10+1 πρόσωπα που απασχόλησαν παγκοσμίως το 2020

Τραγικoί θάνατοι, βαρύγδουπες δηλώσεις και συνολικά ραγδαίες εξελίξεις ανά τον κόσμο καταγράφηκαν φέτος και μετατόπισαν το ενδιαφέρον όλων μας σε περιοχές, αλλά κυρίως σε προσωπικότητες εκτός συνόρων.

Το 2020 είναι αναμφίβολα η χρονιά, κατά την οποία αγαπημένα και μη πρόσωπα παγκοσμίου φήμης συζητήθηκαν όσο ποτέ άλλοτε, στην πλειονότητα των περιπτώσεων για τους πιο δυστυχείς λόγους.

Ακόμη, τη φετινή χρονιά αναδείχθηκαν μέσα από σειρά συμβάντων ονόματα, τα οποία στο παρελθόν αγνοούσαμε και που στο μέλλον αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο παγκόσμιο τραπέζι σχολιασμού.

Αξίζει, λοιπόν, να θυμηθούμε τα σημαντικότερα από αυτά:

#1 Τζορτζ Φλόιντ

Μόλις 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να δολοφονηθεί ο Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις με τον πιο φρικτό τρόπο.

Ήταν 25 Μαϊου όταν τρεις αστυνομικοί- οι οποίοι έλαβαν κλήση για μικροκλοπή του θύματος- βρέθηκαν από πάνω του και τον πίεζαν στο λαιμό και το θώρακα.

Ο Φλόιντ παρέμεινε στην άσφαλτο και αστυνομικός του πίεζε με το γόνατο στο λαιμό την ώρα που ο πρώτος του έλεγε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει, τουλάχιστον 16 φορές σε πέντε λεπτά.

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο αστυνομικός κράτησε το πόδι του για πάνω από 12 λεπτά πάνω στο θύμα, ενώ ο θάνατος του Αφροαμερικανού προέκυψε κατά την νεκροψία- νεκροτομή από «μηχανική ασφυξία».

«Είμαι τελειωμένος, τελειωμένος. Είμαι κλειστοφοβικός. Πονάει το στομάχι μου. Πονάει ο λαιμός μου. Πονάω παντού. Χρειάζομαι νερό, παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε αστυνομικέ. Θα με σκοτώσεις φίλε», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Φλόιντ απευθυνόμενος στον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν που τον πίεζε με το γόνατό του.

«Μαμά σ’αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός», ακουγόταν να λέει ο Φλόιντ σε νέο βίντεο.

Μια δολοφονία που δεν στέρησε μονάχα τη ζωή από έναν ακόμα Αφροαμερικανό, αλλά και που κατέδειξε της παθογένειες που πάντα υπήρχαν στη «λαμπερή» και «αψεγιάδιαστη» Αμερική.

Ένα τραγικό συμβάν που πέρασε στην ιστορία, αναδείχθηκε και κατακρίθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη, υπενθύμισε πως συνολικά η Δύση δεν έχει κάνει δα τα βήματα για τα οποία την αποθεώνουν και που πίεσε μεγάλες εταιρείες να δώσουν ευκαιρίες επιτέλους σε μειονότητες.

8 λεπτά, 46 δευτερόλεπτα και μια αδικοχαμένη προσωπικότητα που έκανε ολόκληρη την Αμερική να φλέγεται!

#2 Ντόναλντ Τραμπ

Στο παρόν κείμενο δε θα μπορούσε να μην πρωτοστατεί η «απαράμιλλη» φιγούρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το πρόσωπο που εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο αγάπησαν, αλλά κυρίως μίσησαν, φαίνεται να έβαλε τα δυνατά του προκειμένου να βρίσκεται στην επικαιρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Και όπως όλα δείχνουν, τα κατάφερε.

Βασικό όπλο του σε αυτό οι δηλώσεις του για την πανδημία. Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ δήλωνε από το Λευκό Οίκο για τον ιό: «Θα εξαφανιστεί. Μία ημέρα, είναι σαν θαύμα, θα εξαφανιστεί», ενώ τον επόμενο μήνα διαβεβαίωνε: «Είναι ένας πολύ μολυσματικός ιός. Είναι φοβερός, αλλά είναι κάτι το οποίο ελέγχουμε εξαιρετικά». Αποκορύφωμα των δηλώσεών του αυτή του Απριλίου, μέσω της οποίας παρότρυνε ανθρώπους σε ενέσεις ή καθαρισμό με απολυμαντικά έναντι του ιού. «Βλέπω τα απολυμαντικά, που τον σκοτώνουν (τον κορονοϊό) σε ένα λεπτό, υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνουμε κάτι τέτοιο κάνοντας ενέσεις ή έναν καθαρισμό;», σημείωνε ο Τραμπ στις 23 Απριλίου και λίγο μετά ανακαλούσε χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του ως σαρκαστικά.

Αλλά και το Μάιο, αίσθηση είχαν  προκαλέσει οι δηλώσεις ότι ο ίδιος λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη, καθώς και ότι σταματά τις σχέσεις με τον ΠΟΥ, με την αιτιολογία ότι ο Οργανισμός είναι «μαριονέτα της Κίνας». Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Ρεπουμπλικανός κοροϊδευε στις προεδρικές εκλογές τον Τζο Μπάιντεν, διότι ο τελευταίος φορούσε κάθε φορά μάσκα. Κι όμως, ο άτρωτος Τραμπ στις 3 Οκτωβρίου επανήλθε δηλώνοντας στα πλήθη πως έχει μολυνθεί από κοροναϊό.

Φυσικά, υπήρξαν πολλά ακόμα «πταίσματα» εντός του 2020, εξαιτίας των οποίων το φαινόμενο Τραμπ συζητήθηκε ξανά και ξανά. Στις 5 Φεβρουαρίου ο Τραμπ αθωώθηκε με ψήφους 52-48 στη Γερουσία των ΗΠΑ από κατηγορία σχετική με κατάχρηση εξουσίας και με 53-47  από κατηγορία για παρακώλυση του Κονγκρέσου. Την ίδια ημέρα, αρνήθηκε την ανάμειξη της κυβέρνησής του στην ένοπλη εισβολή της Silvercorp USA στη Βενεζουέλα, ενώ την επομένη ανακοίνωνε ότι ο αμερικανικός στρατός σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Κασίμ Αλ Ραϊτι.

Το όνομά του απασχόλησε ακόμα περισσότερο τα διεθνή μέσα, μετά τις δηλώσεις διασήμων και μη σε βάρος του. Τον Ιούλιο οι Rolling Stones απειλούσαν με μηνύσεις τον Τραμπ για τη χρήση των τραγουδιών τους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Τον Σεπτέμβριο το ANC, το κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής, καταδίκαζε με τη σειρά του τα «απρεπή» και «προσβλητικά σχόλια» που φέρεται να έκανε ο πρώην  Αμερικανός πρόεδρος σε βάρος του Νέλσον Μαντέλα, ενώ τον Οκτώβριο η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, χαρακτήριζε τον Ντόναλντ Τραμπ ως «ρατσιστή». Τον ίδιο μήνα, αμέτρητες ήταν οι γυναίκες που είπαν «όχι» στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και που χόρεψαν στην Ουάσιγκτον ενάντια στις πολιτικές του.

Παραβλέποντας άλλες αποφάσεις που ο Τραμπ πήρε ενόσω ήταν πρόεδρος, αξίζει μια αναφορά στο χάος που αυτός προκάλεσε ακόμα και μετά το τέλος της προεδρίας του. Είναι στ’ αλήθεια αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ο ηττημένος Τραμπ κατόρθωσε για μία ακόμη φορά να συζητηθεί, κάνοντας αγωγές για ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ή αφήνοντας να εννοηθούν διάφορα ως προς το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.

#3 Τζο Μπάιντεν

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να νίκησε τις εκλογές του Νοεμβρίου έναντι του Τραμπ και να αναδείχθηκε από τις ψήφους των Αμερικανών νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως δεν είναι η νίκη καθεαυτή που καθιστά τον 77χρονο επίσης ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της χρονιάς.

«Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά», ήταν τα πρώτα λόγια του Μπάιντεν μετά τη μεγάλη του νίκη, τα οποία προμήνυαν μία εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική για την Αμερική και τα οποία έστρεφαν ουσιαστικά το βλέμμα όλων πάνω του.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ευθύς εξαρχής ότι θα συγκροτούσε μια ομάδα διαχείρισης κρίσης κατά του κορωνοϊού, ενώ λίγο αργότερα εκλιπαρούσε το πλήθος για χρήση μάσκας. Ο Μπάιντεν παρουσιάστηκε θα έλεγε κανείς ως ένας από μηχανής θεός, έτοιμος να απαλλάξει τη χώρα από όλα τα φορτία της.

Ακόμη, ο νέος πρόεδρος επέλεξε γυναίκες που διετέλεσαν υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας και σύμβουλοι ώστε να ηγηθούν του επικοινωνιακού επιτελείου του Λευκού Οίκου, κίνηση την οποία ουδέποτε θα έκανε ο Τραμπ και που σαφέστατα τράβηξε την προσοχή των μέσων.

Όμως, το όνομα του Μπάιντεν συνδέθηκε το δίσεκτο αυτό έτος και με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες έμελλαν να κεντρίσουν εξίσου το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και κοινού. Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι, μέσα στο 2020 η πρώην συνεργάτιδα του Τζο Μπάιντεν, Τάρα Ριντ, κατήγγειλε σε βάρος του νέου προέδρου σεξουαλική επίθεση.

Η Ριντ, η οποία εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως βοηθός στο γραφείο του Μπάιντεν στη Γερουσία, είχε δηλώσει στους New York Times ότι το 1993 ο Μπάιντεν την κόλλησε στον τοίχο και πέρασε το χέρι του κάτω από τα ρούχα της.

«Έβαλε τα χέρια του κάτω από τα ρούχα μου και όλα συνέβησαν ξαφνικά», αποκάλυψε η Τάρα Ριντ. Η καταγγελία της γυναίκας δημιουργεί ένα θολό τοπίο γύρω από την υπόσταση του Μπάιντεν και ταυτόχρονα θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο ο προαναφερθείς επιδιώκει τελικώς να δώσει βήμα στις γυναίκες.

#4 Καμάλα Χάρις

Δεν θα μπορούσε, βεβαίως, να λείπει μια αναφορά στην Καμάλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, που μαζί με τον Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε ως «προσωπικότητα της χρονιάς» από το περιοδικό Time.

Η εκλογή της Χάρις αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λογικό, μιας και πέραν του φύλου της, η ίδια αφήνει το στίγμα της σε κάθε ομιλία ή τοποθέτησή της. Η Χάρις, μιλώντας σε ένα πλήθος υποστηρικτών που συγκεντρώθηκε στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ για να γιορτάσουν τη νίκη του Μπάιντεν, απέτισε φόρο τιμής στις «γενιές των γυναικών» που «άνοιξαν το δρόμο» γι ‘αυτήν. Ακόμη, υποστήριξε στο παρελθόν τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ευφορικούς σκοπούς, τη θέσπιση νόμου DREAM για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση των φόρων για τις εργαζόμενες και τις μεσαίες τάξεις, αυξάνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις και το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών.

Δικηγόρος, πολιτικός, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και γερουσιαστής των ΗΠΑ για την Καλιφόρνια από το 2017, η νέα αντιπρόεδρος έχει όλα τα φόντα για να τα καταφέρει. Προηγουμένως υπηρέτησε ως 32η γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας από το 2011 έως το 2017 και περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο από το 2004 έως το 2011.

Αναμένουμε σαφέστατα πολλά από μέρους της!

#5 Μπιλ Γκέιτς

«Δημιούργησε την Covid-19», επιθυμεί «να εξαλείψει το 15% του πληθυσμού» μέσω των εμβολίων και θέλει «να ερημώσει τη Γη».

Αυτά και πολλά άλλα ακούστηκαν για τον Μπιλ Γκέιτς, το όνομα του οποίου φιγούραρε φέτος σε κάθε είδηση ή συνωμοσιολογία που διέρρεε στο διαδίκτυο.

«Ο συνδυασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μεταδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και του να έχεις μια πανδημία όπου οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι και χρειάζονται μία απλή απάντηση, έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι όπως εγώ να γινόμαστε στόχος», απαντούσε ο ίδιος στο CNN εντός του τρέχοντος έτους για την επίθεση που δέχεται.

Την ίδια ώρα, ειδήσεις όπως ότι ο προαναφερθείς αποθήκευε μαζί με τη γυναίκα του τρόφιμα στο υπόγειο του σπιτιού τους σε περίπτωση πανδημίας αναζωπύρωναν τις φήμες.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί ότι ο Γκέιτς εύστοχα χαρακτηρίστηκε ως «κούκλα βουντού των συνωμοσιολόγων», καθώς και ότι το ονοματεπώνυμό του μας απασχόλησε υπέρ του δέοντος σε διάστημα λίγων μηνών.

#6 Μπόρις Τζόνσον

μπορις τζονσον

Μια σειρά από απολαυστικές ειδήσεις μας χάρισε απλόχερα φέτος ο Μπόρις Τζόνσον και θα ήταν τεράστια αδικία να μην συμπεριληφθεί στα πρόσωπα του 2020.

Από την ανοσία της αγέλης που υποστήριζε με κάθε κόστος τον περασμένο Μάρτιο ως τη μόλυνσή του από κοροναϊό τον ίδιο μήνα, την εισαγωγή του σε ΜΕΘ λίγο αργότερα και την αναβολή επ’ αόριστον της άρσης των μέτρων τον Απρίλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε να χαρίζει στιγμές τουλάχιστον κωμικωτραγικές στους Βρετανούς πολίτες και όχι μόνο.

Μικρή ωδή σε ακόλουθη πράξη του τον Ιούνιο, όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, εκτοξεύτηκε στο πάτωμα του γραφείου του στην Downing Street προκειμένου να κάνει μερικά press-ups και να δείξει σε δημοσιογράφο πόσο καλά αισθάνεται μετά την εμπειρία του με τον κοροναϊό.

To όνομα του Τζόνσον δεν έλειψε όμως ούτε από τα lifestyle περιοδικά και τις σχετικές στήλες, μέσα από τις οποίες πληροφορηθήκαμε το 2020 την «άφιξη» του νεογέννητου γιου του, Γουίλφρεντ, αλλά και ανεκδιήγητες πράξεις του πατέρα του. Ενδεικτικά αναφέρεται μόνο ότι ο 79χρονος Στάνλει Τζόνσον έστειλε στις αρχές του έτους εμπιστευτικό email στο… BBC κατά λάθος, ενώ έτυχε το καλοκαίρι να αγνοήσει ταξιδιωτική σύσταση λόγω πανδημίας και να βρεθεί για μια βολτούλα στο Πήλιο.

#7 Αλεξέι Ναβάλνι

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν από το διεθνή Τύπο η δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, τέτοια ώστε η πορεία της υγείας του μας απασχόλησε ιδιαιτέρως από τον Αύγουστο και έπειτα.

Ο Ναβάλνι νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική μονάδα νοσοκομείου της Σιβηρίας, αφού παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα έπειτα από την εκ προθέσεως δηλητηρίασή του, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Δεινός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ναβάλνι άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία καθώς επέστρεφε στη Μόσχα από το Τομσκ της Σιβηρίας αεροπορικώς στις 19 Αυγούστου πρόσθεσε η ίδια.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης εξήλθε από το τεχνητό κώμα και δέκα ημέρες μετά ο ίδιος έδειχνε στo Instagram το μπουκάλι νερού που τον δηλητηρίασε. Λίγο μετά η Ρωσία κατήργησε το κόμμα του Ναβάλνι «Η Ρωσία του μέλλοντος» και εν συνεχεία κατασχέθηκε κιόλας το διαμέρισμά του στη Μόσχα.

Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση, ενώ ο Ναβάλνι ισχυρίστηκε από μέρους ότι όλα συνέβησαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με εντολή Πούτιν. Highlight στην όλη υπόθεση που ανέδειξε τελικώς τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο η είδηση ότι ο αρχίατρος του νοσοκομείου του Ομσκ (Σιβηρία), όπου νοσηλεύτηκε για λίγο τον Αύγουστο ο επικριτής του Κρεμλίνου διορίστηκε περιφερειακός υπουργός Υγείας.

#8 Κόμπι Μπράιαντ

Κόμπε μπραιαντ

Ανάμεσα στα πρόσωπα που μας απασχόλησαν τη φετινή χρονιά συμπεριλαμβάνεται αναμφίβολα ο παγκόσμιος σταρ του μπάσκετ, Κόμπι Μπράιαντ, δυστυχώς εξαιτίας του τραγικού τέλους του.

Ο θάνατος του 41χρονου θρύλου δεν έκανε απλώς αίσθηση, αλλά πάγωσε το χρόνο προκαλώντας παγκόσμιο θρήνο.

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Μπράιαντ έχασε τη ζωή του μαζί με την 13χρονη κόρη του, Τζιάνα, και άλλους επτά ανθρώπους, μετά από συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και ενώ επικρατούσε ομίχλη.

Πολλά ήταν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα που διέκοψαν αμέσως την κανονική ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν απευθείας νέα και αντιδράσεις για το δυστύχημα.

Αλλά και μήνες μετά το θλιβερό περιστατικό, τα σχετικά με το δυστύχημα νέα μεταδίδονταν και προσέλκυαν θαυμαστές και μη σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Μέσα σε πέντε μήνες από το συμβάν ενημερωθήκαμε για την ταυτοποίηση των επιβαινόντων, ντοκουμέντα, τις αντιδράσεις της οικογένειας, γνωστών, φίλων και θαυμαστών του θύματος, την εξέταση των συντριμμιών του ελικοπτέρου- κατά την οποία δεν υπήρξε μηχανική βλάβη-, τις αλλαγές στη διαθήκη του Μπράιαντ και τελικά για τα αποτελέσματα για τη νεκροψία.

Ήταν Μάιος όταν πια πληροφορηθήκαμε πως αιτία θανάτου του Μπράιαντ ήταν αμβλύ τραύμα με δύναμη, ίδιο δηλαδή πόρισμα με τα υπόλοιπα οκτώ θύματα. Ακόμη, ήταν τότε που απεδείχθη πως ο 50χρονος πιλότος δεν είχε κάνει τελικώς χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Ένα θλιβερό συμβάν μέσα στα πολλά του δίσεκτου έτους που όμως ακόμα συγκλονίζει άπαντες.

#9 Ρόμαν Πολάνσκι

Νέες ταραχές και πολλή συζήτηση προκάλεσε για μία ακόμα χρονιά ο Ρόμαν Πολάνσκι, έπειτα από μια νέα κατηγορία για βιασμό εναντίον του.

Το όνομα του Πολωνο-γάλλου σκηνοθέτη απασχόλησε κυρίως τον Φεβρουάριο του 2020, με αφορμή τη σχετική πρόσφατη ταινία του «“Κατηγορώ” (J’ Accuse/ An Officer and a Spy)», η οποία βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου με τις υποψηφιότητες Cesar.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας Cesar παραιτήθηκε σύσσωμο στις 13 Φεβρουαρίου, μετά τις πολλές υποψηφιότητες  (12 σε αριθμό) που έλαβε η ταινία.

Σε ανοιχτή επιστολή, το ανωτέρω συμβούλιο κατήγγειλε τη “δυσλειτουργία” και την “έλλειψη διαφάνειας” στα οικονομικά της Ακαδημίας και παράλληλα εξέφρασε παράπονα διότι μεταξύ άλλων το ιδρυτικό καταστατικό των Cesar δεν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό.

Οι υποψηφιότητες της ταινίας του Πολάνσκι προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων ιδίως στο Παρίσι, όπου λίγες ημέρες μετά διαδηλωτές ξήλωσαν τα προστατευτικά κάγκελα έξω από την αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η τελετή απονομής των Σεζάρ. Τελικώς, οι διαδηλωτές δεν έφτασαν ως το κόκκινο χαλί.

Σε μικρή απόσταση, ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ντροπή για μια βιομηχανία που προστατεύει τους βιαστές».

Ο Πολάνσκι ανακοίνωσε ότι δεν θα παρίστατο στην τελετή, αφού φοβόταν ένα πιθανό λιντσάρισμα.

Υπενθυμίζεται δε ότι, όταν ο σκηνοθέτης βραβεύθηκε με το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας για το «Κατηγορώ», πλήθος γυναικών αποχώρησε από την εκδήλωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

#10 Λι Γουενλιάνγκ  

https://twitter.com/jass46854335/status/1339672338250440710?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1339672338250440710%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fparallaximag.gr%2Ffeatured%2F101-prosopa-pou-apascholisan-pagkosmios-to-2020

Ένα πρόσωπο για το οποίο έγινε πολύς λόγος φέτος, το οποίο άφησε το στίγμα του για πάντα, ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν θυμάται το όνομα αυτού είναι ο Λι Γουενλιάνγκ.

Πρόκειται για τον Κινέζο γιατρό, που πρώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κοροναϊό και που πέθανε εξαιτίας αυτού στις 6 Φεβρουαρίου του 2020.

Ο Ο Λι Γουενλιάνγκ εργαζόταν ως οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησε η επιδημία που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Ο 34χρονος γιατρός είχε στείλει, στις 30 Δεκεμβρίου, μήνυμα σε συναδέλφους του, σε ομαδική συνομιλία όπου τους προειδοποιούσε να προσέχουν ώστε να μην μολυνθούν.

Λίγες ημέρες αργότερα η αστυνομία τον είχε επιπλήξει καλώντας τον να σταματήσει. Μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει ένα έγγραφο, με το οποίο τον κατηγορούσαν για «ψευδή σχόλια» και ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους που η κινεζική αστυνομία ερευνούσε για «διασπορά φημών».

Ευτυχώς, το Μάρτιο του 2020, το πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων λειτουργών, αποφάνθηκε ότι αυτή η πρωτοβουλία της αστυνομίας ήταν “ανάρμοστη”.

Ένα μήνα μετά την αρχική του προειδοποίηση ο νεαρός γιατρός είχε δημοσιεύσει την ιστορία του στο Weibo (κινεζικό μέσο δικτύωσης) όντας πια στο κρεβάτι του νοσοκομείου

Ο Γουενλιάνγκ είχε παρατηρήσει επτά περιπτώσεις που κατά την κρίση του θύμιζαν τον ιό SARS, που είχε οδηγήσει σε πανδημία το 2003.

Ο νεαρός, άγνωστος αρχικά γιατρός αποτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη ένα από τα παγκόσμια πρόσωπα του 2020 και ο λόγος δεν είναι μόνον ένας. Πέρα από εξαιρετικός επιστήμονας, ο Γουενλιάνγκ μετατράπηκε σε εθνικό ήρωα που αδίκως στοχοποιήθηκε, διώχθηκε και καταμαρτύρησε επειδή απλώς έκανε το πρέπον και το ορθό. Ένας ειδικός που όχι μόνο προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, αλλά και την ελευθερία του λόγου που κανένα κράτος δεν πρέπει να στερεί από κανέναν…

#11 Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε ο θάνατος του κορυφαίου Αργεντίνου ποδοσφαιριστή, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος άφησε πριν από λίγες ημέρες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είχε βρεθεί πρόσφατα στο νοσοκομείο και πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για ένα αιμάτωμα στο κεφάλι, ενώ αντιμετώπιζε και χρόνια προβλήματα με το αλκοόλ. Είχε γίνει μάλιστα γνωστό ότι εισήχθη πριν λίγες ημέρες σε κλινική απεξάρτησης.

Με το θάνατο του Μαραντόνα, η Αργεντινή κήρυξε τριήμερο πένθος, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, ενώ πολλοί εθεάθησαν με κλάματα στα μάτια.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν στη Νάπολη, όπου ο Μαραντόνα λατρεύεται επί δεκαετίες σαν θεός. Ο κόσμος της ιταλικής πόλης μετέτρεψε τη νύχτα σε μέρα με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που πέρασε ποτέ από τη Νάπολι.

Οι φαν του μάγου της μπάλας αναμένουν μέχρι και σήμερα απαντήσεις για το θάνατό του, μετά και τις πρόσφατες κατηγορίες σε βάρος του γιατρού του Λεοπόλδο Λούκε, για εγκληματική αμέλεια.

Μέχρι στιγμής, ένα είναι το βέβαιο: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα όχι μόνο συμπεριλαμβάνεται φέτος στα πρόσωπα της χρόνιας, αλλά έχει καταφέρει κιόλας να περάσει στην… αιωνιότητα!

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial