Οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και υποψιασμένοι
Black Friday 2020 σήμερα και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών για την «Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα Καλαποθαράκου μίλησε στην ΕΡΤ1 για το τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.
Σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, το 2020 λόγω των ειδικών συνθηκών, του πρώτου και του δεύτερου lockdown, αυξήθηκαν κατά πολύ οι αγορές μέσω διαδικτύου. Παράλληλα όμως έχουν αυξηθεί και οι παραπλανήσεις και οι εξαπατήσεις των καταναλωτών.
«Στην ΕΚΠΟΙΖΩ έχουμε καταγράψει 430 καταγγελίες για το 8μηνο Φεβρουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 και συνεχίζουμε να δεχόμαστε καταγγελίες. Καταγγελίες γιατί οι καταναλωτές:
- είτε δεν παρέλαβαν ποτέ προϊόντα που είχαν παραγγείλει διαδικτυακά και τα είχαν προπληρώσει,
- είτε τα παρέλαβαν με μεγάλη καθυστέρηση,
- είτε το προϊόν που παρέλαβαν δεν ήταν αυτό που είχαν δει στη διαφήμιση του site και που είχαν παραγγείλει,
- είτε γιατί το δικαίωμα υπαναχώρησης δεν έγινε αποδεκτό.
Για αυτό οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και υποψιασμένοι, και να ελέγχουν την αξιοπιστία του καταστήματος. Δεν αρκεί στην ιστοσελίδα του να αναφέρονται ένα email και ένα κινητό τηλέφωνο, πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία και διεύθυνση φυσικού καταστήματος). Οι αγοραστές να προτιμούν συναλλαγές με εταιρίες που έχουν και φυσικό κατάστημα. Να κάνουν έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο και να βλέπουν εάν οι συγκεκριμένη εταιρία έχει αρνητικά σχόλια από προηγούμενους παθόντες, ώστε να μην πέσουν σε καμία παγίδα.
Το δικαίωμα υπαναχώρησης είναι πολύ σημαντικό. Μαζί με την απόδειξη πληρωμής θα πρέπει ο καταναλωτής να παραλαμβάνει κι ένα έντυπο σε Α4 το έντυπο υπαναχώρησης.
Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα μέσα σε 14 ημέρες από την αγορά του προϊόντος να το επιστρέψει και να πάρει πίσω τα χρήματά του εάν δεν μείνει ικανοποιημένος από την αγορά του, αρκεί να μην το έχει χρησιμοποιήσει. Δεν είναι υποχρεωμένος να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή.
Εάν το προϊόν που παρέλαβε έχει ελάττωμα, τότε ισχύουν τα δικαιώματα που έχει ο καταναλωτής στην περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, δηλαδή είτε να ζητήσει την αντικατάστασή του με όμοιο μη ελαττωματικό, είτε να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων του.
Οι καταναλωτές οφείλουν πάντα να κρατούν τις αποδείξεις αγοράς για κάθε περίπτωση.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει στους καταναλωτές να μην προπληρώνουν το προϊόν αλλά να το αγοράζουν με αντικαταβολή. Εάν κάποιοι δεν δέχονται την αντικαταβολή να είναι εξαιρετικά υποψιασμένοι θα λέγαμε» συμβουλεύει η κ. Καλαποθαράκου.
«Εάν ο αγοραστής θέλει να πληρώσει με πιστωτική κάρτα πρέπει να το έχει διευκρινίσει εκ των προτέρων και οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν αυτή την δυνατότητα.
Το να επιμένει κάποιος στην πληρωμή της αντικαταβολής μόνο με μετρητά είναι παράνομο», διευκρινίζει η κ. Καλαποθαράκου.
«Οι καταναλωτές πρέπει να προχωρούν σε καταγγελία, τόσο στην ΕΚΠΟΙΖΩ όσο και στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή, εάν προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα και δεν είναι πρόθυμο το κατάστημα να το επιλύσει και να ικανοποιήσει το αίτημά του» τονίζει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr