Οι ψηφιακοί νομάδες αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας – Επιλέγουν και τη Θεσσαλονίκη ενισχύοντας την τάση μεσοπρόθεσμης μίσθωσης
Όταν ο Ιάπωνας μηχανικός, Τσούγκιο Μακιμότο, και ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Ντέιβιντ Μάνερς, διατύπωσαν για πρώτη φορά τον όρο «ψηφιακός νομάς» στο ομώνυμο φουτουριστικό βιβλίο τους «Τhe Digital Nomad» που δημοσιεύθηκε το 1997, σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους πως, δύο και πλέον δεκαετίες αργότερα, μια παγκόσμιας έκτασης πανδημία θα τον έφερνε στο προσκήνιο.
Οι ψηφιακοί νομάδες, δηλαδή οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως, αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αποτελώντας, πλέον, μία από τις βασικές αλλαγές στον σύγχρονο τρόπο εργασίας.
Το νέο ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον που δημιούργησε αναγκαστικά, η τηλεργασία, ως μέτρο για τον περιορισμό του κορωνοϊού και παράλληλα ο παρατεταμένος εγκλεισμός ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους ανά την υφήλιο, εφόσον η εργασία τους, τους το επέτρεπε, να αναζητήσουν νέους προορισμούς εγκατάστασης, ώστε να μην περιορίζονται από κανενός είδους φυσική παρουσία στον πόλη όπου εδρεύει η εταιρεία στην οποία απασχολούνται.
Ανάμεσα στους προορισμούς που επέλεξαν ήταν και η Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη, πέρα από την Αθήνα και κάποια νησιά, να μπαίνει στο στόχαστρό τους. Η τάση αυτή μάλιστα έχει δημιουργήσει μία νέα κινητικότητα στα Airbnb στη Θεσσαλονίκη, κάποια εκ των οποίων όπως έχει γράψει η Voria.gr, μεταλλάσσονται σε καταλύματα…μεσοπρόθεσμης μίσθωσης, δηλαδή ενοικίασης για μερικούς μήνες σε εργαζόμενους που βρίσκονται στην πόλη για κάποια επαγγελματικά projects.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επενδυτών που διαβλέποντας την τάση που μπορεί, να είναι στα σπάργανα αλλά έχει σημαντικές προοπτικές, μπαίνουν στη διαδικασία να διαμορφώσουν κατοικίες προκειμένου να τις μισθώνουν αποκλειστικά σε εργαζόμενους που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τη διαμονή τους, οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν πλήρως εξοπλισμένα σπίτια, με άνετους χώρους που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε χώρο εργασίας και φυσικά, πολύ καλή γραμμή internet.
Στην τιμή του ενοικίου, συχνά, συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, κάνοντας έτσι πιο δελεαστικό το προσφερόμενο διαμέρισμα.
Μάλιστα όπως εκτιμά μιλώντας στη Voria.gr, ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, το επόμενο διάστημα, λόγω των νεών συνθηκών, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και μικροί οικισμοί, στους οποίους θα μπορούσαν να ζουν οι ψηφιακοί νομάδες, απολαμβάνοντας τον ήλιο αλλά και τη θάλασσα. Για παράδειγμα οικισμοί στη Χαλκιδική που σήμερα είναι ανεκμετάλλευτοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν και πάλι ζωή μέσω εταιρειών που θα αναλάμβαναν τη διαχείρισή τους δημιουργώντας κατοικίες για ψηφιακούς νομάδες.
Πέρα βέβαια από τους αλλοδαπούς digital nomads, δεν είναι λίγοι και οι Έλληνες που επέλεξαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, τη Θεσσαλονίκη, και να συνεχίσουν να απασχολούνται από απόσταση σε εταιρείες του εξωτερικού.
Κάποιοι εξ αυτών επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη αγόρασαν διαμερίσματα σε πολυτελείς οικοδομές, που τώρα ολοκληρώνονται, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή και την εργασία τους από τα… πάτρια εδάφη.
Γιατί επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη
Για πολλούς εργαζομένους, κομβικός παράγοντας για την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη, ή την επιλογή τους να πρωτοκατοικήσουν σε αυτή, ήταν η διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων συγκριτικά με τα μητροπολιτικά κέντρα του κόσμου παρέμενε ακόμα ιδιαίτερα χαμηλός.
Σύμφωνα με στοιχεία του NomadList, ηλεκτρονικού κόμβου όπου καταγράφονται πληροφορίες για εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο όπου οι ψηφιακοί νομάδες θα μπορούσαν να ζήσουν και να εργαστούν, η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων ως εξαιρετική πόλη λόγω της ασφάλειας που προσφέρει, εύκολα προσβάσιμη – μπορείς να διασχίσεις περπατώντας – που διαθέτει εξαιρετικούς χώρους για να εργαστεί κάποιος, φιλική προς τους ξένους, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, καλή νυχτερινή ζωή, αλλά και με ικανοποιητικές ταχύτητες internet αλλά και ελεύθερο wifi.
Το προφίλ των digital nomads
Ποια είναι όμως το προφίλ των ψηφιακών νομάδων που αποφασίζουν να ζήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός της χώρας τους;
Πρόκειται μεταξύ άλλων για σχεδιαστές ιστοσελίδων, εργαζόμενους σε εταιρείες πληροφορικές και μάρκετινγκ ή ακόμη και στο χώρο της μόδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αλλοδαποί, που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια και μέχρι μια επταετία, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός που αποκτούν στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος.
Η νέα κανονικότητα
Ενδεικτικά της νέας κανονικότητας που διαμορφώνεται είναι τα στοιχεία της έρευνας EY Work Reimagined Employer Survey 2021, που καταγράφει τις απόψεις περισσότερων από 1.000 επιχειρηματικών ηγετών από εννέα χώρες και 25 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στον εργασιακό χώρο καθώς και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την υβριδική εργασία.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το 79% των εργοδοτών σχεδιάζουν να προβούν σε μετριοπαθείς έως εκτεταμένες αλλαγές, ώστε να επιτρέψουν σε μεγαλύτερο ποσοστό υβριδική εργασία, κάτι που αντανακλά τις απόψεις του 90% των εργαζόμενων, οι οποίοι δηλώνουν ότι επιθυμούν ευελιξία στο πότε και από πού εργάζονται.
Πηγή: voria.gr