H εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οδηγούν στα τάρταρα τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης με τους επαγγελματίες του κλάδου να αγωνιούν για το μέλλον και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
Αυτό εξέφρασε με δυσαρέσκεια στο ThessToday.gr ο Δημήτρης Σιμιακός, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης καθώς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης αγγίζουν μόλις το 20-25% ενόψει και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Μπορεί οι κρατήσεις προ κορωνοϊού τέτοια εποχή να έφταναν το 90-95%, ωστόσο, από την αρχή του 2022 καταγράφονται μηδενικές σχεδόν πληρότητες. «Η Θεσσαλονίκη δεν έχει βρει ακόμη τους ρυθμούς της. Από την αρχή του έτους σημειώνονται μηδενικές σχεδόν πληρότητες στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία με εξαίρεση δύο Σαββατοκύριακα όπου παρατηρήθηκαν ικανοποιητικές κρατήσεις. Δυσάρεστες εικόνες παρατηρούμε για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με τις πληρότητες να μην ξεπερνούν μέχρι στιγμής το 20-25%», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει χαθεί και το ενδιαφέρον για επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη από ξένους τουρίστες καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των κρατήσεων προέρχεται από πολίτες της Γερμανίας. Ελπίδα τους είναι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής οι οποίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία αποτελούν πλέον τη νέα τακτική των πολιτών προκειμένου να επισκεφθούν μια περιοχή.
Αρνητικό κλίμα και ακυρώσεις λόγω του πολέμου
Αυτήν τη στιγμή επικρατεί ένα αρνητικό κλίμα τόσο σε εγχώριους όσο και σε Ευρωπαίους πολίτες-ταξιδιώτες «με τον πόλεμο που βιώνει γειτονική μας χώρα. Δεν υπάρχει διάθεση και καλή ψυχολογία παρατηρώντας καθημερινά τις τραγικές και δυσάρεστες εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία. Έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά οι τουρίστες από τις γύρω χώρες της Ουκρανίας και της Ρωσίας να ακυρώνουν τις κρατήσεις και να χάνεται το ενδιαφέρον για τα ταξίδια ενώ η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι έντονες. Μέχρι να σωπάσουν οι σειρήνες του πολέμου κυριαρχεί ο φόβος χωρίς να υπάρχει η διάθεση για ταξίδια. Η εισβολή της Ρωσίας ήταν ένα γεγονός που δεν περιμέναμε να συμβεί και σίγουρα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του τουρισμού», δήλωσε ο κ. Σιμιακός.
Σημειώνεται ότι Ουκρανοί και Ρώσοι τουρίστες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της πρώτης δεκάδας των χωρών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. «Η απουσία τους αλλά και η απώλεια τουριστών από τις γειτονικές χώρες πλήττουν όπως είναι αναμενόμενο σε μεγάλο βαθμό τις κρατήσεις. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονική καθημερινότητά μας», επισήμανε.
Εκτόξευση του ενεργειακού κόστους
Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας ο οποίος αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ξενοδόχων είναι οι αυξήσεις στην ενέργεια τη στιγμή που η πληρότητα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. «Δυστυχώς, η αύξηση των τιμών είναι ένα γενικό ζήτημα το οποίο επηρεάζει και τις δικές μας επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλες τις αυξήσεις που έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία. Επομένως ένα μικρό κόστος έχει περάσει και στις τιμές των διανυκτερεύσεων σε λογικά πάντα πλαίσια. Σε επίπεδο τιμών η Θεσσαλονίκη έχει χαμηλό μέσο όρο καθώς οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 70-80 ευρώ», σχολίασε ο κ. Σιμιακός.
Η επιβίωση των ξενοδοχείων, τα λουκέτα και η ελπίδα για το τέλος του πολέμου
Το πως αντέχουν ακόμη τα ξενοδοχεία της πόλης είναι ένα εύλογο ερώτημα που προσπαθούν ακόμη και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι να δώσουν μια απάντηση. «Στηριζόμαστε μέχρι και σήμερα στην οικονομική στήριξη που είχε δοθεί από το κράτος το προηγούμενο διάστημα. Ένα 5% των ξενοδοχείων έχει βάλει ήδη λουκέτο, ορισμένα έχουν προχωρήσει σε μειώσεις του προσωπικού ενώ άλλα λειτουργούν συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα και με συγκεκριμένες παροχές υπηρεσιών. Μια επιπλέον οικονομική στήριξη τουλάχιστον στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες πρέπει να συζητηθεί από την πλευρά του κράτους», δήλωσε.
Αυτήν τη στιγμή πρωταρχική ελπίδα των επαγγελματιών του κλάδου είναι να δοθεί οριστικό τέλος στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. «Από κει και πέρα υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την κινητικότητα στις κρατήσεις ενόψει Πάσχα και καλοκαιριού. Αν και η Θεσσαλονίκη προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει προκρατήσεις σε επίπεδα του 2019, θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα ομαλό καλοκαίρι έστω με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες ήρθαν για να μείνουν», είπε καταλήγοντας ο κ. Σιμιακός.
Πηγή: thesstoday.gr