Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους και βιαστές της Ελένης

Ισόβια και δεκαπέντε έτη κάθειρξης ήταν η ετυμηγορία τακτικών και λαϊκών δικαστών του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, που δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο το Νοέμβριο του 2018.

Νωρίτερα, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δυο κατηγορούμενος για τη δολοφονία και το βιασμό της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλουδη, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Και οι δύο ζήτησαν τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας, του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ η πλευρά του 26χρονου ζήτησε και τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Δεν είναι αυτή αγόρευση για ελαφρυντικά, εγώ αποχωρώ», είπε σε έντονο τόνο ο δικηγόρος της οικογένειας Τοπαλούδη Βαγγέλης Γκιουγκής και έφυγε από τη δικαστική αίθουσα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επεσήμανε ότι πολλά από αυτά που λέει ο συνήγορος στην έχουν ακουστεί ξανά στη δικαστική αίθουσα.

Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών περιστάσεων που αιτήθηκαν οι κατηγορούμενοι.

Για το αίτημα αναγνώρισης της μετεφηβικής ηλικίας η εισαγγελέας ανέφερε:
«Πράγματι πληρούν το ηλικιακό κριτήριο πλην όμως προκύπτει ότι από τον τρόπο δράσης τους και την πρότερη παραβατική συμπεριφορά (ναρκωτικά) και κλοπές, δεν μπορεί να αποδοθεί σε μετεφηβική ανωριμότητα.
Η συμπεριφορά τους δεν ήταν απερισκεψία, ήταν συνειδητή επιλογή βάσει εγκληματικού σχεδίου.

Επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αναγνωριστεί πρότερος σύννομος βίος, καθώς κατ’επανάληψη ειπώθηκε ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης να απορριφθεί ο ισχυρισμός του 26χρονου Ροδίτη ότι οδηγήθηκε στο έγκλημα υπό καθεστώς απειλής. «Ουδόλως αποδείχθηκε αυτός ο ισχυρισμός, είναι αβάσιμος», ανέφερε στην πρότασή της.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν δεν έχει υπάρξει μεταμέλεια ούτε προσπάθεια για άρση των συνεπειών των πράξεων: «Δεν προέκυψε ότι πράγματι ο κατηγορούμενος μεταμελήθηκε. Η όψιμη συγγνώμη είναι προσχηματική.»

Σε ό,τι αφορά το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, η εισαγγελέας τόνισε: «Απαιτείται θετική δραστηριότητα και συμπεριφορά. Επί μία εβδομάδα δεν παρουσιάστηκαν στις αρχές. Προσποιούνταν υπερβολικά συμπτώματα ψυχιατρικής διαταραχής.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για άλλη πράξη βιασμού. Δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν αποτινάξει το παρελθόν».

Τέλος, η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Ούτε τέσσερα χρόνια δεν έχουν συμπληρωθεί από το έγκλημα και ο ίδιος ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Δεν υπήρξε καθυστέρηση. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε εύλογο χρόνο», είπε η εισαγγελέας.

Στο δικαστήριο επικράτησε ένταση όταν τα μέλη της οικογένειας της φοιτήτριας ακούγοντας τον συνήγορο του κατηγορούμενου Ροδίτη να χαρακτηρίζει μη αποτρόπαιο το έγκλημα, ξέσπασαν: «Είσαι υπερασπιστής του φονιά ! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κω@@@@@, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο»  φώναζαν

Οι διάλογοι

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία εισήλθε στη δικαστική αίθουσα και βρισκόταν κοντά στις θέσεις των καταδικασθέντων δεν άντεξε και φώναξε στον 36χρονο Ροδίτη:

Κούλα Τοπαλούδη: «Να σε καμαρώσω θέλω, να σε δω».
Πρόεδρος: εάν δεν μπορείτε να αντέξετε, περάστε έξω παρακαλώ.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του 26χρονου ανέφερε ότι οι πράξεις δεν πρέπει να χαρακτηριστούν αποτρόπαιες. Τότε οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη ξέσπασαν σε φωνές και κατάρες και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την αίθουσα.

«Είσαι υπερασπιστής του φονιά ! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κ@λ@παιδα, τα τέρατα, άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας.

Συνήγορος υπεράσπισης: Τα έχω συνηθίσει αυτά ένα χρόνο τώρα.
Πρόεδρος: Έχουν και αυτοί έναν πόνο.
Συνήγορος υπεράσπισης: Το σέβομαι.

Νωρίτερα, η πρόεδρος τους δικαστηρίου ανακοίνωσε την ετυμηγορία  κηρύσσοντας ενόχους τους κατηγορουμένους  για ανθρωποκτονία από πρόθεση  σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για  ομαδικό βιασμό.

Η εισαγγελική εισήγηση προς το δικαστήριο ήταν να κηρύξει ενόχους τους δύο κατηγορούμενους όπως εισάγεται για αυτούς η κατηγορία, «δείχνοντας» ουσιαστικά στους δικαστές και πάλι την ισόβια και την πρόσκαιρη κάθειρξη για τους δύο νεαρούς.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση δεν υπήρξε συναίνεση από πλευρά του θύματος σε ερωτική συνεύρεση με τους κατηγορούμενους. «Εάν η Ελένη είχε συναινέσει σε όλο αυτό το σκηνικό θα ήταν ακόμη ζωντανή, θα είχαν τελειώσει όλα ήρεμα και ωραία. Όταν είδαν ότι αντέδρασε, άσκησαν βία και την εξανάγκασαν σε συνουσία. Σε πλήρη νηφαλιότητα αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Τη χτύπησαν, τη βασάνισαν, την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα για να την εξαφανίσουν», είπε η εισαγγελέας.Υπενθυμίζεται ότι οι δυο κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους στη δίκη έριχναν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για το στυγερό έγκλημα. Σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία της κοπέλας και σε 15 έτη κάθειρξη ο καθένας για τον βιασμό της.Στο άκουσμα της απόφασης ο πατέρας της φοιτήτριας, Γιάννης Τοπαλούδης, ξέσπασε σε κλάματα συγκινημένος, ενώ η μητέρα της Κούλα Αρμουτίδου δεν βρέθηκε εντός της δικαστικής αίθουσας.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν η Μάγδα Φύσσα,  ο βουλευτής Σύριζα, Ν. Βούτσης και ο βουλευτής του Μερα25 Κρίτων Αρσένης ως ένδειξη σύμπαράστασης στους γονείς της φοιτήτριας.

Οι κατηγορούμενοι κακοποίησαν σεξουαλικά την Ελένη και όταν η φοιτήτρια απείλησε πως θα τους καταγγείλει, την χτύπησαν βάναυσα και στην συνέχεια ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση την μετέφεραν σε απόκρημνη παραλία και την πέταξαν στην θάλασσα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial