Ανατροπή για το lockdown: «Τρομάζει» η αύξηση στη Θεσσαλονίκη – Στοπ στο άνοιγμα

Αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο

Από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα, τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, με επιστήμονες και κυβέρνηση να ρίχνουν τους τόνους για το “άνοιγμα” οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας “σήμα” για παράταση των μέτρων παρά τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστή, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.

 «Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Εξήγησε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

Έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, λέγοντας ότι μικρότερες ηλικίες ασυμπτωματικές, διασπείρουν τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερα άτομα που στη συνέχεια νοσούν.

Αρ. Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα δραστηριοτήτων-Αδιανόητο να μην έχει τοποθετηθεί ο κ.Τσίπρας για τη Ν. Σμύρνη

Θλιβερές και διχαστικές χαρακτήρισε τις εικόνες που είδαμε χθες στην Νέα Σμύρνη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή «Σήμερα», της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

«Θεωρώ αδιανόητο εν μέσω πανδημίας να οργανώνονται τέτοιου τύπου πορείες την ώρα που έχουμε τεράστια διασπορά του ιού και οι υγειονομικοί μας δίνουν τεράστια μάχη στο ΕΣΥ. Το θεωρώ ασέβεια. Θεωρώ ακόμη πιο αδιανόητο το ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για όσα έγιναν χθες. Την ώρα μάλιστα που η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής σαφώς καλούσε σε αυτήν την πορεία, στην οποία είδαμε όλοι και φάνηκε ποιοι άλλοι συμμετείχαν», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν κρύβεται ενδεχομένως ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης πίσω από τα χθεσινά γεγονότα, η κ. Πελώνη απάντησε: «Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας υποδαυλίζει κοινωνική ένταση, πατώντας δυστυχώς με μέγιστη ανευθυνότητα πάνω στην ψυχολογική κόπωση, στην οργή, στην κούραση που υπάρχει σε κομμάτι της κοινωνίας για τα περιοριστικά μέτρα».

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η κόπωση αυτή και η αντίδραση είναι κάτι που βλέπουμε και σε άλλες χώρες αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και χρειάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους».

Και πρόσθεσε δηκτικά: «Θεωρώ αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα του 32% συμπεριφέρεται σαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%» και τόνισε πως βλέπουμε εικόνες και ακούμε συνθήματα που θυμίζουν την εποχή του 2011 και του 2008. «Η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε αυτές τις καταστάσεις. Και είναι εγκληματικό για να βρει κανείς αφήγημα και να καλύψει αυτό το κενό να εκμεταλλεύεται μικροκομματικά και να χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια του κόσμου».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες αλλά είπε πως διακρίνει μια αμηχανία και μια σιωπή από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Από χθες που μάλιστα υπήρξε μία ανακοίνωση ότι υποκινητής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ ξέρουμε όλοι ποιοι έχουν καλέσει σε αυτές τις πορείες και ποιοι συμμετείχαν μαζί με αυτούς που κάλεσαν, βλέπω από χθες αυτό το μότο ‘η βία γεννά βία. Όχι, η βία δεν γεννά βία. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε αυτό. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την επιβολή του νόμου με τους ‘μπαχαλάκηδες’ και με συγχωρείτε που εκφράζομαι έτσι. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες και αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται».

Πρέπει όλοι να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα

Ειδικά για τα περιστατικά αστυνομικής βίας της περασμένης Κυριακής στη Νέα Σμύρνη η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι προφανώς η εικόνα είναι ενοχλητική και αδιανόητη γι αυτό και έχει διαταχθεί ΕΔΕ ενώ γίνεται έρευνα και από την Εισαγγελία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η όλη διαδικασία έχει κινηθεί με βάση νόμο που ψηφίστηκε επί ΝΔ, για τη συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη στις έρευνες, στο εσωτερικό Πειθαρχικό της Αστυνομίας. Επίσης ότι η κυβέρνηση καταδίκασε τα γεγονότα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον καθηγητή Αλιβιζάτο και θα γίνει την Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή, στην οποία ο πρωθυπουργός θα προσέλθει με προτάσεις.

«Ένα μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής βίας το οποίο διερευνάται, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να καίγεται η πόλη, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να γεμίζουν τα νοσοκομεία, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι γιατί δέχονται κάποιοι το ρίσκο», τόνισε η κ. Πελώνη. «Πρέπει επιτέλους όλοι να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα».

Επισημαίνοντας πως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν έχει απαγορευτεί είπε ότι ωστόσο πρέπει για τις πορείες να υπάρχει έγκριση, να υπάρχει διοργανωτής και να τηρούνται τα μέτρα, κάτι το οποίο δεν γίνεται. «Δεν μπορεί κάποιοι να καλούν σε πορείες και να κατηγορούν μετά την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης.

Έκανε λόγο για «σαφή υποδαύλιση» και επικαλέστηκε μάλιστα συγκριτικά στοιχεία για την πανδημία από τις 10 Φεβρουαρίου, οπότε σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την αναφορά περί ρίσκου, έως σήμερα. Υπογράμμισε ότι είναι ασέβεια να υπονομεύεται η μάχη που δίνει η κοινωνία και η Πολιτεία.

Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα

Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284 και στις 10 Μαρτίου φτάσαμε τις 3.215 νέα κρούσματα και τους 445 διασωληνωμένους. Σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος δραστηριοτήτων η κ. Πελώνη εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη εξηγώντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών. Ωστόσο όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικά για την 25η Μαρτίου και το ερώτημα εάν θα γίνει φέτος παρέλαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο δεν θα ήθελε να πει περισσότερα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial