Ικανοποιημένη για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση όσον αφορά στη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα εμφανίζεται η Εκκλησία, καλώντας τους πιστούς να τηρήσουν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα και να επιλέξουν στις γιορτές τη «λιτότητα και απλότητα», χωρίς περιττές κοινωνικές συναναστροφές.

Μάλιστα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δήλωσε χθες αλληλέγγυα και πλήρως εναρμονισμένη με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αναγνωρίζει την υπεύθυνη στάση της για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μετά από μια σειρά έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο βρέθηκε η «χρυσή τομή» και τελικά ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να εκκλησιαστούν στους ναούς της χώρας τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια θα είναι 25 (50 στους μητροπολιτικούς ναούς), ενώ θα επιτρέπεται και η ατομική προσευχή.

Κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε λεπτομερώς τα νέα μέτρα που όρισε η κυβέρνηση και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, καλώντας τους πιστούς να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών, καθώς και τους ιεράρχες και τους 9.000 κληρικούς να τηρήσουν τις επιστημονικές οδηγίες «ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση» για όλους τους Ελληνες.

Εξειδικεύοντας τις νέες οδηγίες, η Ιερά Σύνοδος, αναφέρει ότι οι ναοί θα παραμένουν ανοικτοί τόσο για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή όσο και για προσέλευση στις κύριες Θείες Λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, τηρουμένων των προβλεπόμενων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού (ένα άτομο ανά 15 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας), με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς 25 και σε κεντρικούς ναούς 50.

Kεκλεισμένων των θυρών

Σημειώνεται ότι η ατομική προσευχή θα πραγματοποιείται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι οποίες εκτός από ανήμερα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, οι μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσότερων Θείων Λειτουργιών την ίδια ημέρα, ενώ τα Θεοφάνια δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες και ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί εντός του ναού με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα των επιστημόνων.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, υπεύθυνοι ελέγχου και εφαρμογής των μέτρων είναι οι κληρικοί και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων.

Οι συνοδικοί μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος καλούν τους πιστούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους.

Στο σημείο αυτό, επισημαίνουν ότι η περιορισμένη λειτουργία των ναών συνιστά «προς ώρας κατάλληλη λύση και στηρίζεται στη λογική, στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην εμπειρία την οποία απέκτησαν οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την πανδημία του κορονοϊού, στη συνεργασία της Ιεράς Συνόδου με ιατρούς – συνεργάτες αυτής και στη λαϊκή απαίτηση του ορθοδόξου πληρώματος, το οποίο ζήτησε την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου ώστε να υπάρξει συνεννόηση για τον τρόπο εκκλησιασμού, όπως επιτρέπεται και σε άλλα κράτη».

Μάλιστα, τονίζουν ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια η Εκκλησία εξ αρχής ετέθη και παραμένει ηθικά και υλικά αλληλέγγυα προς την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές.

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ότι «αντελήφθη εξαρχής το διακύβευμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό υπέμεινε καρτερικά την απαγόρευση προσελεύσεως πιστών στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος τόσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα όσο και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενός και πλέον μηνός από της 7ης Νοεμβρίου έως σήμερα».

Απαντώντας σε όλους όσοι την κατηγόρησαν για αδράνεια, σημειώνει ότι «διαχειρίζεται με πνεύμα συνέσεως τις μομφές και τη δυσαρέσκεια αρκετών χριστιανών. Πολλοί πιστοί θεώρησαν προσβλητική για τους ίδιους και την Εκκλησία την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έμπροσθεν ιερών ναών (λ.χ. κατά τις εορτές του Αγίου Ανδρέα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος) και άλλοι θεώρησαν ότι η Ιερά Σύνοδος, στο βωμό της διατηρήσεως καλών σχέσεων με την κυβέρνηση μειοδότησε σε ζητήματα, τα οποία αφορούν στη λατρεία και τη ζωή της».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «η Εκκλησία υπομένει και τις εμμονικές επιθέσεις δημοσίων προσώπων και μέσων, τα οποία επιχειρούν να μετατρέψουν τη μάχη κατά του κορονοϊού σε πόλεμο κατά του “ανορθολογισμού της θρησκείας”, αν και δεν έχει επισημανθεί συρροή κρουσμάτων του κορονοϊού εντός των ιερών ναών».

Θετικά χαρακτήρισε τις νέες οδηγίες για τη λειτουργία των ναών και η Εκκλησία της Κρήτης, προτρέποντας τους πιστούς να εφαρμόζουν σωστά τα υγειονομικά μέτρα.
Στο μεταξύ, στη μάχη κατά του κορονοϊού συμμετέχει και η Εκκλησία καθώς εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει χώρους προκειμένου να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα. Μάλιστα, την πρόθεσή του να διατεθούν, εάν και εφόσον χρειαστεί, ενοριακές αίθουσες και να μετατραπούν σε κέντρα εμβολιασμού εξέφρασε ο μητροπολίτης Χίου, Μάρκος.

Προσφυγή

Να κριθεί αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 την τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων υπό περιορισμούς, ζητούν τρεις δικηγόροι στις αιτήσεις τους που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός αυτός προσβάλλει τη θρησκευτική αυτονομία τους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δηλαδή το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται. Οι δικηγόροι ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την αίτησή τους πάντως να έχει κατατεθεί υπό τις «παλιές» προϋποθέσεις, που απαιτούσαν έως 9 άτομα εντός ναού κ.λπ.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial