Με μεθοδικές κινήσεις, Αθήνα και Παρίσι προχωρούν σε ενίσχυση της αμυντικής τους συνεργασίας, μέσα από μια σειρά κοινών δράσεων με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Μπορεί η προμήθεια των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra να μην έχει «κλειδώσει» και η υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής) να μην έχει συμφωνηθεί, ωστόσο, Μητσοτάκης και Μακρόν δημιουργούν μια συνεργασία σε πολύ στέρεες βάσεις η οποία ενισχύεται συνεχώς.

Η συμμετοχή της Γαλλίας στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», που θα διεξαχθεί στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Εμιράτων, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεων του Παρισιού για εντατική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και ισχυροποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο. Άλλωστε, ήδη η Γαλλία έχει συμμετάσχει στην άσκηση «EUNOMIA» τον περασμένο Αύγουστο, στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», αλλά και στην άσκηση «SKYROS».

Παράλληλα, οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί αποδίδει συνεχώς καρπούς, τόσο στα εξοπλιστικά προγράμματα όπου τα Rafale είναι έτοιμα να τροχοδρομήσουν στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, αλλά και σε περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό Την Τετάρτη 07 Απριλίου 2021, διεξήχθη Άσκηση μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας QUAD (QUADRIPARTITE INITIATIVE), η οποία αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου στην εφαρμογή και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Άσκηση η οποία αποτελεί συνέχεια έτερων συνεκπαιδεύσεων, η Ελλάδα συμμετείχε με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, η Γαλλία με την Φ/Γ AUVERGNE και το Οργανικό της ελικόπτερο, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ένα σκάφος της Ακτοφυλακής, ένα Ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, ένα Ελικόπτερο της Αστυνομίας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αυτής.

Η άσκηση είχε σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών μονάδων και κατά την διάρκεια της εκτελέστηκαν αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR), επικοινωνιών καθώς και προχωρητικοί ελιγμοί.

Πηγή:newsbomb.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial