ΕΙΚΟΝΕΣ: Τα παιδιά από τα δυτικά καθαρίζουν την πλαζ Αρετσούς

Νέοι και νέες, πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά, παιδιά από την Δυτική Θεσσαλονίκη οργάνωσαν εθελοντική δράση και καθάρισαν την πλάζ Αρετσούς.

Τα παιδιά του 12ου ΕΠΑΛ στην οδό Μοναστηρίου, παιδιά πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά από την περιοχή του Δενδροποτάμου, μαθητές από τα δυτικά της πόλης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να βγουν από τα στενά όρια της δικής τους περιοχής και να αναλάβουν δράση σε μια περιοχή που βρίσκεται στο άλλο άκρο της πόλης.

Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε από όλους, δεν υπάρχει δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, διότι η πόλη είναι μία και ανήκει σε όλους μας.

Η ομάδα των παιδιών του BRIDGES, του έργου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ (www.antigone.gr), οργάνωσαν εθελοντική δράση καθαρισμού της πλαζ Αρετσούς την Τετάρτη 21.10.2020, με την υποστήριξη των εκπαιδευτών και εθελοντών της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και της Άρσις.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συντόνισε στην αρχή ένα παιχνίδι με θέμα το περιβάλλον, κι έπειτα από το διάλογο και τη γνωριμία και με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, πρασίνου και ανακύκλωσης του δήμου Καλαμαριάς κύριου Στυλιανού Ματσαρίδη, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των τριών και καθάρισαν την παραλία από σκουπίδια και πλαστικά.

Στο τέλος, ως μια μεγάλη παρέα πλέον, απόλαυσαν το αποτέλεσμα της εθελοντικής τους δράσης, την ομορφιά της καθαρής παραλίας. Φροντίζουμε την πόλη και τη φύση της όλοι και όλες μαζί, κάνοντας παρέα και “χτίζοντας γέφυρες”.

Στο πρόγραμμα “BRIDGES – Building Relationships and Integration by Developing local Groups and Enhancing Solidarity”, το οποίο χρηματοδοτείται από το ταμείο AMIF (Asylum, Migration and Integration Fund), 9 οργανισμοί από 5 χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Κροατία και Ελλάδα) συνεργάζονται και αλληλοεπιδρούν με τις τοπικές κοινότητες τους.

Στόχος είναι η ενίσχυση της συνοχής της κοινότητας στο σύνολό της, μέσω της ενθάρρυνσης του διαλόγου και της αμοιβαίας συνεργασίας κι εμπλουτισμού μεταξύ υπηκόων τρίτων χωρών και χωρών υποδοχής.

Το έργο BRIDGES, όπου Έλληνας εταίρος είναι η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, στηρίζει τις μικτές ομάδες στη συμμετοχική οργάνωση και διεξαγωγή πρακτικών όπως αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο διάλογος, η συμπερίληψη και η συνοχή των τοπικών κοινοτήτων στις περιοχές όπου κατοικούν πληθυσμοί άλλων εθνικοτήτων, πρόσφυγες, μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια της διετούς υλοποίησης του έργου, σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, 400 άτομα θα συμμετέχουν σε τοπικά δίκτυα και τουλάχιστον 48 πρωτοβουλίες ένταξης θα βασίζονται σε εθελοντική εργασία και θα απευθύνονται τόσο σε υπηκόους τρίτων χωρών και όσο και σε υπηκόους χωρών υποδοχής, σχηματίζοντας μεικτές ομάδες. Περίπου 1000 άτομα, σε μεικτές ομάδες, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες ένταξης. Μέσω της στρατηγικής διάδοσης και ευαισθητοποίησης θα ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας για όλους η πόλη και οι άνθρωποι της γίνονται καλύτεροι και βρίσκουν κοινούς δρόμους συνεργασίας και συνύπαρξης.

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial