Ερντογάν: Σχεδιάζει χτύπημα κατά της Ελλάδας; Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του κατά της Ελλάδας. Ποιοι οι φόβοι του. Πώς θα αντιδράσει η χώρα μας.

Αν και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, αυτό δεν φαίνεται να συνετίζει τον θρασύτατο πλέον Τούρκο Πρόεδρο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα newsbοmb.gr, η Τουρκία σπεύδει να επωφεληθεί από την εύθραυστη γεωπολιτικά κατάσταση, για όσο μπορεί ακόμη. Η κακόγουστη φιέστα των Βαρωσίων, καθώς και η επέκταση – μίας ακόμη – της NAVTEX του ORUC REIS έως τις 24 Νοεμβρίου αποτελούν τα κύκνεια άσματα μιας συγκρουσιακής πολιτικής που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει το τουρκικό κράτος στη μέγγενη της νομιμότητας και του δικαίου. Και αν η διπλωματική απομόνωση και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει ευρέως πλέον στους διπλωματικούς κύκλους το προσωνύμιο του «κακομαθημένου παιδιού» δεν την ενοχλεί, η πορεία της ασθμαίνουσας τουρκικής οικονομίας θα την ενοχλήσει και πολύ μάλιστα. Και τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν τα «μέσα» και τους μοχλούς πίεσης, εφόσον το θέλουν βέβαια, να επιβάλλουν στην Τουρκία μια στροφή πολιτικής που θα σέβεται τη νομιμότητα και τις βασικές αρχές της καλής γειτονίας.

Μπροστά σε αυτόν τον κυκεώνα παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων και με την τουρκική προκλητικότητα να μεγεθύνεται διαρκώς, η Χώρα μας αντιδρά χρησιμοποιώντας εξίσου αποτελεσματικά την «ήπια» και τη «σκληρή» ισχύ της. Μέσω της δραστήριας διπλωματίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι προκλήσεις της γείτονος από διμερές πρόβλημα έχουν αναχθεί σε ευρωτουρκικό λαμβάνοντας έτσι τις πραγματικές του διαστάσεις, ενώ ταυτόχρονα διαρκής είναι η προβολή των ημέτερων θέσεων σε όλα τα διεθνή φόρα όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Είναι δεδομένο πως μετά τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς λοιπόν, όσο οι ΗΠΑ βρίσκονται ουσιαστικά σε ακυβερνησία και η Ευρώπη συνεχίζει να τον «χαϊδεύει», δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει μια ακόμα πιο επιθετική – προβοκατόρικη ενέργεια κατά της χώρας μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ως ο κατεξοχήν βραχίονας της «σκληρής» ισχύος, έχουν κατορθώσει με την αποφασιστική και δυναμική τους στάση να αποτελέσουν το ακλόνητο ανάχωμα στις τουρκικές επιδιώξεις στο οποίο στηρίζεται η υψηλή πολιτική της Χώρας για τους λεπτούς χειρισμούς της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι το σίγουρο: ότι όσο οι γείτονες κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους, η αντίδρασή μας μοιραία θα γίνεται ολοένα πιο δυναμική. Οι διαθέσιμες επιλογές ποικίλουν μέχρι στιγμής και αυτό είναι καλό. Εάν όμως τα περιθώρια στενέψουν, θα περιοριστούν και οι επιλογές… Και αυτό δεν θα είναι καλό να συμβεί! Ας το γνωρίζουν «οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ», εάν δεν το έχουν ήδη καταλάβει.

ΠΗΓΗ: newsique.gr