Η υψηλή διατροφική αξία που έχει το ψωμί είναι αδιαμφισβήτητη. Το πόσο επιβαρύνει τον οργανισμό μας ωστόσο, εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιηθεί και το βαθμό επεξεργασίας κατά την παρασκευή του.
Το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής άλεσης είναι πολύτιμη πηγή διαφόρων διατροφικών συστατικών. Το ψωμί ολικής άλεσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πηγή σύνθετων υδατανθράκων.
Τι θα συμβεί ωστόσο σταματήσεις να τρως ψωμί; Πόσο θα αλλάξει το σώμα σου αν σταματήσεις να λαμβάνεις αυτή την πλούσια πηγή υδατανθράκων;
Απώλεια σωματικού βάρους
Όταν μειώνεις την πρόσληψη υδατανθράκων, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι το πόσο γρήγορα, σχεδόν μαγικά, το σωματικό βάρος μειώνεται. Αλλά δεν είναι λίπος που χάνεις. Είναι νερό. Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο υδατανθράκων αποθηκεύει τρεις έως τέσσερις φορές το βάρος του σε νερό. Έτσι, μόλις κόψεις τους υδατάνθρακες το σώμα χρησιμοποιεί τα αποθέματα γλυκογόνου. Έτσι χάνεις μια καλή ποσότητα βάρους σε νερό.
Χαμηλοί υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Όταν ένα άτομο μειώνει τους υδατάνθρακες, ο εγκέφαλος λειτουργεί με αναθυμιάσεις, ειδικά καθώς τα αποθέματα γλυκογόνου μειώνονται και εξαντλούνται. Τελικά, μόλις φύγει όλο αυτό το γλυκογόνο, το σώμα σας διασπά το λίπος και τροφοδοτείται από μικρά θραύσματα άνθρακα, που ονομάζονται κετόνες. Το αποτέλεσμα; Κακοσμία του στόματος, ξηροστομία, κόπωση, αδυναμία, ζάλη, αϋπνία, ναυτίες και ημικρανίες. Βασικά, νιώθεις ότι έχεις γρίπη.
Τελικά, το σώμα σου προσαρμόζεται στο να λειτουργεί με κετόνες, ώστε να μην αισθάνεσαι τόσο άσχημα, αλλά και πάλι δεν είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου.
Λιγότερες λιγούρες
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι διαβόητοι για το ότι απογειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ μετά από λίγο την ρίχνουν στα Τάρταρα. Σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υποδηλώνει ότι αυτό το roler coaster, ενεργοποιεί τα κέντρα εθισμού στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε επακόλουθες λιγούρες.
Ωστόσο, η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να εμποδίσει την πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για να αποτρέψει τη λιγούρες.
Τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, μαγνησίου και βιταμινών Β, τα οποία είναι όλα κρίσιμα για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου για το σώμα σου, όλα τα κύτταρα επιβραδύνουν τις λειτουργίες τους.
Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα
Η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσες φυτικές ίνες λαμβάνεις. Οι φυτικές ίνες, όχι μόνο βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών, αλλά διατηρούν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.
Εναλλαγές στη διάθεση
Οι υδατάνθρακες -είτε είναι καλοί είτε επεξεργασμένοι- αυξάνουν τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Έτσι, όταν κόβεις τους καλούς υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η ψυχική σου υγεία συμβαδίζει με αυτό.
Χαμηλότερη απόδοση στην σωματική άσκηση
Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Αν κόψεις το ψωμί, το οποίο είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων, αυτόματα η ενέργειά σου θα πέσει. Και όσο πιο χαλαρή είναι η σωματική άσκηση, τόσο πιο «χαλαρά» θα είναι και τα αποτελέσματα στο σώμα σου.
Τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού
Πολύσπορο ψωμί με ολόκληρους κόκκους δημητριακών
Μια φέτα (34 γραμμάρια) πολύσπορου ψωμιού προσφέρει στον οργανισμό:
Θερμίδες: 80
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Λίπος: 0,5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Ψωμί βρώμης
Μια φέτα (48 γραμμάρια) ψωμιού βρώμης προσφέρει στον οργανισμό:
Θερμίδες: 130
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Λίπος: 1,5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 23 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια
Ψωμί λιναρόσπορου
Μία φέτα (34 γραμμάρια) ψωμιού λιναρόσπορου προσφέρει στον οργανισμό:
Θερμίδες: 80
Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
Λίπος: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια
Ψωμί χωρίς γλουτένη
Μια φέτα (36 γραμμάρια) ψωμιού χωρίς γλουτένη προσφέρει στον οργανισμό:
Θερμίδες: 90
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Λίπος: 5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
Ψωμί με προζύμι
Μια φέτα (47 γραμμάρια) από ψωμί με προζύμι από λευκό αλεύρι προσφέρει στον οργανισμό:
Θερμίδες: 120
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 20 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Ψωμί από 100% ολόκληρο σιτάρι
Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (46 γραμμάρια) προσφέρει στον οργανισμό:
Θερμίδες: 110
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Λίπος: 0,5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 23 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια
Πηγή: ladylike.gr