Νεαρά ζευγάρια αγοράζουν διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη έως 400.000 ευρώ με τις οικονομίες τους και με δανεισμό – Τι επιλέγουν.
Η ηλικιακή ομάδα νεαρών ζευγαριών από 25 έως 40 ετών, άτομα που στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είτε ζούσαν ακόμη με τους γονείς τους είτε, για οικονομικούς λόγους, δεν είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν το δικό τους… κεραμίδι, μπαίνουν το τελευταίο διάστημα δυναμικά στο παιχνίδι της αναζήτησης αγοράς κατοικίας.
Με το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, να βρίσκεται στο 74,6%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που τοποθετείται στο 70%, η απόκτηση κατοικίας κάθε άλλο παρά όνειρο φαντάζει το τελευταίο διάστημα για νεαρά ζευγάρια που είτε βρίσκονται λίγο πριν τον γάμο είτε έχουν γίνει γονείς με αποτέλεσμα να θέλουν μεγαλύτερο και προπάντων δικό τους διαμέρισμα.
Με τις τράπεζες να ανοίγουν τις κάνουλες της δανειοδότησης, ζευγάρια που είτε έχουν δικές τους οικονομίες είτε την οικονομική στήριξη των γονιών τους επιδίδονται στο κυνήγι του δικού τους διαμερίσματος, με έμφαση τα νεόδμητα που τα τελευταία χρόνια, αργά αλλά σταθερά, κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στα ανατολικά, αλλά και στα δυτικά της πόλης.
Διαθέτοντας ως κεφάλαιο, σε ρευστό, το 20% έως 40% του συνολικού ποσού που τιμάται το διαμέρισμα, βάζουν στο στόχαστρό τους διαμερίσματα που πωλούνται από 150.000 και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τις 400.000 ευρώ.
Τι ζητούν
Βασικές προϋποθέσεις για την αγορά διαμερίσματος είναι, όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος, «να βρίσκεται σε όροφο πάνω από τον δεύτερο, να διαθέτει πάρκινγκ, αποθηκευτικό χώρο και τζάκι».
«Νέα ζευγάρια που δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, το προηγούμενο διάστημα, κυρίως, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που προκάλεσε η δεκαετής κρίση, αρχίζουν σταδιακά να αναζητούν και να αγοράζουν κατοικίες άνω των 75 τμ. Η τάση αυτή εκτιμώ πως κατά τη διάρκεια του 2022 θα ενταθεί», σχολιάζει ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως η μέση τιμή πώλησης του τμ είναι από 1.700 έως 2.500 ευρώ.
Η αυξημένη, μάλιστα, ζήτηση για αγορά κατοικίας ωθεί ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές να αγοράζουν οικόπεδα τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά της πόλης, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για νέα ανοικοδόμηση στη Θεσσαλονίκη.
Είναι χαρακτηριστικό πως εργολάβος που ξεκίνησε να πουλά 1.500 ευρώ το τμ σε νεόδμητη οικοδομή που είναι σε εξέλιξη, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης πλέον πουλά προς 1.700 ευρώ το τμ, τιμή αυξημένη κατά 13% έναντι της αρχικής.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/thessaloniki-zevgaria-tis-ikonomikis-krisis-sto-kinigi-agoras-katikias?fbclid=IwAR1Gwze_vwjyPgBjQLUW33XJcpE94FUMFIPSc4mCCuhS5yAr6hmstiITvHo