K. Μακεδονία: Η κλιματική αλλαγή φέρνει “τροπικές νύχτες” 70 φορές τον χρόνο!

Ποιοι νομοί και δήμοι απειλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι πιο «ευάλωτοι» σε ξηρασία, καύσωνες, ανομβρία, πλημμύρες

Χρόνια ξηρασίας για τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία και χρόνια πλημμυρών για Ημαθία και Πέλλα έρχονται σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο εκπόνησαν το ΑΠΘ και η εταιρία Environ Plan και προβλέπει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, σε βάθος χρόνου μέχρι και το 2100.

Κυρίως δηλαδή ποιες είναι οι απειλές και οι κίνδυνοι για την περιοχή, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές. Το σχέδιο όμως προβλέπει και συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι επιπτώσεις. Η συνολική εικόνα της τρωτότητας της Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική αλλαγή παρουσιάστηκε προ ημερών στην πρώτη επιτροπή διαβούλευσης από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα (δείτε εδώ).

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) αναρτήθηκε το σύνολο του περιφερειακού σχεδίου και έχουν ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις για τις αλλαγές που έρχονται τα επόμενα χρόνια ανά περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο νομός Θεσσαλονίκης είναι από τους πλέον εκτεθειμένους στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Οι νομοί Πέλλας και Σερρών απειλούνται με ανομβρία, δεδομένου ότι οι επιστήμονες προβλέπουν γι’ αυτές τις δυο περιοχές τη μεγαλύτερη μείωση σε βροχοπτώσεις.

Οι συνθήκες καύσωνα θα επικρατούν για περισσότερες μέρες στο μέλλον. Με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από 45 μέρες κάθε χρόνο στους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Μάλιστα οι «τροπικές νύχτες», δηλαδή οι νύχτες κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, θα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για σχεδόν τους μισούς από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα για τους 16 από αυτούς.

Ξηρασία

Πέραν των νομών Θεσσαλονίκης και Πιερίας που είναι οι πιο ευάλωτες στην ξηρασία, οι δήμοι που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα ζητήματα με την ξηρασία εντοπίζονται σε περισσότερους νομούς.

Πρόκειται για τους δήμους Αριστοτέλη και Πολυγύρου (Χαλκιδική), Πύδνας – Κολινδρού και Κατερίνης (Πιερία), Χαλκηδόνας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού – Ευόσμου, Δέλτα, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Βόλβης και Νεάπολης – Συκεών (Θεσσαλονίκη), Αλεξάνδρειας (Ημαθία), Κιλκίς (Κιλκίς) και Βισαλτίας (Σέρρες).

Υψηλές θερμοκρασίες

Συνολικά η Κεντρική Μακεδονία τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας. Όμως οι δήμοι στους οποίους αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους είναι: Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Σιντικής, Αμφίπολης, Ηράκλειας και Νέας Ζίχνης (Σέρρες), Κιλκίς και Παιονίας (Κιλκίς), Ωραιοκάστρου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Λαγκαδά, Χαλκηδόνας, Κορδελιού – Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Θεσσαλονίκη), Πέλλας και Αλμωπίας (Πέλλα) και Αλεξάνδρειας (Ημαθίας). Πρόκειται για τους 21 από τους 38 δήμους και πρόκειται για τους πολυπληθέστερους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι «τροπικές νύχτες»

Στις «τροπικές νύχτες» θα πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν κυρίως οι κάτοικοι των εξής δήμων: Δέλτα, Χαλκηδόνας, Θερμαϊκού, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας – Χορτιάτη (όλος ο νομός Θεσσαλονίκης πλην των δήμων Βόλβης και Λαγκαδά), Κασσάνδρας (Χαλκιδική), Αλεξάνδρειας (Ημαθία), Πύδνας – Κολινδρού (Πιερία) και Βισαλτίας (Σέρρες).

Οι επιστήμονες εξηγούν πως οι «τροπικές νύχτες» μπορούν μελλοντικά να καταγράφονται και 70 φορές το χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι στις επόμενες δεκαετίες σταδιακά κινδυνεύουν να «χαθούν» η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial