Γαλλίδα ισχυρίζεται ότι τη βίασαν 20 πυροσβέστες μέσα σε διάστημα 2 ετών

Σάλος με την υπόθεση που εξετάζεται αυτήν την εβδομάδα από το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με την υπόθεση «Ζιλί», στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται μια νεαρή γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι, από τα 13 έως τα 15 της χρόνια, έπεσε θύμα επανειλημμένων βιασμών με δράστες 20 συνολικά πυροσβέστες. Σύμφωνα με την Guardian, η υπόθεση της κοπέλας που αναφέρεται από τα τοπικά ΜΜΕ ως «Ζιλί» (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) εξετάζεται αυτήν την εβδομάδα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Πολλές οργανώσεις υπέρ των θυμάτων κακοποίησης ελπίζουν ότι αυτή τη εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή της γαλλικής νομοθεσίας, ώστε να κατοχυρώνεται – όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ – η ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η «Ζιλί» ισχυρίζεται ότι η τραυματική περιπέτειά της ξεκίνησε το 2008, όταν ήταν 13 ετών. Εκείνη τη χρονιά γνώρισε τον Πιέρ, έναν πυροσβέστη που την βοήθησε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους. Ο Πιέρ, που υπηρετούσε στον πυροσβεστικό σταθμό Μπουρ-λα-Ρεν, ενός προαστίου του Παρισιού, βρήκε το τηλέφωνο της έφηβης από τον ιατρικό της φάκελο, ο οποίος ανέφερε και την ηλικία της. Στη συνέχεια, άρχισε να τη «βομβαρδίζει» με τρυφερά μηνύματα θαυμασμού, προσπαθώντας να την αποπλανήσει. Αργότερα, ο Πιέρ ζήτησε από την «Ζιλί» να γδυθεί μπροστά του μέσω webcam. Όταν το κορίτσι έκανε αυτό που της ζήτησε, έδωσε το τηλέφωνό της σε έναν άλλον πυροσβέστη, ο οποίος απαίτησε να κάνει το ίδιο και γι’ αυτόν.

Η μητέρα της κοπέλας, Κορίν Λερίς, ήταν ανυποψίαστη για τις προθέσεις του πυροσβέστη, και μάλιστα είχε συγκινηθεί που τηλεφωνούσε για να μάθει νέα της κόρης της. Όταν ο άνδρας περνούσε από το σπίτι με συναδέλφους του για να ρωτήσουν τι κάνει η κοπέλα, τους καλοδεχόταν και μάλιστα τους είχε φτιάξει κάποτε και μια τούρτα για να τους ευχαριστήσει. Τον Ιανουάριο του 2009, ο Πιέρ πέρασε από το σπίτι της κοπέλας και η μητέρα της έβγαλε τον σκύλο βόλτα, έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στον πυροσβέστη «που είχε βοηθήσει την κόρη της». Τότε η Λερίς ισχυρίζεται ότι ο Πιέρ βίασε το κορίτσι: «Θεωρούσα ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θα έκανε κάτι τέτοιο, επειδή την είχε βοηθήσει τόσες φορές και ήξερε πόσο ευάλωτη ήταν».

Τον Νοέμβριο του 2009, ο Πιέρ, φορώντας τη στολή του, οδήγησε την 14χρονη τότε «Ζιλί» στο διαμέρισμά του όπου η ίδια είπε στους ερευνητές ότι τη βίασε ξανά. Μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν δύο ακόμη συνάδελφοί του, και η «Ζιλί» λέει ότι τη βίασαν ομαδικά, βλέποντας πορνό. Οι επιθέσεις άνοιξαν έναν κύκλο κακοποίησης από άλλους πυροσβέστες, με τη σωματική και ψυχική υγεία του κοριτσιού να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Οι κρίσεις πανικού της κορυφώθηκαν και, ως αποτέλεσμα, μέσα σε δύο χρόνια κλήθηκε η πυροσβεστική στο σπιτι της κοπέλας περίπου 130 φορές. Η «Ζιλί» άρχισε να φοβάται να βγαίνει έξω και οι γιατροί της ξεκίνησαν να της χορηγούν αγχολυτικά και άλλου είδους φάρμακα.

Οι δικηγόροι της κοπέλας θα υποστηρίξουν στο γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαστήριο ότι και οι 20 πυροσβέστες που εμπλέκονται στην υπόθεση και υπηρετούν σε διαφορετικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες βιασμού. Προς το παρόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μόνο σε τρεις άνδρες, οι οποίες αφορούν σε «σeξουαλικές παραβάσεις». Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Το κρίσιμο ζήτημα της ηλικίας συναίνεσης στη γαλλική νομοθεσία και η σημασία της δίκης

Σύμφωνα με την Guardian, η γαλλική νομοθεσία θεωρεί αδίκημα να κάνει σeξ κάποιος από θέση εξουσίας με ανήλικο άτομο κάτω των 18 ετών. Βάσει νόμου όμως, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη για βιασμό, το θύμα πρέπει να αποδείξει ότι εξαναγκάστηκε ή απειλήθηκε για να υποκύψει. Διαφορετικά, ο κατηγορούμενος διώκεται μόνο για «σeξουαλική παράβαση», αδίκημα για το οποίο η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι τα 7 χρόνια. Στην περίπτωση του βιασμού, από την άλλη μεριά, η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι τα 20 χρόνια.

Το 2018, μετά από κύμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από φεμινιστικές οργανώσεις, προτάθηκε να αλλάξει ο νόμος ώστε να κατοχυρωθούν ως ηλικία συναίνεσης τα 15 έτη. Αυτό σημαίνει ότι το σeξ με νεότερο άτομο θα ισοδυναμεί με βιασμό. Όμως ο νόμος τελικά δεν ψηφίστηκε, λόγω του συμπεράσματος στο οποίο κατέληγε κυβερνητική έκθεση ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εικασία ενοχής χωρίς αποδείξεις.

Η «Ζιλί» σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή τον Ιούλιο του 2010 και, με καθαρό πλέον μυαλό, αποκάλυψε την κακοποίηση στη μητέρα της. Στις 31 Αυγούστου η Λερίς υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην αστυνομία. Έξι μήνες αργότερα, ξεκίνησε έρευνα για τους τρεις άνδρες άνδρες που η κοπέλα κατηγόρησε ότι τη βίασαν στο σπίτι του Πιέρ, Καμία ενέργεια δεν ελήφθη για τα άλλα 17 άτομα που η «Ζιλί» λέει ότι τη βίασαν.

Δύο από τους κατηγορουμένους παραδέχτηκαν κατά τη διάρκεια ανάκρισης ότι «έκαναν ομαδικό σεξ» με τη «Ζιλί» εν ώρα υπηρεσίας και φορώντας τις στολές τους. Ακόμη ένας παραδέχτηκε επιπλέον μια σεξουαλική πράξη σε μια τουαλέτα νοσοκομείου του Παρισιού, όπου είχε εισαχθεί η «Ζιλί», ισχυριζόμενος ωστόσο ότι δεν είχε διακρίνει ενδείξεις πως το κορίτσι ήταν ευάλωτο ψυχολογικά ή με άλλον τρόπο.

Τον Μάρτιο του 2011, ανατέθηκε σε έναν δικαστή να διερευνήσει κατά πόσον ευσταθούσαν οι κατηγορίες εις βάρος των τριών ανδρών για ομαδικό βιασμό. Μετά από έρευνα που κράτησε οκτώ χρόνια, τον Ιούλιο του 2019, ο δικαστής αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες βιασμού και να τις αντικαταστήσει με εκείνη του «συναινετικού σeξ με διείσδυση με ανήλικο άτομο κάτω των 15 ετών».

Στα πρώτα στάδια της έρευνας, ασκήθηκε δίωξη και εις βάρος 4 ακόμη πυροσβεστών που ήταν παρόντες σε έναν από τους φερόμενους βιασμούς για παραμέληση καθήκοντος, όμως στη συνέχεια αποσύρθηκαν και αυτές οι κατηγορίες.

Όταν έμαθε το αποτέλεσμα της έρευνας το 2019, η «Ζιλί» έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Η οικογένεια απέρριψε την απόφαση του δικαστή και προσέφυγε στο εφετείο. Τον περασμένο Νοέμβρη, η έφεση απορρίφθηκε επειδή το δικαστήριο αποφάσισε ότι η «Ζιλί» είχε συναινέσει στις σeξουαλικές πράξεις. Τον λόγο παίρνει αύριο το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο στη χώρα, για να δικαιώσει την «Ζιλί» ή να «σφραγίσει» τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τη δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ: e-radio.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial