Κορωνοϊός-ΑΠΘ: Φόβος στις εστίες-Έλλειψη απολύμανσης στα κοινά μπάνια και μείωση των καθαριστριών

Κορονοϊός - ΑΠΘ: Δύο κρούσματα σε φοιτητικές εστίες - Ελεγχοι του ΕΟΔΥ |  Ελλάδα Ειδήσεις

Εστίες… μετάδοσης φαίνεται πως είναι οι εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τους οικότροφους φοιτητές, οι οποίοι καταγγέλλουν την μείωση των καθαριστριών και την έλλειψη απολύμανσης την ώρα που η χώρα μαστίζεται από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και οι φοιτητές επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για την εξεταστική τους, ενώ μάλιστα κάνουν λόγο για ανεπαρκή μέτρα που οδηγούν σε έντονο προβληματισμό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) Κώστας Χρυσάφης, μιλώντας στο ThessToday.gr επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εστιακοί φοιτητές και έγκεινται στην έλλειψη απολύμανσης μολονότι τα μπάνια των ορόφων στα τρία από τα τέσσερα κτίρια των εστιών είναι κοινά, ενώ μάλιστα αναφέρθηκε και στην περίπτωση που κάποιος φοιτητής βρεθεί θετικός στον ιό.

«Δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα υπάρχουν στις εστίες – Δεν υπάρχει μέριμνα για ενημέρωση»

«Κάθε όροφος από τα τρία κτίρια που μπορεί να έχει 40 δωμάτια, έχει μόνο έξι μπάνια. Έξι ντουζιέρες και έξι νιπτήρες δηλαδή, πράγμα που είναι προβληματικό. Μπορεί ένα παιδί να έχει κορωνοϊό, δεν υπήρχε σωστή μέριμνα ώστε να ενημερωθούμε στο σύνολό μας και το μέτρο που λαμβανόταν ήταν να λένε στο παιδί κάτσε στο δωμάτιό σου και στη ντουζιέρα που θα πας βάλε ένα χαρτί ότι εδώ πηγαίνω εγώ που έχω κορωνοϊό και να μη πάει άλλος. Γίνανε τέτοια περιστατικά και είναι επικίνδυνο. Και δεν έχουμε σαφή εικόνα. Αυτά τα ξέρουμε επειδή ζούμε εκεί. Στην τέταρτη εστία μένουμε σε διπλά δωμάτια, με συγκάτοικο, με μπάνιο. Αν βρεθεί θετικός ο ένας συγκάτοικος είναι άγνωστο το τι θα συμβεί», επισημαίνει ο κ. Χρυσάφης.

Και προσθέτει: «Από τη στιγμή που είσαι κρούσμα στις εστίες, θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για όλους τους άλλους. Επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για το πώς θα φάει αυτός που έχει κορωνοϊό. Δεν υπάρχει κάποιος να του πάει φαγητό. Αν δεν του πάει φαγητό κάποιος όμως δεν είναι λογικό να βγει είτε για να ψωνίσει είτε για να πάει στη λέσχη να φάει; Μη λέμε ψέματα. Οι εστιακοί φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν κάθε μέρα ντελίβερι, τρία γεύματα τη μέρα. Είτε θα πουν σε κάποιο φίλο τους να πάει είτε θα πάνε οι ίδιοι. Και θα το αποκρύψουν. Είναι οικονομικό το θέμα».

Ενώ αναφορικά με τις απολυμάνσεις ο ίδιος τόνισε πως είναι μια διαρκής διεκδίκηση του συλλόγου, όπως και το να βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συνέχεια στο πανεπιστήμιο ώστε να διενεργεί τεστ. «Η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι είχε γίνει απολύμανση σε κάποιο από τα κτίρια πριν από το καλοκαίρι. Πάντα διεκδικούσαμε την απολύμανση όμως βλέπουμε ότι δεν έχουν παρθεί ούτε τα απλά μέτρα. Γίνεται να μην υπάρχει ένα πακέτο με μάσκες όπως μπαίνουμε στο εστιατόριο; Δεν υπάρχει σχεδιασμός».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ τονίζει πως φέτος μπήκαν στις εστίες 270 φοιτητές από τους 900 που έκαναν αιτήσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των οικότροφων. Εκρηκτικό κάνει επίσης το κοκτέιλ της μετάδοσης το γεγονός πως, όπως υποστηρίζει, έχει μειωθεί ο αριθμός των καθαριστριών. «Μειώνονται χρόνο με τον χρόνο οι καθαρίστριες και ακριβώς αυτό γίνεται σε μια βάση όπου έχουν μπει οι εργολαβίες τόσο στη σίτιση όσο και στη συντήρηση και στην καθαριότητα και με αφορμή πολλές φορές την ίδια την πανδημία, λένε πως το τελευταίο διάστημα με τον κορωνοϊό ήταν πιο λίγοι οι εστιακοί φοιτητές. Οπότε μειώθηκαν οι καθαρίστριες».

Μαζική χρήση των ίδιων ασανσέρ γιατι πολλά είναι χαλασμένα

Παράλληλα τονίζει πως στα κτίρια δεν υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ επίσης οι φοιτητές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μαζικά τα ίδια ασανσέρ, καθώς πολλά είναι εκτός λειτουργίας. «Σε πολλά κτίρια των εστιών είναι χαλασμένα τα ασανσέρ και αναγκάζονται να μπαίνουν πέντε έξι άτομα στο ασανσέρ για να μην περπατήσουν δέκα ορόφους με τα πόδια. Ενώ την ίδια στιγμή δίπλα έχει δύο και τρία ασανσέρ χαλασμένα».

Ενώ επίσης σημαντικό είναι, όπως επισημαίνει, το ότι παρέμειναν για όλο αυτό το διάστημα ανοιχτές οι εστίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πολλά παιδιά θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. «Με αίτημα και με αγώνα των εστιακών φοιτητών έμειναν ανοιχτές οι εστίες γιατί υπήρχε η ιδέα να κλείσουν, όπως έκλεισαν και τα πανεπιστήμια. Και ακριβώς επειδή στις εστίες μένουν παιδιά από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, τα περισσότερα δουλεύουν όσο σπουδάζουν. Δεν τους κρατάει μόνο το πανεπιστήμιο στην πόλη αλλά και η δουλειά τους».

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial