Μια σειρά δράσεων για την αναβάθμιση και την αύξηση του πρασίνου στον δήμο Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται να υλοποιηθεί εντός του 2022.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη, “θα προχωρήσουμε σε πρασίνισμα οποιασδήποτε γωνιάς και ανεκμετάλλευτης έκτασης. Θα υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο λίφτινγκ”, επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Σωκράτης Δημητριάδης.

Για τις υφιστάμενες υποδομές, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του δήμου, προβλέπεται πρόγραμμα αντικατάστασης των αρδευτικών συστημάτων για τη διατήρηση του φυτικού υλικού. Το φυτικό υλικό του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τη δημοτική αρχή και αποτιμάται σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υλοποίηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσουν τρεις μεγάλες εργολαβίες αναπλάσεων, συντήρησης των υφιστάμενων χώρων πρασίνου για τη ριζική τους αναβάθμιση. Εντός του 2022 προβλέπεται να φυτευτούν επιπλέον δέντρα και θάμνους στα υφιστάμενα πάρκα, περίπου 2.500- 3.000.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Πρασίνου, Δημήτρη Σωτηριάδη, για πρώτη φορά στον δήμο θα γίνει συστηματικός καθαρισμός των δενδροδόχων. Προβλέπονται να ξεκινήσουν σύντομα οι εκτεταμένες κλαδεύσεις των δένδρων, ενώ θα γίνει σταδιακή αντικατάσταση των επικίνδυνων δέντρων όπως οι λεύκες, ιδιαίτερα στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, όπως είπε στη Greenagenda.gr o Βαγγέλης Ματζίρης, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος και προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Σχεδιασμού Αστικού Πρασίνου του δήμου, έχουν σχεδιαστεί, προγραμματίσει και βρίσκονται σε διαδικασίες υλοποίησης μια σειρά από δράσεις όπως:

  • Η δημοπράτηση της μελέτης για τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων στο Δημαρχείο της πόλης έκτασης 740 τ.μ, με στόχο την αύξηση του πρασίνου και των ωφελειών που αυτό παράγει, αλλά και τη βελτίωση των βιοκλιματικών χαρακτηριστικών του κτηρίου.
  • Η αποκατάσταση 1.780 δενδροδόχων για τη βελτίωση του χώρου ανάπτυξης των δέντρων στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και στην Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.
  • Η μελέτη και κατασκευή έξι νέων χώρων πρασίνου (πάρκων και πάρκων τσέπης)
  • Η κατασκευή κάθετων κήπων σε δημοτικά και σχολικά κτήρια. Ο σχεδιασμός αφορά την κατασκευή υποδομής για την υποστήριξη αναρριχώμενων φυτών, όπως ρυχόσπερμα, παρθενοκισσό κλπ
  • Η μελέτη για τη δημιουργία δενδροστοιχιών με στοιχεία διαχείρισης ομβρίων υδάτων.
  • Η μελέτη βελτίωσης και ανάδειξης των υποδομών του Δημοτικού Φυτωρίου που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος.
  • Η διαχειριστική μελέτη για το άλσος Λουτρών Θέρμης με στόχο την προστασία και την αποκατάστασή του.
  • Η επικαιροποίηση και βελτίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής, παρακολούθησης και αξιολόγησης του αστικού πρασίνου Greentree.
  • Η επέκταση του συστήματος κεντρικού ελέγχου άρδευσης για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση των χώρων πρασίνου.
  • Βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών και της λειτουργικότητας του αστικού αμπελώνα και του αστικού λαχανόκηπου.

Οι παραπάνω δράσεις έχουν ορίζοντα τριετίας με το μεγαλύτερο μέρος να μπορεί να υλοποιηθεί εντός του 2022-αρχές του 2023 και ο προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 2,3 εκατ. ευρώ.

«Η αύξηση του πρασίνου, η βελτίωση της ποιότητάς του, η συμμετοχή των πολιτών και της κοινότητας καθώς και η χρήση εργαλείων που μας παρέχει η νέα τεχνολογία αποτελούν τους άξονες σχεδιασμού του Τμήματος. Ο στόχος είναι μια πόλη βιώσιμη, ανθεκτική, πράσινη, έξυπνη και κοινωνικά ευαίσθητη», σημείωσε στη Greenagenda.gr ο κ. Ματζίρης.

Πηγή: Greenagenda.gr 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial