Τι δείχνουν τα στοιχεία από τους εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργεί το Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Σαρωτική είναι η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα, ωστόσο η Δέλτα παραμένει σαφώς κυρίαρχη στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργεί το Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε δείγματα από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παρότι η Όμικρον εντοπίζεται στα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα που εντοπίζονται, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι ακριβώς το αντίστροφο. «Στην κοινότητα έχουμε ένα ποσοστό 80% Όμικρον, ωστόσο στις νοσηλείες είναι περίπου στο 20%, προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ σχεδόν το 100% στις ΜΕΘ είναι Δέλτα», είπε στη Voria.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα.
Τα στοιχεία φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η Όμικρον επιφέρει λιγότερο βαριά νόσηση, κάτι που, σύμφωνα με την κ. Γκιούλα, «μένει να το δούμε και το επόμενο διάστημα». Το ίδιο, πάντως, διαφαίνεται και από την εικόνα που επικρατεί αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, όπου έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προσελεύσεις ασθενών με ύποπτα συμπτώματα, ωστόσο μόλις ένα μικρό ποσοστό εισάγεται για νοσηλεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπερτριπλασιάστηκαν οι διαγνωστικοί έλεγχοι που γίνονται στα νοσοκομεία, με την πλειονότητα των ασθενών να βρίσκονται θετικοί. «Έχει αυξηθεί κατά πολύ η δουλειά απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει. Καθημερινά δεχόμαστε από 1.000 έως και 1.500 δείγματα από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Το προηγούμενο διάστημα ήταν περίπου 300 με 400. Και σχεδόν όλα, βέβαια, θετικά», ανέφερε η κ. Γκιούλα.
Ωστόσο, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, οι εισαγωγές παρουσιάζουν μικρή αύξηση (60 κατά μέσο όρο έναντι 50 πριν από τα Χριστούγεννα) αναλογικά και με την εκθετική αύξηση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων. Επιπλέον, η πίεση στις ΜΕΘ είναι μεν μεγάλη, αλλά χωρίς αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στη διαθεσιμότητα των κλινών.
Μηδενικά τα κρούσματα γρίπης
Μηδενικά, εξάλλου, είναι μέχρι στιγμής και τα κρούσματα της κοινής γρίπης, τα οποία επίσης ελέγχονται από το ίδιο εργαστήριο του ΑΠΘ. «Προς το παρόν δεν έχουμε κρούσμα γρίπης, η οποία στην Ελλάδα συνήθως εμφανίζεται μετά τις 15 Ιανουαρίου. Πιστεύω πως σε κάποιο ποσοστό φέτος θα εμφανιστεί. Ίσως όχι στο βαθμό που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, όχι όμως και στο μηδενικό που ήταν πέρσι, όταν είχαμε καραντίνα», εκτίμησε η κ. Γκιούλα, η οποία τόνισε πως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους θα βοηθήσει στην αποφυγή της διασποράς όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και όλων των αναπνευστικών ιών.
Πηγή: voria.gr