Άρση μέτρων: «Κλείδωσαν» οι 3 ημερομηνίες – Ανοίγουν όλα μέχρι τέλος Απριλίου

Εβδομάδα… ανακοινώσεων για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι αυτή που ξεκίνησε.

Ποια τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση και μετακινήσεις. Τι θα γίνει το Πάσχα. Ποιοι είναι επιφυλακτικοί Ανακοινώσεις ίσως την Πέμπτη.

Πελώνη: Προτεραιότητες λιανεμπόριο, Γυμνάσια και Λύκεια (βίντεο)

Στόχος είναι το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.

Αναφορικά με τα self tests, είπε πως 31 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά και ο διαγωνισμός θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο σήμερα. Σημείωσε πως δεν υπέβαλε προσφορά η Siemens, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και απευθείας ανάθεση στη Siemens.

Τα self tests, συνέχισε, χρησιμοποιούνται ήδη σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, ωστόσο η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα γίνει μαζική χρήση.

Η κ. Πελώνη τόνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για υποχρεωτικά τεστ, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα είναι για όλους και αποτελούν ένα συμπληρωματικό εργαλείο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).

«Το Ε.Σ.Υ. αντέχει», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών. Εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν “ανάσες” στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Διαχώρισε το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγώντας πως είναι νωρίς ακόμα για αυτές, όπως και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης, εκτίμησε πως θα εξεταστεί μετά τα μέσα Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ερωτηθείσα γιατί self tests και όχι μοριακά, η κ. Πελώνη απάντησε πως δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο κάτι τέτοιο, αφού δεν υπάρχουν καν τα αντιδραστήρια, ενώ κοστίζει παρά πολύ και καμία χώρα δεν το εφαρμόζει.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, συστήνοντας λίγο υπομονή για την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Αναφερόμενη στον τουρισμό, υπενθύμισε πως πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF), ενώ χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην Κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού, σημειώνοντας πως η μετέπειτα έξαρση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με αυτό.

Για τον εμβολιασμό, έκανε λόγο για μία υποδειγματική διαδικασία, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία για τον πολίτη. Υπογράμμισε πως θα έχουμε αυξημένες παραδόσεις τους επόμενους μήνες, που θα επιτρέψει να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ίσως και την Πέμπτη οι αποφάσεις για κάποια άρση μέτρων

«Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, θέλουμε αποφόρτιση του συστήματος για να είμαστε ασφαλείς και το ΕΣΥ, που ευτυχώς υπάρχει σταθεροποίηση, αν και υπάρχει πίεση», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα θετικά που φέρνουν αισιοδοξία και δεν είναι άλλα από τον καλό καιρό, τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ και τον εμβολιασμό.

Παραδέχθηκε ότι συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας και τόνισε πως αν και υπάρχει κόπωση από όλους στην τήρηση των μέτρων, «θα ήταν όλα καλύτερα αν τα τηρούσαμε».

Όσο αφορά στα επόμενα βήματα, για την άρση των μέτρων, είπε πως, την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή που θα μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία της επικράτειας.

«Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα», συμπλήρωσε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν θα είναι υποχρεωτικό το self test, είπε πως «εξ ορισμού δεν είναι υποχρεωτικό, αφού το κάνεις μόνος σου», τονίζοντας την υποχρεωτικότητα για τεστ αντιγόνου, στην περίπτωση που κάποιο self test βγει θετικό.

«Οι εμβολιασμένοι έχουν πλεονέκτημα, όμως δεν έχουμε απόλυτα δεδομένα ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Κατά 75% δεν μεταδίδουν, αφού έχουν πολύ μικρή ποσότητα του ιού», είπε απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνουν τεστ όσοι έχουν κάνει εμβόλιο και συμπλήρωσε πως «όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι, μπορεί να μειώνονται τα τεστ. Ωστόσο επειδή μπορεί να μεταδίδει, μπορεί ενίοτε να κάνει τεστ».

Σχετικά με το επεισόδιο θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό στη Σύρο, ο καθηγητής είπε πως πρόκειται για ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο δεν γνωρίζει. «Υπάρχουν πέντε επεισόδια θρομβώσεων, είναι πολύ λίγα και ερευνώνται».

«Προφανώς για να ανοίξει ο τουρισμός, θα έχει ανοίξει η διαδημοτική μετακίνηση και δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά από νομό σε νομό, όπως τώρα», κατέληξε.

Τζανάκης: Κατά τόπους άρση lockdown, με εγρήγορση

«Όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, θα πρέπει να ανοίξουμε, αλλά με εγρήγορση», είπε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, αναφερόμενος στη σταδιακή άρση του lockdown.

Τόνισε, όμως, ότι στις περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα πρέπει να είναι το λιανεμπόριο και μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε πως οι νεαρές ηλικίες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 30-35 στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα επανάληψης του εμβολιασμού σε ετήσια βάση, ενώ συμπλήρωσε πως δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι.

Τέλος εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση των self tests, των οποίων η αξιοπιστία – όπως είπε – κυμαίνεται γύρω στο 60%-70%.

Εξαδάκτυλος: Καμία χαλάρωση μέχρι τις 12 Απριλίου

Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε. Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δρατηριοτήτων νωρίτερα.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων.

«Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.

Αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων, υπογράμμισε: « Στην 1η φάση θεωρήσαμε ότι είχαμε μεγάλη μετάδοση στα σχολεία. Έκλεισαν πρώτα, άνοιξαν τελευταία. Στην 2η φάση θεωρήσαμε ότι δεν υπήρξε τέτοια μετάδοση. Και διαπιστώσαμε μόνο όταν προχωρήσαμε στον περιορισμό αυτή της δραστηριότητας, ότι άρχισε το lockdown του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να αποδίδει. Στην 3η φάση, που υπάρχει αλλαγή του ιού και αφορά τις περισσότερο τις νεότερες ηλικίες, διαπιστώσαμε ότι 11 Γενάρη ανοίξαμε τα σχολεία, και στις 23 αρχίζει να αναστρέφεται η πτωτική τάση της πανδημίας που διαρκούσε από το δεύτερο κύμα».

Τόνισε δε, ότι το γεγονός πως τώρα το επιδημιολογικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη ανεβαίνει και στην Αθήνα σταθεροποιείται οφείλεται στα σχολεία. «Στην Θεσσαλονίκη έκλεισαν μερικές εβδομάδες μετά την Αττική στα σχολεία».

Κεραμέως- σχολεία: Στόχος το άνοιγμα από 5/4-Τι είπε για διακοπές Πάσχα, Πανελλήνιες

Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως μιλώντας στο Mega.

«Το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία», συνέχισε εξηγώντας πως δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα.

“Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self-test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας. Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως μάσκες, διαλείμματα, αποστάσεις” είπε.

Μιλώντας για το τι θα γίνει με τα δημοτικά, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «Είναι μια δυναμική διαδικασία και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Συζητάμε κάθε βήμα με τους ειδικούς, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις τους και αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης».

«Έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Το Πάσχα δε θα γίνουν μαθήματα. Θα δούμε τι θα γίνει με τα δημοτικά ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Οι πανελλαδικές κανονικά εντός Ιουνίου»

«Υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όταν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία», είπε ακόμα η υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι «Οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά εντός του Ιουνίου. Έχουμε ήδη προβεί σε μείωση της ύλης κατά 25-30%. Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά με αυστηρά μέτρα, όπως μας υποδείξει η επιτροπή. Περαιτέρω μείωση της ύλης δεν εξετάζεται».

Για τις κατατακτήριες, αλλά και το άνοιγμα των φροντιστηρίων, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εισήγηση των ειδικών.

Μιλώντας για το θέμα των voucher για τους μαθητές για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «Έχει ανοίξει η πλατφόρμα και καταθέτουν τις προτάσεις τους οι προμηθευτές. Είναι ένα πρόγραμμα 112 εκατ. ευρώ, ένα από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επωφελούμενοι είναι 560.000 νέοι από 4 έως 24 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας, από νηπιαγωγεία μέχρι και πανεπιστήμια. Έρχεται αυτό το μαζικό πρόγραμμα προκειμένου ένα voucher ύψους 200 ευρώ σε κάθε επωφελούμενο για να μπορέσει να προβεί σε αγορά επιπλέον τεχνολογικού εξοπλισμού».

«Την άλλη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους, και θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Μιλάμε για 560.000 ωφελούμενους. Μιλάμε για ένα τεράστιο νούμερο. Έγιναν μαζικές παραγγελίες συσκευών ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες», τόνισε.

Ερχόμενη στο θέμα των προαγωγικών εξετάσεων, η κα Κεραμέως εξήγησε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις.

“Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν και φέτος, όπως και πέρυσι. Θα κάνουμε οτιδήποτε προς όφελος των παιδιών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας», είπε προσθέτοντας ότι και για τα ΙΕΚ αναμένεται η σχετική εισήγηση των ειδικών.

Σαρηγιάννης: Την επόμενη βδομάδα η κορύφωση κρουσμάτων – Υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα

Την εκτίμηση του ότι την μέγιστη τιμή κρουσμάτων θα την δούμε αρχές Απριλίου και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα είπε ότι θα την δούμε γύρω στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση καθώς θα έχουμε ανοίξει με συγκεκριμένους όρους.

Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου με την δυνατότητα να μπορούν να μπουν μέσα.

Αναφορικά με την εστίαση ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ερωτώμενος για τον αριθμό των διασωληνωμένων ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.

Για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς.

Από την άλλη μεριά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε πως θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται ο σημαντικός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία σε μονάδες covid.
«Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ» ανέφερε ο ίδιος.

Σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία και ότι σήμερα υπάρχει λιγότερο ποσοστό ασθενών που μετακινούνται από τις κλινες covid σε μονάδες σε ΜΕΘ απ’ότι πριν από 6 μήνες που είναι θετικό.

Όπως εξήγησε οι λόγοι είναι ότι η πανδημία έχει «μετακινηθεί» ηλικιακά σε νεαρότερα άτομα που ανταπεξέρχονται καλύτερα και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης θεραπευτικής δυνατότητας των ασθενών.

ΠΗΓΗ: newsique.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial