Βελτίωση της κατάστασης με την πανδημία θα φέρει ο εμβολιασμός ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής
Άνοιγμα των νηπιαγωγείων και δημοτικών ώστε να συνεχιστούν τα μαθήματα δια ζώσης, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, μετά από την σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Την εκτίμηση πως στα όποια βήματα για την επαναλειτουργία των σχολείων πρέπει να υπάρχει απόλυτη προσοχή έκανε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο παιδίατρος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Καρανταγλής.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η εικόνα της πανδημίας μετά τις γιορτές. Για το τι έγινε πχ τα Χριστούγεννα, αν υπήρξαν συγχρωτισμοί, αν δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κλπ, θα έχουμε άποψη τα Φώτα. Αν φαίνονται δείγματα ανόδου κρουσμάτων ή στασιμότητας, δεν θα ήταν σοφό να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Βλέπουμε πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν είναι πλέον στο κόκκινο, και έχουν κάπως αποσυμφορηθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετοί νοσηλευόμενοι σε αυτές. Και ο αριθμός των 54 νεκρών από κορωνοϊό σήμερα (σ.σ. χθες) δεν είναι αμελητέος. Εξάλλου πλέον είμαστε σε εποχή που υπάρχει και η γρίπη ενώ λόγω του κρύου μένουμε περισσότερη ώρα σε κλειστούς χώρους», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/1/2021.
Επίσης ανακοινώνεται η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021). Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:
Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:
- για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
- για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς.
- Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.
Επισημαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου.
Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας.»
«Αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι, να επαναλειτουργήσουν αργότερα»
Όπως είπε «θα ήταν καλύτερα να μετατεθεί κατά μία με δύο εβδομάδες το άνοιγμα των σχολείων». Και συμπλήρωσε: «Αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι το καλύτερο θα ήταν να επαναλειτουργήσουν αργότερα. Μην ξεχνάτε πως μιλάμε μια κατάσταση που είναι σε εξέλιξη. Τα σχολεία είναι ο φυσικός χώρος για να μάθουν γράμματα τα παιδιά, όμως η όποια απόφαση για το άνοιγμά τους θα πρέπει να γίνει με προσοχή». Υπενθύμισε πως τα παιδιά μπορεί να νοσούν ήπια, ωστόσο μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στους γονείς και παππούδες/ γιαγιάδες που θα νοσήσουν σίγουρα πιο έντονα. Εξάλλου ανέφερε πως υπάρχει και το ενδεχόμενο αν ληφθεί μια βιαστική απόφαση να έχουμε μετά εκ νέου κλείσιμο των σχολείων.
Ελπίδα μέσω του εμβολιασμού
Ο κ. Καρανταγλής εξέφρασε πως ελπίδα δίνεται μέσω του εμβολίου. Ο ίδιος εμβολιάστηκε χθες στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου ήταν προγραμματισμένοι 180 εμβολιασμοί. «Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Είδα σήμερα συναδέρφους μου που ήταν στην πρώτη γραμμή να εμβολιάζονται. Νιώθω αισιοδοξία με το εμβόλιο. Είναι η πρώτη μέρα που είδαμε φως», μάς είπε. Όπως ανέφερε μετά το πέρας της πρώτης δόσης του εμβολίου οι πολίτες ενημερώνονται για το ραντεβού τους για την δεύτερη δόση.
Σε ερώτησή μας σχετικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊού, τόνισε πως «οι ιοί γενετικά είναι μικρά ασταθή έμβια όντα. Μεταλλάσσονται συχνά. Για την συγκεκριμένη μετάλλαξη μένει να δούμε αν σε αυτήν οφείλεται η μεγάλη μεταδοτικότητα που σημειώθηκε πχ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και προσωπικά κρατώ μια επιφύλαξη. Επίσης με τα στοιχεία που γνωρίζουμε δεν φαίνεται να έχει επίδραση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
ΠΗΓΗ: typosthes.gr