Τον οδικό χάρτη της λειτουργίας της αγοράς και γενικότερα της καθημερινότητας τις ημέρες των γιορτών ανακοίνωσε σήμερα (11/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να εξειδικεύει το πώς θα λειτουργήσουν και ποια καταστήματα.

Όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο την πώληση μέσω click away και το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους.

Αν παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού τόνισε, θα πάρουμε πίσω αυτή την λειτουργία.

Το «click away» προβλέπει τρία βήματα:

  1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
  2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  3. Με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Ο υπουργός κάλεσε να τηρηθούν οι όροι που ανέφερε και τόνισε ότι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα.

Όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

Πρωταρχικός σκοπός του παραπάνω μέτρου, είναι η αποφυγή συνωστισμού, όπως αυτή που είδαμε στην Βρετανία και την Γαλλία, καθώς και η αποφυγή πολύωρης παραμονής πολιτών στα καταστήματα.

Σε αυτή την πρώτη φάση του ανοίγματος της αγοράς, δεν εντάσσονται τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών και οι αλυσίδες, καθώς οι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις των συναθροίσεων και μαζικών μετακινήσεων των πολιτών.

ΠΗΓΗ: newsique.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial