Βάζει «κόφτη» ο Μητσοτάκης – Ποιοι θα διεκδικήσουν δεύτερη θητεία και ποιοί θα βρεθούν εκτός

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έκλεισε όλα τα εκλογικά θέματα που απασχολούν τη ΝΔ και να έστρεψε την προσοχή και το βλέμμα της κυβέρνησης προς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, όμως στο γαλάζιο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για την επόμενη εκλογική μάχη. Αυτή των ευρωεκλογών που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Ήδη δρομολογούνται οι πρώτες οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα της ΝΔ, καθώς η αντικατάσταση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη δε θα αργήσει, με τον τελευταίο να αφιερώνεται πλέον μόνο στα δύσκολα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στην Πειραιώς όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν στις θέσεις τους για τη μάχη των ευρωεκλογών ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Σμυρλής και ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, ενώ αναζητείται ο αντικαταστάτης του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι γένους θηλυκού.

Ενόψει ευρωεκλογών και ευρωλίστας βέβαια οι συζητήσεις θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανάβουν. Και αυτό γιατί αναμένονται αλλαγές. Και σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε επίπεδο διαδικασίας. Ήδη ο πρωθυπουργός από την συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη φετινή ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι ο σταυρός θα παραμείνει και στις επόμενες ευρωεκλογές. Έτσι όπως το 2014 και το 2019 ο σταυρός θα ισχύσει και το 2024, καθώς θεωρείται ότι λειτουργεί ως μέσο κινητοποίησης.

Αντίθετα σχεδιάζεται σπάσιμο της χώρας σε γεωγραφικές περιφέρειες. Αυτές θα είναι σίγουρα πέντε, μπορεί και περισσότερες, αλλά σε κάθε περίπτωση λιγότερες από τις 13 διοικητικές περιφέρειες που υπάρχουν σήμερα. Για τη Βόρεια Ελλάδα αυτό μπορεί να σημαίνει δύο εκλογικές περιφέρειες: Μια η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μαζί με την Κεντρική Μακεδονία και μια δεύτερη η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος.

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου και σε αυτές θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές. Υπό αυτό το πρίσμα και ανάλογα με το σε πόσες περιφέρειες θα χωρισθεί η χώρα, θα ρυθμιστεί και πόσοι ευρωβουλευτές θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια.

Ως προς τη ΝΔ τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει αποφασίσει ότι θα μπει «κόφτης» σε ευρωβουλευτές που έχουν υπηρετήσει ήδη δύο πενταετίες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ παρασκηνιακά το ενδιαφέρον σε στελέχη της ΝΔ είναι σημαντικό για την ευρωλίστα.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι μια δεύτερη θητεία θα διεκδικήσουν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ εκτός ευρωλίστας θα βρεθούν οι Μαρία Σπυράκη, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπερκ και Θόδωρος Ζαγοράκης που τον Ιούνιο του 2024 θα συμπληρώσουν δύο θητείες, καθώς και ο Γιώργος Κίρτσος που έχει διαγραφεί από η ΝΔ. Επίσης είναι πολύ πιθανό να εκτός ευρωλίστας να βρεθεί και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Στα νέα ονόματα είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, καθώς ακόμη δεν έχουν αποσαφηνισθεί οι τελικοί κανόνες των εκλογών. Θεωρείται πάντως πολύ πιθανό ότι με το σπάσιμο των περιφερειών θα θελήσουν να διεκδικήσουν την εκλογή τους ονόματα από τον αυτοδιοίκηση που είτε εκλέχτηκαν είτε δεν εκλέχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και πανεπιστημιακοί και επιστήμονες που με το σπάσιμο των περιφερειών θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής.

Πηγή: maktses.ghr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial