Γερμανικός Τύπος: Θα κάνει λόγο για γενοκτονία Αρμενίων ο Μπάιντεν;

Ο Τύπος για την εκπλήρωση της προεκλογικής υπόσχεσης του αμερικανού προέδρου και τους λόγους που καθυστέρησε η ιστορική επεξεργασία της αρμενικής γενοκτονίας.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung πιθανολογεί ότι σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να αναγνωρίσει την σφαγή των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως γενοκτονία. “Αυτό το βήμα θέλει να το κάνει αύριο, Σάββατο, ανήμερα της συμπλήρωσης 106 χρόνων από τη σφαγή”, επισημαίνει ο αρθρογράφος. “Με αυτόν τον τρόπο υλοποιεί μια προεκλογική υπόσχεση, την οποία έδωσε πριν από ένα χρόνο, επισημαίνοντας ότι σιωπή σημαίνει συνενοχή”. Και η Τουρκία; “Η Τουρκία ως εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αντιδρά συνεχώς με αρνητισμό σε τέτοιες εξαγγελίες” σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. “Αρχές της εβδομάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν χειροτέρευση των διμερών σχέσεων, είναι δική τους υπόθεση. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με την επισήμανση ότι ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις αύριο Σάββατο”.

Η FAZ κάνει και μια σύντομη αναδρομή υπενθυμίζοντας τα δραματικά γεγονότα του 1915 και 1916 και τις προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει επί χρόνια την αναγνώριση της σφαγής 800.000 μέχρι 1,5 εκατ. Αρμενίων ως γενοκτονία. “Παρόλα αυτά γύρω στις 30 χώρες το έκαναν μέχρι τώρα” γράφει. “Στη Γερμανία ο τέως πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ αποκάλεσε το 2015 τη σφαγή των Αρμενίων γενοκτονία και το 2016 ακολούθησε με ψήφισμα και η ομοσπονδιακή βουλή”.

Η καθυστερημένη ιστορική επεξεργασία της γενοκτονίας

Η αριστερή εφημερίδα TAZ φωτίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την οπτική γωνία της ιστορικής έρευνας γύρω από τα φριχτά γεγονότα, η οποία άργησε να ξεκινήσει λόγω της πεισματικής άρνησης της Τουρκίας να παραδεχθεί ότι επρόκειτο για γενοκτονία, κάτι που δυσκόλεψε την πρόσβαση σε αρχεία κι άλλες πηγές. Η εφημερίδα επικαλείται τη μαρτυρία της κοινωνιολόγου και αρμενιολόγου Τέσλας Χόφμαν, η οποία έχει αφιερώσει σχεδόν όλη τη ζωή της στην έρευνα της γενοκτονίας Χριστιανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

“Ως ένα μεθοδολογικό πρόβλημα θεωρεί η Χόφμαν το ότι ανάμεσα στα γεγονότα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επιστημονική τους επεξεργασία από το 1960 πέρασε πολύ χρόνος και δεν υπήρχαν επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες που να έχουν βιώσει και επιζήσει από τις μαζικές εκτοπίσεις και τις σφαγές των χρόνων 1915 και 1916” επισημαίνει η εφημερίδα. “Κενά στην ιστορική έρευνα προέκυψαν επίσης, σύμφωνα με την Χόφμαν, επειδή μέχρι τη δεκαετία του 80 επιχειρήθηκε να φωτιστεί η αρμενική γενοκτονία μέσα στο πλαίσιο της γενοκτονίας των Εβραίων. Κι αυτό έκλεισε τα (ερευνητικά) μάτια σε κάποιες ιδιαιτερότητες των Οθωμανών που δεν συναντώνται στην Σοά” υπογραμμίζει ο Γερμανός αρθρογράφος δίνοντας ως παράδειγμα την άμεση θανάτωση των ανδρών και την εκτόπιση και τον εκσκλαβισμό των γυναικών σύμφωνα με την παράδοση των τζιχαντιστών σε αντίθεση με την καταναγκαστική εργασία ανδρών και γυναικών στα στρατόπεδα εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ” όπως διαβάζουμε στη γερμανική εφημερίδα.

“Ένα άλλο εμπόδιο στην έρευνα ήταν ότι στην υπό σοβιετική κατοχή Αρμενία η επιστημονική επεξεργασία της γενοκτονίας κατέστη εφικτή μόνο από τα τέλη της δεκαετίας του 60. Όπως σημειώνει η Χόφμαν, μέχρι τότε η φιλολογική, εκδοτική και επιστημονική ενασχόληση με αυτήν την πτυχή της αρμενικής ιστορίας χαρακτηριζόταν εθνικιστική και οδηγούσε σε διώξεις ή αυτολογοκρισία”.

Ο “Πράσινος” Τζο Μπάιντεν

Η Handelsblatt χαρακτηρίζει την τηλεδιάσκεψη κορυφής για το κλίμα, στην οποία συμμετέχουν 40 αρχηγοί χωρών και κυβερνήσεων, ως επιτυχία. “Αυτή η συνάντηση κορυφής διαφέρει από πολλές στο παρελθόν” επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ. “Γιατί όποιος έχει παρακολουθήσει τις τακτικές διασκέψεις των ΗΕ γνωρίζει ότι είναι αναμφίβολα σημαντικές αλλά σκληρές, εξουθενωτικές και συχνά αναλώνονται σε υπολεπτομέρειες” εξηγεί ο αρθρογράφος της. “Η Ημέρα της Γης του Μπάιντεν αντίθετα είναι μια δημοφιλής συνάντηση, μια μη γραφειοκρατική εκδοχή μιας τούρμπο διάσκεψης κορυφής, εν τέλει μια διάσκεψη αμερικανικού τύπου”.

Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα εντοπίζει και κάποιες παγίδες στην “πράσινη” αποστολή του Μπάιντεν. “Διότι όσο κι αν συνεπαίρνει το αμερικανικό στιλ, συχνά είναι επιφανειακό. Για παράδειγμα, παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι. Συχνά κάθε φορά που σημειώνονται αποτυχίες η συζήτηση καταλήγει στις μελλοντικές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Η πράσινη μετάλλαξη της οικονομίας κοστίζει μεσοπρόθεσμα, ίσως και μακροπρόθεσμα, θέσεις εργασίας, κάτι που ανήκει επίσης στην πραγματικότητα. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Μπάιντεν ήταν η διακοπή του αγωγού Keystone XX, που οδήγησε στο να χάσουν τη δουλειά τους 1000 εργαζόμενοι” επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή:thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial