Job interview εξ αποστάσεως: το νεο trend των επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις

Εταιρίες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις αυτοματοποιημένες συνεντεύξεις μέσω video για την αξιολόγηση υποψηφίων για πρόσληψη. Πώς είναι να περνάει κάποιος από μια τέτοια μάλλον δυσάρεστη διαδικασία;

Μπορεί να μην σας φαίνεται και το πλέον φυσικό να μιλάτε για τον εαυτό σας μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή απαντώντας σε ένα μηχάνημα, ωστόσο αυτό ακριβώς κάνουν ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι σε ένα job interview.

Μετά από το χτύπημα του κορονοϊού, οι HR managers έπρεπε να σκεφτούν έναν ασφαλέστερο τρόπο για τη διαδικασία του job interview. Καθώς οι παραδοσιακές συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο έπρεπε να περιμένουν, κάποιοι στράφηκαν σε μια μορφή απομακρυσμένων συνεντεύξεων όπου οι υποψήφιοι κατέγραφαν σε video τον εαυτό τους απαντώντας σε μία σειρά προκαθορισμένων ερωτήσεων, χωρίς παρουσία ανθρώπινου παράγοντα.

Στη συνέχεια αυτές οι βιντεοσκοπήσεις αξιολογούνται είτε από τον HR, είτε από κάποιο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης εκφράσεων του προσώπου. Οι εταιρείες αναφέρουν ότι αυτός ο τύπος συνέντευξης μπορεί να κάνει τη διαδικασία πρόσληψης πιο αποτελεσματική, αλλά για τους ίδιους τους υποψήφιους μια τέτοια εμπειρία είναι μάλλον δυσάρεστη.

Η προσαρμογή σε αυτήν τη μορφή συνέντευξης και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι υποψήφιοι θα στρέψουν μία τέτοια εμπειρία προς όφελός τους, θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας.

Εξοικονόμηση χρόνου

Ακόμα και πριν από την πανδημία, κάποιοι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της φαρμακευτικής, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο αυτή στο πρώτο στάδιο τα των προσλήψεων, σύμφωνα με τον Carlos Flores, ειδικό για τη διαχείριση σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία καθώς πρόκειται για πρόσφατη μέθοδο, ειδικοί λένε ότι για μεγάλους οργανισμούς με χαμηλής ειδίκευσης εθνικό εργατικό δυναμικό ο τρόπος αυτός τους επιτρέπει ξεσκαρτάρουν ταχύτερα εκατοντάδες ή χιλιάδες αιτούντες.

Σύμφωνα με τη HireVue, μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας συνέντευξης, η μεθοδος χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερες από 700 επιχειρήσεις. Η Modern Hire, μια άλλη πλατφόρμα τεχνολογίας συνέντευξης, υποστήριξε πάνω από 20 εκατομμύρια αξιολογήσεις και συνεντεύξεις με αύξηση 40% στους χρήστες το 2019.

Ωστόσο πριν από μερικά χρόνια η μέθοδος των αυτοματοποιημένων συνεντεύξεων δεν ήταν καθόλου δημοφιλής. Το 2012, μόνο ένα 10% περίπου των κορυφαίων επιχειρήσεων είχαν υιοθετήσει οποιαδήποτε μορφή συνέντευξης βίντεο. Η πλειοψηφία προτιμούσε μια αρχική τηλεφωνική αξιολόγηση και μια προσωπική συνέντευξη που θα ακολουθήσει, λέει η Janine Woodworth, διευθύντρια στρατηγικής υπηρεσίας στον πάροχο λογισμικού προσλήψεων Jobvite. Καθώς όμως η τεχνολογία ωριμάζει και η χρήση smartphone επεκτείνεται – διευκολύνοντας τους υποψηφίους να χρησιμοποιούν το λογισμικό ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους – πολλές εταιρείες επανεξετάζουν τις συνεντεύξεις βίντεο στο σύνολό τους, καθώς μποροπύν να κάνουν τις αξιολογήσεις πιο γρήγορα σε ένα ευρύτερο φάσμα υποψηφίων.

Μία κορυφαία εταιρία στον τομέα ειδών παντοπωλείου στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, απλοποίησε τη διαδικασία πρόσληψής του κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιώντας έως και 15.000 AVI (Audio Video Interleave) την ημέρα, σύμφωνα με τον CEO της HireVue, Kevin Parker. Η εταιρία αυτή συνειδητοποίησε ότι η παραδοσιακή μέθοδος με κλείσιμο ραντεβού, ανταλλαγή emails και  συχνές αλλαγές στον προγραμματισμό μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες. Με τον νέο τρόπο, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και έτσι ακόμη και εταιρίες κολοσσοί όπως η Walmart κατάφεραν να καλύψουν νέες θέσεις μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Πώς βιώνουν όμως οι υποψήφιοι αυτή τη νέα εμπειρία συνέντευξης;

σημαντική διαφορά είναι ο ίδιος ο χρόνος της συνέντευξης. Αντί να προγραμματίζουν ραντεβού, μπορούν να κάθονται μπροστά από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό τους για να καταγράφουν τις απαντήσεις τους όποτε έχουν χρόνο. Εάν η ημέρα τους είναι γεμάτη με δουλειά, φροντίδα παιδιών ή άλλα καθήκοντα, μπορούν να προγραμματίσουν τη συνέντευξη κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος.

Όταν ξεκινούν, τους ζητείται μια σειρά από ερωτήσεις, που εμφανίζονται συχνά σε απλό κείμενο στην οθόνη, όπως για παράδειγμα: “Παρουσιάστε τον εαυτό σας και πείτε μας λίγα λόγια για το background και την εμπειρία σας”. Ανάλογα με την πλατφόρμα και τη θέση για την οποία υποβάλλουν αίτηση, μπορεί επίσης να τους ζητηθεί να κάνουν μικρές ασκήσεις ή να παίξουν ένα παιχνίδι, ώστε να δοκιμαστούν στην ικανότητά τους για multitasking ή brainstorming.

Όταν οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις συνεντεύξεις τους, αυτές επεξεργάζονται με δύο τρόπους. Είτε από τον HR της εταιρίας απευθείας ή μέσω της τεχνολογίας, δλδ ενός σύνθετου συστήματος AI που αξιολογεί τις πληροφορίες του προσώπου και της ομιλίας και τις συγκρίνει με προηγούμενες επιτυχημένες προσλήψεις.

Οι προκλήσεις για τους υποψήφιους πολλές. Καταρχάς δεν έχουν απεριόριστο χρόνο για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση, το χρονικό διάστημα που διατίθεται για κάθε απάντηση ποικίλλει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους επιτρέπεται να ξαναγράψουν μια ενότητα εάν δεν είναι ικανοποιημένοι με την πρώτη τους προσπάθεια.

Οι υποψήφιοι δεν μπορούν επίσης να κάνουν οι ίδιοι ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία στην οποία υποβάλλουν αίτηση, σε αντίθεση με μια τυπική συνέντευξη ενώ οι κακές συνδέσεις στο Internet ή οι θολές κάμερες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους αιτούντες που θέλουν να κάνουν καλή εντύπωση. Έτσι, υπάρχει ανασφάλεια για το πώς πώς θα αξιολογηθούν οι συνεντεύξεις τους.

Δείχνοντας τον καλύτερό μας εαυτό

Εάν αυτή η μέθοδος πρόσληψης, ωστόσο, γίνει πιο διαδεδομένη, η κατανόηση του πώς να μιλάμε καλά στον “αέρα”, θα αποτελέσει βασικό στοιχείο μίας επιτυχημένης αναζήτησης εργασίας.

Οι ειδικοί λένε ότι πριν πατήσετε το κουμπί εγγραφής, είναι σημαντικό να έχετε σκεφτεί από πριν πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν. Δεν χωράνε αυτοσχεδιασμοί ή αστεϊσμοί κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας συνέντευξης, και οι απαντήσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές και εύστοχες, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για διευκρινίσεις.

“Το να μιλάς με αργό και ομοιόμορφο ρυθμό σε μια κάμερα μπορεί να είναι δύσκολο”, λέει ο Christoph Hohenberger, συνιδρυτής της πλατφόρμας προσλήψεων AI Retorio. Και προσθέτει πως ο καλύτερος τρόπος για να ακουστείτε φυσικοί, είναι να φανταστείτε κάποιον να κάθεται απέναντί σας, να χαμογελάτε συχνά και να υπάρχει σταθερή επαφή με τα μάτια. Η σωστή αισθητική έχει σημασία στις αξιολογήσεις και οτιδήποτε αποσπά την προσοχή από πίσω μπορεί να τραβήξει το βλέμμα ενός ανθρώπινου εκτιμητή.

“Ίσως το πιο σημαντικό”, λέει ο Hohenberger, “είναι να είσαι ο εαυτός σου”. Η προσπάθεια να αναφερθούν πολλά προσόντα μέσα σε λίγες φράσεις πιστεύοντας ότι έτσι παίρνετε προβάδισμα, σε μια τέτοια πλατφόρμα μπορεί να φανούν ψεύτικες και να βλάψουν τη συνολική απόδοση. “Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν στο νου τους οτι οι συνεντεύξεις τους θα κριθούν από έναν συνάνθρωπο και να εφαρμόσουν την ίδια τακτική με μια κανονική συνομιλία” συμπληρώνει.

Παραμένοντας ήρεμοι μπροστά στην κάμερα και “αγκαλιάζοντας” τη μονόπλευρη φύση της μεθόδου αυτής, οι αιτούντες εργασία έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. “Είναι μονόλογος παρά διάλογος”, λέει ο Hohenberger.

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial