Εκλογές 2023: Οι φόβοι και οι στόχοι των πολιτικών αρχηγών στο debate

Από το μακρινό 1990, πριν από 33 χρόνια που διεξήχθη η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη μέχρι σήμερα η πολιτική ζωή της χώρας πέρασε από χίλια κύματα.

Πολλά άλλαξαν έκτοτε, ένα πράγμα ωστόσο, έμεινε ίδιο, ο στενός κορσές των τηλεμαχιών που ακολουθήθηκε με μια ίσως εξαίρεση, το ντιμπέιτ Τσίπρα- Μεϊμαράκη που ήταν λίγο πιο ελεύθερο, με τους δύο πολιτικούς να σηκώνουν κάρτα, διακόπτοντας εάν το ήθελε τον πολιτικό του αντίπαλο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθεί και η τηλεμαχία της ερχόμενης Τετάρτης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν στο ένα debate με όλους τους αρχηγούς, απορρίπτοντας την πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κι ένα μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Φαίνεται πάντως, να έχει συμφωνηθεί, επί της αρχής, μια τηλεμαχία μεταξύ των δύο μονομάχων πριν τις επαναληπτικές εκλογές εάν αυτές απαιτηθούν. Δεν πέρασε η πρόταση του ΚΚΕ για διάλογο χωρίς αυστηρούς κανόνες και χρονόμετρα, όπως σε άλλα τηλεοπτικά πάνελ και προκρίθηκε το δοκιμασμένο, «παλιό μοντέλο» με τους παράλληλους μονολόγους.

Στις 9 μμ θα ξεκινήσει η τηλεοπτική αναμέτρηση που προγραμματίστηκε να διαρκέσει τρεις ώρες, με τη θεματολογία να περιλαμβάνει 5 ενότητες, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Λύση πάντως, αναζητείται για το λεγόμενο follow up, τη διευκρινιστική ερώτηση που μπορεί να υποβάλλει ο δημοσιογράφος στον πολιτικό αρχηγό που απευθύνεται, καθώς υπάρχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες με συνέπεια κάποιος δημοσιογράφος να μην έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει έναν πολιτικό αρχηγό. Για τον λόγο αυτό συνεδριάζει σήμερα εκ νέου η διακομματική επιτροπή.

Οι πρωτάρηδες και οι … παλαιοί

Είναι η πρώτη τηλεμαχία για τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη και η τρίτη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμμετείχε στο debate του 2009 με τους κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργο Καρατζαφέρη και Νίκο Χρυσόγελο, αλλά και τον Ιανουάριο του 2015 μαζί με τους κ.κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Πάνο Καμμένο. Εξοικειωμένος είναι και ο Δημήτρης Κουτσούμπας που μετείχε πρώτη φορά σε τηλεμαχία το 2015. Για πρώτη φορά μετέχουν σε τηλεμαχία και οι κ.κ. Βελόπουλος και Βαρουφάκης.

Οι φόβοι και οι στόχοι των πολιτικών αρχηγών

Το λάθος που θα στοιχίσει είναι ο μεγάλος φόβος όλων των πολιτικών αρχηγών. Μεταξύ περιοδειών και ομιλιών προετοιμάζονται πυρετωδώς για να ανταπεξέλθουν με άνεση και σίγουρα χωρίς άγχος σε όλες τις ερωτήσεις και τις παγίδες που ενδεχομένως κρύβουν. Ποιος άλλωστε, δεν θυμάται τον αγχωμένο Παναγιώτη Λαφαζάνη στην τηλεμαχία του 2015.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην πρώτη του τηλεοπτική τηλεμαχία με στόχο, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, να αναδείξει την υπεροχή της προγραμματικής πρότασης της ΝΔ και να οπτικοποιήσει την προοδευτική διακυβέρνηση που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δίπλα του, στο ίδιο πλατό θα κάθονται ο Νίκος Ανδρουλάκης κι ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Επιδιώκουμε τη σύγκριση κι όχι τη σύγκρουση, τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο χωρίς οξύτητα, χωρίς αποκλεισμούς. Με ισοτιμία, με σεβασμό στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ώστε να καταδειχθεί που βρισκόμασταν το 2019, που βρισκόμαστε το 2023 και ποιο κόμμα διαθέτει την προγραμματική πρόταση, για να κάνουμε περαιτέρω βήματα και άλματα προς τα εμπρός», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδείξει τις χαοτικές διαφορές -όπως αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ- με τη ΝΔ και την ανάγκη να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Στόχος του είναι διαμορφώσει μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και να εμπεδώσει τη δυνατότητα προοδευτικής συνεργασίας στη βάση του προγράμματος των 11 σημείων που παρουσίασε η Κουμουνδούρου, καλώντας -σύμφωνα με συνεργάτες του- τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει εάν αποδέχεται ή όχι το κυβερνητικό αυτό σχέδιο. Θα μιλήσει για αύξηση των ανισοτήτων εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που έχουν δημιουργήσει μια αβίωτη πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και θα επιμείνει στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Δικαιοσύνη παντού».

Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλουν να αναδείξουν τρία σημεία στο debate της 10ης Μαΐου: Το ζήτημα της εκλογικής δύναμης του κόμματος. Στόχος είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα δώσει στον Νίκο Ανδρουλάκη διαπραγματευτική δύναμη την επομένη των εκλογών. Θα επιμείνει στο «ούτε Μητσοτάκης – ούτε Τσίπρας» για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. «Όχι σε άγνωστο «Χ» αλλά σε πρόσωπα κοινής αποδοχής», θα πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρήσει να αναδείξει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και θέματα, όπως για παράδειγμα η κατάργηση προσωπικής διαφοράς και του νόμου Κατρούγκαλου, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η αξιοποίηση χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους με στόχο την αύξηση των ποσοστών τους στις κάλπες, θα επιχειρήσουν και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων. Στον Περισσό αναφέρουν πως ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επαναλάβει την καθαρή θέση τους για ένα ισχυρό ΚΚΕ το οποίο θα είναι προς όφελος του λαού και αδύναμα κόμματα που θα συγκροτήσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Πηγή: cnn.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial