Ελεύθερες οι οργανωμένες καταδύσεις σε 11 ναυάγια της κεντρικής Μακεδονίας

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να απελευθερώσει για καταδύσεις 91 ναυάγια σε όλη τη χώρα. Ποια είναι τα 11 της Κεντρικής Μακεδονίας.

Έντεκα ναυάγια της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στον κατάλογο των 91 συνολικά σε όλη τη χώρα, που με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, δίνεται η δυνατότητα για οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις.

Πρόκειται για ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων κυρίως από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία του θαλάσσιου χώρου της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι εντοπισμένα. Σε αυτά τα ναυάγια θα δοθεί η δυνατότητα για καταδύσεις αναψυχής, με στόχο την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού, αλλά και την ανάδειξη της Ιστορίας, καθώς κάθε ναυάγιο έχει να αφηγηθεί πολλά από ιστορικές στιγμές του παρελθόντος.

«Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών αποτελεί ενάλια κιβωτό της Ιστορίας μας. Οι προστατευμένοι υποθαλάσσιοι χώροι, όπου βρίσκονται ναυάγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφηγούνται σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, καθώς οι υποβρύχιες περιηγήσεις αποτελούν μία ειδική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού που προσελκύει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος. Ο συνδυασμός των καταδυτικών πάρκων με τους υποθαλάσσιους χώρους που φιλοξενούν και προστατεύουν ιστορικά ναυάγια είναι μέγα πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, καθώς προσθέτει υπεραξία στον τουρισμό και δημιουργεί προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τα επιλεγμένα ναυάγια από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία τα επισκέψιμα ναυάγια στον κατάλογο του υπουργείου είναι έντεκα:

1.Βρετανικό ατμόπλοιο HMT MARQUETTE. Βυθίστηκε από τορπιλισμό γερμανικού υποβρυχίου U-35,την 23η Οκτωβρίου 1915, στον Θερμαϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 80 μέτρα.

2.Ναυάγιο ΜΥΤΙΛΗΝΗ στον όρμο Κύψας, Κασσάνδρας.

3.Επιβατηγό ERMINE. Βυθίστηκε την 2α Αυγούστου 1917, στον Στρυμονικό Κόλπο. Μέγιστο Βάθος 63 μέτρα.

4.Ατμοκίνητο ιστιοφόρο M/S ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ποσείδι Χαλκιδικής. Βυθίστηκε την 24η Μαΐου 1960, στις ακτές της Χαλκιδικής, κοντά στο Ποσείδι. Μέγιστο βάθος 5 μέτρα.

5.Τουρκικό ναυάγιο στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. Βυθίστηκε τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Βάθος 5-18 μέτρα.

6.Βρετανικό ναρκαλιευτικό (μάλλον, το HMS BY GEORGE). Βυθίστηκε στον Στρυμονικό κόλπο. Μέγιστο Βάθος 60 μέτρα.

7.Γερμανικό αποβατικό Kriegsmarine F 898. Βυθίστηκε στον Στρυμονικό κόλπο. Μέγιστο βάθος 47 μέτρα.

8.Γερμανικό αεροσκάφος Junkers 52. Κατέπεσε στον Στρυμονικό κόλπο. Μέγιστο Βάθος 60 μέτρα.

9.Γερμανικό αεροσκάφος Junkers 88 ή Dornier 17. Κατέπεσε στον Στρυμονικό κόλπο. Μέγιστο βάθος 55 μέτρα.

10.Βρετανικό (υπερωκεάνειο) SS NORSEMAN, άκρα Τούζλα. Προσάραξε και βυθίστηκε το 1916 (ανελκύστηκε μερικώς). Βάθος 10-16 μέτρα.

11.Επιταγμένο Εμπορικό Φορτηγό HELENA, Νέα Μηχανιώνα. Σώζεται το κύτος και η υπερκατασκευή του πλοίου, σε βάθος έως τα 37μ.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial