«Παράλογες και καταστροφικές» οι προϋποθέσεις εισόδου για ένα νησί που βασίζεται πολύ στον ημερήσιο τουρισμό, λένε οι επαγγελματίες.
Ανάστατοι είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Αμμουλιανή Χαλκιδικής από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει ως προϋπόθεση για είσοδο στα νησιά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού από τις 14 Μαΐου.
Το πρώτο COVID-free νησί της Βόρειας Ελλάδας, το 98% του πληθυσμού του οποίου έχει ήδη εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, κινδυνεύει, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, να χάσει τη φετινή έτσι κι αλλιώς δύσκολη τουριστική σεζόν εξαιτίας του μέτρου, καθώς βασίζει σημαντικό ποσοστό του τζίρου των καταστημάτων του στους ημερήσιους επισκέπτες. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στη Voria.gr εκπρόσωποι του κλάδου, ήδη έχασε τους πρώτους πελάτες, ένα γκρουπ 19 Ρουμάνων, στους οποίους το λιμεναρχείο δεν επέτρεψε την είσοδο στο νησί, καθώς είχαν παρέλθει οι 72 ώρες από το μοριακό τεστ που είχαν κάνει, παρότι μάλιστα το μέτρο δεν είναι σε ισχύ.
«Τουρίστας δεν είναι μόνο αυτός που διαμένει, αλλά και αυτός που επισκέπτεται ημερήσια έναν τόπο. Το νησάκι μας έχει το πλεονέκτημα ότι είναι κοντά στη στεριά. Αν του στερήσεις αυτό το πλεονέκτημα, δεν έχει νόημα. Θα ανοίξουμε μία σεζόν κουτσουρεμένη και θα την περιορίσουμε ακόμα περισσότερο. Αντιλαμβάνομαι το μέτρο για νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος όπου οι τουρίστες πηγαίνουν αεροπορικώς και μένουν με το πρώτο τεστ. Εμάς μας επισκέπτονται από διάφορα μέρη της Χαλκιδικής για ένα μπάνιο και φαγητό. Οι ημερήσιοι τουρίστες είναι το 50 με 60% του τζίρου των μαγαζιών, εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων και μαγαζιών της παραλίας. Όλοι αυτοί θα επιλέξουν να πάνε κάπου αλλού. Στην Ουρανούπολη, στην Ιερισσό και στα Νέα Ρόδα δεν κολλάει και θα κολλήσει στην Αμμουλιανή; Είναι θέατρο του παραλόγου. Κάναμε εμβόλιμες συστάσεις και παρατηρήσεις και μας είπαν ότι το κάνουν για να μην μολυνθούμε εμείς που έχουμε εμβολιαστεί», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Αμμουλιανής, Νικήτας Μαρτυγάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το επιπλέον κόστος των τεστ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την κρουαζιέρα και τον οργανωμένο οδικό τουρισμό, ενώ εξέφρασε την απορία του τι θα γίνει με τα σκάφη που επισκέπτονται καθημερινά κατά τη θερινή περίοδο το νησί, αλλά και με τους προμηθευτές. Παράλληλα, επισήμανε ότι κρίσιμο ζήτημα είναι το άνοιγμα των συνόρων, δεδομένου ότι το 70-80% των τουριστών είναι ξένοι, κυρίως από τα Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ρουμανία και ορισμένοι από Σερβία και κατά δεύτερο λόγο από Ρωσία, Γερμανία και λιγότεροι από Ιταλία και Αγγλία. «Το θέμα δεν είναι να ανοίξουν τα σύνορα, αλλά πώς θα ανοίξουν. Πρέπει να ανοίξουν όλα τα σύνορα, να είναι σύγχρονα, όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος και να περνάει με ασφάλεια και μεγάλη ευκολία ο επισκέπτης», τόνισε.
Άνοιξαν τα πρώτα μαγαζιά – Ετοιμάζονται τα ξενοδοχεία
Ήδη, πάντως, στο νησί έχουν ανοίξει κάποιες ταβέρνες και ορισμένα παραλιακά μαγαζιά, ενώ και τα ξενοδοχεία προετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες, παρότι οι κρατήσεις είναι ακόμα περιορισμένες.
«Έχουμε αρχίσει ετοιμασίες για την αρχή της σεζόν. Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά μετά τις 20 Μαΐου. Μέχρι στιγμής είναι υποτονικές οι κρατήσεις, που περιμέναμε να έχουν μεγαλύτερη δυναμική. Ελπίζουμε ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουμε κανονικά και από 1η Ιουλίου αναμένουμε από 80% έως και 100% πληρότητα. Άλλωστε, προορισμός που πιστεύουμε ότι θα στηριχθεί και από κοντινές περιοχές», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Κώστας Τσακνής, ο οποίος, πάντως, εξέφρασε τον ίδιο προβληματισμό σχετικά με την επιβολή των περιοριστικών όρων για είσοδο στο νησί.
Πηγή: voria.gr