ΑΥΤΟΨΙΑ: Έτσι ρημάζει το νοσοκομείο Λοιμωδών την ώρα που δεν υπάρχει κρεβάτι νοσοκομείου

Την ώρα που όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι κλινικές covid των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, είναι υπερπλήρεις, με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να είναι πλέον μία παγιωμένη κατάσταση και τους γιατρούς να εκλιπαρούν για αύξηση των κλινών, ένα ολόκληρο νοσοκομείο στην καρδιά της πόλης, έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη και στη φθορά του χρόνου.

Ο λόγος για το «Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης», το γνωστό Λοιμωδών, που με ευθύνη της πολιτείας εδώ και 8 χρόνια παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο ενώ θα μπορούσε να προσφέρει ανάσες νοσηλείας και να συμβάλει ουσιαστικά, με τη επαναλειτουργία του, στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ένα ολόκληρο συγκρότημα κτιρίων έχει αφεθεί να ρημάζει και να σαπίζει, εκεί στην αρχή σχεδόν της οδού Λαμπράκη, αντί να έχει αξιοποιηθεί άμεσα, όπως ζητούν με επιμονή από την αρχή της πανδημίας γιατροί και νοσηλευτές αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να θυμίσουμε ότι το Λοιμωδών, δυναμικότητας 100 κλινών και με 200 εργαζόμενους προσωπικό, έκλεισε το 2013 με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας και των μνημονιακών υποχρεώσεων που τηρούσε τότε κατά γράμμα η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, για τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Εδώ και τρεις εβδομάδες, κάθε Κυριακή μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, μπροστά στο Λοιμωδών, πολίτες της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται και ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να επαναφέρουν σε κατάσταση λειτουργίας το Λοιμωδών.

Το θέμα έχει τεθεί στη Βουλή και από κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΚΚΕ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Ιούνιο του 2020, ενώ το ίδιο αίτημα έχουν διατυπώσει και οι Ενώσεις και τα σωματεία των υγειονομικών. Η κυβέρνηση όμως κωφεύει και αδιαφορεί ενώ παρόμοια στάση αδιαφορίας τηρούν και οι εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης.

Το κτίριο εξωτερικά έχει φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης και της απουσίας συντήρησης. Τα παράθυρα βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης, οι σοβάδες έχουν αρχίσει να πέφτουν από τους εξωτερικούς τοίχους, κάγκελα και σιδεριές έχουν σκουριάσει και λούκια και αποχετεύσεις έχουν βουλώσει και χορταριάσει. Ωστόσο στο εσωτερικό, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε, το νοσοκομείο αντέχει και δείχνει ότι μπορεί γρήγορα να επανέλθει σε μία λειτουργική κατάσταση.

Τα κτίσματα του Νοσοκομείου έχουν έκταση 2.500 περίπου τ.μ. ενώ το οικόπεδο φθάνει τα 14.000 τ.μ. Το κεντρικό κτίριο είναι διώροφο και έχει δύο πλάγιες πτέρυγες όπου στεγάζονταν η Παθολογική και η Παιδιατρική κλινική με πενήντα κλίνες κάθε μια. Πίσω από το κεντρικό κτίριο υπάρχει άλλο διώροφο κτίσμα όπου μεταξύ άλλων στεγάζεται και το μικροβιολογικό εργαστήριο από το 1945. Υπήρχε επίσης πτέρυγα για τη νοσηλεία φυματικών ασθενών και από το 1962 λειτουργούσε και αντιλυσσικός σταθμός.

Όταν έκλεισε το νοσοκομείο, η παθολογική κλινική του Λοιμωδών με τους γιατρούς της και το προσωπικό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» ενώ η παιδιατρική κλινική του Λοιμωδών συγχωνεύθηκε με τις δυο παιδιατρικές κλινικές του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και εκεί μεταφέρθηκε και το προσωπικό.

Στο εσωτερικό του η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική. Οι θάλαμοι δείχνουν λες και εγκαταλείφθηκαν πρόσφατα. Όπως εκτιμά ο γενικός γιατρός Γιάννης Ράπτης, από το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, που διαθέτει εμπειρία εργασίας σε κρατικά νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο, “το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει σχετικά γρήγορα και να αποτελέσει βασικός πυλώνας στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση ξοδεύει τεράστια ποσά για να νοικιάζει κλίνες στον ιδιωτικό τομέα αλλά αδιαφορεί για ένα ολόκληρο νοσοκομείο που θα πρόσφερε πραγματικές λύσεις στο σύστημα υγείας και περίθαλψης της Θεσσαλονίκης, που δοκιμάζετε σκληρά από την έξαρση των κρουσμάτων”.

Φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης

Επισκεφθήκαμε το χώρο και τα πλάνα που μεταφέρουμε είναι ενδεικτικά της κρατικής αναλγησίας απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες για περίθαλψη και υγεία. Ένα ολόκληρο νοσοκομείο έχει αφεθεί να σαπίσει, την ώρα που ξοδεύονται εκατομμύρια για έργα βιτρίνας, επιχορηγούνται πλουσιοπάροχα “φίλια” ΜΜΕ και διοχετεύονται τεράστια ποσά στον ιδιωτικό τομέα, για δήθεν υποστήριξη κι ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο, όπως και το Λοιμωδών σχεδόν έχει αφεθεί στη μοίρα του, χωρίς προσωπικό και υποδομές.

Η επαναλειτουργία του Λοιμωδών είναι απαραίτητη και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Η πανδημία δεν υποχωρεί και οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού, προμηνύουν ότι σίγουρα θα πάμε σε ένα νέο, 5ο κύμα πανδημίας. Ήδη όπως εκτιμάται, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη, με τις ΜΕΘ να έχουν ξεπεράσει τα όρια της πληρότητας, άνθρωποι να διασωληνώνονται σε ακατάλληλους χώρους και ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας να μη μπορούν να βρουν την περίθαλψη που οφείλει να τους προφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial