Τι λένε επιστήμονες της Θεσσαλονίκης για την πορεία του κύματος της πανδημίας
Του Γιώργου Καλλίνη
Αποκαλύπτονται τα πρώτα σημάδια ύφεσης του νέου κύματος της πανδημίας που αφορά την μετάλλαξη Όμικρον και σαρώνει εδώ και εβδομάδες τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα. Παρότι τα κρούσματα, τα θύματα και η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει σταθερά υψηλή, επιστήμονες και υγειονομικοί πιστεύουν ότι πλέον η Όμικρον μπορεί να νικηθεί εάν επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας.
«Εδώ και κάποιες μέρες έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση του κύματος Όμικρον της πανδημίας στη χώρα, παρότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων έχει επιβραδύνει την πτώση», εξηγεί ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο TyposThes. Ο καθηγητής τονίζει ότι ήταν μια πολύ σημαντική απόφαση να πάρουν παράταση τα μέτρα προστασίας μέχρι το τέλος του μήνα και πλέον το πιο κομβικό σημείο είναι να διατηρηθούν οι ρυθμοί του εμβολιασμού στα παιδιά, αλλά και την 3η δόση.
«Μπορούμε να νικήσουμε την Όμικρον, αν συνεχίζουμε να προσέχουμε με μέτρα, εμβολιασμούς και ατομική προσοχή. Είναι στο χέρι μας, πιο πολύ από ποτέ», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης και συμπληρώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί για λίγο καιρό η κοινωνική απόσταση, καθώς μπορεί η Όμικρον να δείχνει πιο ήπια, όμως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραμικρή χαλάρωση, θα φέρει κανονική επανάκαμψη του κύματος της πανδημίας».\
Η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη δεν έχει μειωθεί, σύμφωνα με το διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκο Καπραβέλο. «Μετά από μήνες, μόλις στην τελευταία μας εφημερία ευτυχίσαμε να δούμε 2-3 άδεια κρεβάτια ΜΕΘ, σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο και το Παπαγεωργείου που έχουν δεκάδες ανθρώπους με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ», εξηγεί ο κ. Καπραβέλος στο TyposThes.
«Είναι πάρα πολύ πρόωρη η αισιοδοξία που κυοφορείται, καθώς δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά σε μια υπόθεση ότι το νέο κύμα της Όμικρον, το οποίο μας πρόλαβε χωρίς να έχει τελειώσει ακόμη το προηγούμενο της Δέλτα, δεν θα είναι τόσο σφοδρό», ολοκλήρωσε.
Σε τροχιά συρρίκνωσης το κύμα της Omicron
Το κύμα της Omicron έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης και αυτό αναμένουμε να φανεί και στους σκληρούς δείκτες τις επόμενες εβδομάδες ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας.
«Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας » τις επόμενες εβδομάδες ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι πλέον παρατηρείται μείωση κατά -31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά +24% οι θάνατοι. Οι ειδικοί ανέφεραν μάλιστα ότι με αυτήν την πορεία που παρουσιάζει η διασπορά του ιού στην χώρα μας είναι πιθανό να κάνουμε «Πάσχα στο χωριό» υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και ο κόσμος να είναι προσεκτικός.
Τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι 170.000 ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα στο 5,7% από 9%.
Μίλησε επίσης για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε με έμφαση και σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ότι το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Μαγιορκίνης: Σε 3 μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν
Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» με τον κορωνοϊό, εξήγησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε, η ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο πληθυσμός έχει φτάσει σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.
«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».
Αναφορικά με το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κορωνοϊό κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη Όμικρον απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η Όμικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.
Πηγή: typosthes.gr