Επίθεση στη Βιέννη: Σοκ και δέος προκάλεσε στη Βιέννη, αλλά και ευρύτερα στην αυστριακή και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της πόλης, λίγες μόνο ημέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία αθώων ανθρώπων από φανατικό ισλαμιστή στη Νίκαια της Γαλλίας.

Η ενέργεια του «μοναχικού λύκου» στη Γαλλία (σε σχέση και με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Πατί από τον Τσετσένο τρομοκράτη), ως και σε συνδυασμό με το συμβάν στο πολυσύχναστο βιεννέζικο κέντρο, επανέφεραν στη μνήμη των Ευρωπαίων τις τραγικές και τραυματικές εμπειρίες του Μπατακλάν – Σεν Ντενί – Ζάβεντεμ – Μόλμπεϊκ κ.ά. της περιόδου 2015-2016, που τότε προκάλεσαν δεκάδες θύματα, από τις βίαιες και άθλιες ενέργειες υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Προ ημερών, μετά την επίθεση στη Νίκαια, έγραψα εδώ στον «Ε.Τ.» -βάσει μελέτης μου (Δεκέμβριος 2019)-, ότι παρά τα διαδοχικά, σκληρά και συντριπτικά πλήγματα που έχει δεχθεί από τη συμμαχική αεροπορία (κυρίως αμερικανική) και την επιχείρηση Inherent Resolve της Centcom, το Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται, ενισχύει την προπαγανδιστική του μηχανή, επανεμφανίζεται σε ριζοσπαστικούς θύλακες, στοχεύει πόλεις της Δυτικής Ευρώπης και προετοιμάζει τα επόμενα φονικά χτυπήματά του.

Είτε μέσω «μοναχικών λύκων» είτε με μικρές βίαιες ομάδες που μεταξύ τους τα στελέχη «συνδέονται με πολύ δυνατούς δεσμούς». Μάλιστα, είχα επισημάνει οκτώ χώρες που θα δεχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις την περίοδο 2020-φθινόπωρο 2021, ήτοι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ρωσία. Αξίζει να αναφέρω ότι οι ισλαμιστικοί κύκλοι επιδιώκουν παράλληλα να διεισδύσουν και σε κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ορισμένοι από τους αντάρτες του ISIS που πολέμησαν στη Μεσοποταμία έχουν επιστρέψει σταδιακά στα κράτη τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ηλικιακά δεν κατάφεραν να μεταβούν στην Αλ Ράκα και στη Μοσούλη και να ενταχθούν στο τότε χαλιφάτο, οπότε είναι έτοιμοι τώρα να δράσουν.

Παρά τη βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης και επιτήρησης των στελεχών του Ισλαμικού Κράτους που επέστρεψαν στα μέρη τους (από τις κρατικές υπηρεσίες), εν τούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν «κενά», με αποτέλεσμα να μην αποτρέπονται αρκετές κινήσεις τους. Επίσης, πολλοί από αυτούς, μετά τη γεωγραφική αποσύνθεση του Ισλαμικού Κράτους, πέρασαν δύο-τρία χρόνια σε φυλακές όπου ριζοσπαστικοποιήθηκαν περαιτέρω, ενώ μέσω των ηλεκτρονικών περιοδικών και άρθρων διατηρούν στενές επαφές με διάφορους «ιεροκήρυκες του μίσους», που εδρεύουν σε μεγαλουπόλεις της Κεντρικής Ευρώπης και ωθούν μέσω των τζαμιών τους πρώην πολεμιστές του ISIS σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Η επίθεση στη Βιέννη έχει μέχρι στιγμής αρκετά «κενά», όπως αν ήταν μόνο ένας ο εκτελεστής, αν υπάρχουν και άλλοι τρομοκράτες που διέφυγαν, ενώ, παρά το αρκετά καλό επίπεδο της αυστριακής αστυνομίας, για δύο-τρεις ώρες παρουσιάστηκε μια κατάσταση που ήταν αρκετά συγκεχυμένη.

Πρώτον: Δεν μπορούμε μετά βεβαιότητος να πούμε πως ο τρομοκράτης ήταν «μοναχικός λύκος». Αλλά προβληματίζει η δήλωση του δημάρχου της πρωτεύουσας της Αυστρίας ότι παράλληλα γίνονταν τρομοκρατικές ενέργειες σε έξι σημεία του βιεννέζικου κέντρου. Είναι φύσει αδύνατο ένα άτομο επί τρεις ώρες να είναι συνέχεια σε έξι σημεία. Συνεπώς, υπάρχουν συνεργάτες του που έχουν διαφύγει.

Δεύτερον: Αυτές τις μίνι οργανώσεις/θύλακες, για να τις θέσεις υπό έλεγχο, απαιτείται ενισχυμένο διατρητικό πολυγλωσσικό δίκτυο ανθρώπινων πληροφοριών, που να έχει πολλαπλές δυνατότητες παρακολούθησης-αναγνώρισης-επιτήρησης-διείσδυσης-καταγραφής ατόμων και δραστηριοτήτων. Ασφαλώς οι ηλεκτρονικές πληροφορίες και συστήματα είναι πολύ αναβαθμισμένα, αλλά δεν μπορούν μαζικά να έχουν μια πλήρη εικόνα του τρομοκρατικού δικτύου.

Τρίτον: Εδρασε το τελευταίο βράδυ πριν από το αυστριακό lockdown λόγω Covid-19 γιατί υπήρχε έξω κόσμος. Σε καραντίνα και μάλιστα γενική οι πλατείες, τα μπαρ και οι χώροι συγκεντρώσεων θα ήταν άδειοι. Λόγω όμως των επιθέσεων σε Νίκαια της Γαλλίας, αλλά και παρεμφερών «κινήσεων» σε Λιόν και Αβινιόν, θα έπρεπε να υπήρχε πιο σφικτή παρακολούθηση υπόπτων (άλλωστε, τον είχαν συλλάβει στο παρελθόν και τον άφησαν ελεύθερο…).

Τέταρτον: Βάσει της μελέτης μου, αν ενεργείς μόνος, τότε ακολουθείς το μοντέλο Lonely Wοlf «Βερολίνου – Μάντσεστερ – Νίκαιας – Στοκχόλμης – Λονδίνου κ.ά.». Είναι αρκετά δύσκολο να έχεις πλήρη εικόνα εκ των προτέρων. Αλλά μπορείς, αν τον έχεις ανακρίνει σε κάποια φάση, να γνωρίζεις χαρακτηριστικά του τρομοκράτη. Υπόψη τελευταία η Αλ Κάιντα (κεντρική διοίκηση), η AQIM (η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγκρεμπ), ως και η νέα ηγεσία του ISIS έχουν δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες.

Πέμπτον: Επίσης -βάσει της μελέτης μου- αν ήταν ομάδα, τότε μιλάμε για «επικείμενη μορφή μάχης σε κατοικημένη ζώνη», όποτε τα πράγματα έχουν διάσταση πολυμετωπική, απαιτείται διασπορά δυνάμεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει χρήση διευρυμένου φάσματος οπλικών συστημάτων (από απλά όπλα μέχρι ραδιολογική βόμβα ή χημικο-βιολογική ουσία/ιός κ.λπ.

Τέτοιες ομαδικές επιθέσεις είχαμε στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσσετίας στη Ρωσία το 2004, στο Μπατακλάν/Σεν Ντενί το 2015, σε Ζάβντεμ-Μολενμπέικ στο Βέλγιο το 2016 ή στη Μαδρίτη/Ατόσα το 2004 και Βαρκελώνη το 2018 κ.ά.). Εδώ τα πράγματα καθίστανται πολύ δύσκολα. Αυτές οι συνδυασμένες τρομοκρατικές ενέργειες (που πιθανότατα μπλέκουν και ομήρους) στηρίζονται κυρίως στις μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση σε Μουμπάι/Ινδία στις 26-29 Νοεμβρίου από την ισλαμική οργάνωση LET. Τότε πραγματοποίησαν επίθεση στο γνωστό ξενοδοχείο Τατζ Μαχάλ, σε εβραϊκή συναγωγή κ.ά.

Επειδή θα έχουμε μέσα στους επόμενους μήνες τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε σε μελέτη ειδικών σεναρίων, γιατί μέσα στον γεωγραφικό μας χώρο έχουμε επικίνδυνα ριζοσπαστικά στελέχη που εύκολα μπορούν να ενεργοποιηθούν… και να προωθήσουν αποσταθεροποίηση…

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial