Πέντε από τους 14 δήμους της περιφερειακής ενότητας δεν έχουν ανοίξει ακόμα πλατφόρμα για να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις οι επιχειρηματίες
Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την πανδημία καταγράφονται σε δήμους της Θεσσαλονίκης.
Συνολικά πέντε από τους 14 δήμους της περιφερειακής ενότητας δεν έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα να απαλλάξουν από την καταβολή δημοτικών τελών της επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, η οποία τους δόθηκε στους δήμους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με την απόφαση αυτοί οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους υποχρεωτικά λόγω της πανδημίας, μπορούν να αιτηθούν ηλεκτρονικά την απαλλαγή τους από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ή/και τη μείωση τέλους κοινοχρήστων χώρων, εφόσον ο δήμος στα όρια του οποίου ανήκει η επιχείρηση έχει λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.
Στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδων, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία, έχουν ενταχθεί έξι ΟΤΑ και συγκεκριμένα οι δήμοι Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θερμαϊκού, Νεάπολης – Συκεών και Θέρμης, που παρέχουν απαλλαγή από δημοτικά τέλη και μειώσεις στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ο δήμος Βόλβης που δίνει τη δυνατότητα μόνο για απαλλαγή δημοτικών τελών.
Άλλοι τρεις ΟΤΑ, εξάλλου, έχουν αξιοποιήσει δική τους πλατφόρμα προκειμένου να δέχονται αιτήσεις από τους επιχειρηματίες μόνο για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Πρόκειται για τους δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη, Κορδελιού – Ευόσμου και Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία μόλις χθες. Εξηγώντας στη Voria.gr τους λόγους για τους οποίους δεν παρέχεται η δυνατότητα αίτησης για μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, καθώς ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες. «Στους κοινόχρηστους χώρους πρέπει να εκδοθεί άδεια. Γιατί πρέπει να ξέρουμε πότε θα ανοίξει η εστίαση, ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να αφαιρέσουμε. Γι’ αυτό, εξάλλου, θα δώσουμε και παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης», ανέφερε.
Άνιση μεταχείριση
Για άνιση μεταχείριση των επιχειρηματιών κάνει λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας. «Έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη το θέμα και σε σύσκεψη που είχαμε πρόσφατα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Δυστυχώς, είναι μία περίοδος που ο καθένας κάτι κατά το δοκούν ό,τι νομίζει. Κάποιοι θέλουν και δεν μπορούν, κάποιοι δεν θέλουν; Δεν ξέρω. Ενδεχομένως κάποιοι να μην το κάνουν γιατί έχουν μειωμένα έσοδα. Γι’ αυτό και ο κ. Βορίδης και ο κ. Πέτσας είχαν δεσμευτεί ότι θα δώσουν κάποια χρήματα για να καλύψουν το κενό», σημείωσε ο κ. Φιλοκώστας.
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά στο σύνολο της επικράτειας. Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, από τους 332 δήμους της χώρας στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έχουν ενταχθεί μόλις 108 για απαλλαγή δημοτικών τελών και 87 από αυτούς για μείωση τελών κοινόχρηστων χώρων, ενώ λίγοι είναι οι ΟΤΑ που διαθέτουν δικό τους σύστημα υποβολής αιτήσεων.
Πάντως, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για τους επιχειρηματίες διατάξεις του νόμου κι άλλοι δήμοι, όπως ο δήμος Ωραιοκάστρου, ο οποίος θα δέχεται αιτήσεις σε δική του πλατφόρμα, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα.
Πηγή: voria.gr