Το ΑΠΘ δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει αποφοιτήσει να μπορεί να παραλάβει το πτυχίο του με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή του
Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός ενός, μικρού προς το παρόν, μέρους των λειτουργιών του Δημοσίου είναι η παράπλευρη ωφέλεια της περιπέτειας του κορωνοϊού, καθώς, η ανάγκη για την τήρηση των μέτρων προστασίας επιτάχυνε την εφαρμογή ηλεκτρονικών μεθόδων εξυπηρέτησης των πολιτών εξ αποστάσεως. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκαν και τα πανεπιστήμια τα οποία, εκτός από το διδακτικό και ερευνητικό έργο τους, εντάσσουν σταδιακά στο γενικότερο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αρκετές από τις διοικητικές λειτουργίες τους.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η διαδικασία χορήγησης των πτυχίων σε όσους αποφοιτούν. Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν ουσιαστικά ανασταλεί οι κλασικές τελετές ορκωμοσίας κατά τις οποίες, ειδικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επικρατούσε το αδιαχώρητο στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος. Έτσι, τα πτυχία παραλαμβάνονται κατά μόνας από τους αποφοίτους. Τώρα το ΑΠΘ συμμετέχει σε άλλη μία καινοτομία, μαζί με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα δύο αυτά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εντάσσονται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «eDiploma», μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε όποιον έχει αποφοιτήσει από τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια, να μπορεί να παραλάβει το πτυχίο του με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή του. Επιπλέον, με τον ίδιο τρόπο και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συναίνεση από τον πτυχιούχο, ελληνικό δημόσιο αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση, μέσω αυτής της διαδικασίας, στους τίτλους σπουδών που τους ενδιαφέρουν.
Η ένταξη του ΑΠΘ στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα συζητήθηκε σε προχθεσινή συνάντηση η οποία έγινε στη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Απόστολος Δημητρόπουλος και ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος.
Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Κωβαίος «καθένας που έχει αποφοιτήσει από το ΑΠΘ μπορεί πλέον, αντί να έρχεται στη γραμματεία της Σχολής, να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση στο πανεπιστήμιο και την ίδια στιγμή θα του χορηγείται ο τίτλος σπουδών του». Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο αντιπρύτανης, το ΑΠΘ έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να χορηγήσει μέσω αυτής της διαδικασίας πτυχία τα οποία έχουν εκδοθεί έως και πριν από τριάντα χρόνια.
Ωστόσο, προς το παρόν, το πτυχίο το οποίο παραλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο δεν έχει την εγκυρότητα που έχει το έγγραφο το οποίο παραλαμβάνει κάποιος από το πανεπιστήμιο. «Για να γίνει αυτό απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση η οποία, όπως μας διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας θα ψηφιστεί πολύ σύντομα ώστε να αρθεί και αυτό το εμπόδιο», επισημαίνει ο κ. Κωβαίος.
Η όλη διαδικασία γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Ο ενδιαφερόμενος αιτείται στην ψηφιακή δημόσια υπηρεσία «eDiplomas» την άντληση από τα πληροφοριακά συστήματα των δύο ΑΕΙ καθώς και του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) των στοιχείων που βεβαιώνουν την κτήση τίτλου σπουδών του και τα έχει αμέσως στον υπολογιστή του. Το αίτημα του ενδιαφερόμενου θεωρείται απαραίτητο καθώς ισοδυναμεί με ρητή συγκατάθεση και προϋπόθεση για την πρόσβαση, επεξεργασία και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που είναι αναγκαία για την παροχή της υπηρεσίας «eDiplomas».
Χρήση της υπηρεσίας «eDiplomas» μπορούν να κάνουν και οι φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου στην περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου γνησιότητας τίτλου σπουδών, εφόσον το φυσικό πρόσωπο έχει ήδη διαβιβάσει σε αυτούς τους φορείς τον τίτλο σπουδών που το αφορούν και το Α.Ε.Ι. ή ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π έχει παράσχει ρητή εξουσιοδότηση προς τους συγκεκριμένους φορείς του δημοσίου για την πρόσβαση και επεξεργασία των τίτλων σπουδών. Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται με τη χρήση των κωδικών του TAXIS.
Η υπηρεσία αυτή ξεκινά πιλοτικά με τίτλους από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια, προγραμματίζεται η πρόσβαση σε όλους τους τίτλους σπουδών (μεταπτυχιακά και διδακτορικά) των υπολοίπων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Πηγή: voria.gr