δόση χρηματοδότησης, η οποία αφορά την επιδότηση του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες έχουν λάβει ήδη, σε δύο «πακέτα», τα κονδύλια για την επιδότηση του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι προμηθευτές φυσικού αερίου θα λάβουν και την έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. 

Όπως είναι γνωστό, τον Δεκέμβριο η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας είναι 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου, ανέρχεται σε 49,5 ευρώ. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η ενίσχυση τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh, δηλαδή σε 55,5 ευρώ. 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης και οι ενιαίες φόρμες για τους λογαριασμούς ρεύματος και τα έντυπα προσφοράς νέου συμβολαίου, που περιλαμβάνουν οι νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΡΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι ενιαίες φόρμες συνοδεύονται επίσης από την ομαδοποίηση των τιμολογίων ρεύματος σε τρεις κατηγορίες, τα σταθερά τιμολόγια, τα κυμαινόμενα με αυξομείωση εντός ορίων, και τα κυμαινόμενα με αυξομείωση χωρίς όριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ ενημέρωσε τους προμηθευτές πως θα στείλει σήμερα διευκρινιστικές οδηγίες για τη συμπλήρωση κάθε πεδίου των λογαριασμών και των εντύπων προσφοράς. 

Πηγή: insider.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial