Κεντρική Μακεδονία και κλιματική αλλαγή: Τα χιόνια φεύγουν, οι καύσωνες έρχονται

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, που προβλέπονται δραματικές

Πιο θερμό και πιο ξηρό κλίμα, με αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 4,30 βαθμούς Κελσίου, αύξηση των μέγιστων θερμοκρασιών τα καλοκαίρια και των ελάχιστων θερμοκρασιών τους χειμώνες, με τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση να μειώνεται και για ψύξη να αυξάνεται, προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο ετέθη σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης και μεταξύ άλλων προβλέπει τις κλιματικές μεταβολές τις επόμενες δεκαετίες και μέχρι το 2100 στην Κεντρική Μακεδονία, τις αναμενόμενες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και τα εξειδικευμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων.

Εκτός από τις προαναφερθείσες προβλέψεις, στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, αλλά τα ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και τα πλημμυρικά φαινόμενα αναμένεται να αυξηθούν.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν έως και 87%. Μακροπρόθεσμα ο αριθμός των πολύ θερμών ημερών του έτους θα αυξηθεί κατά περίπου 30 ημέρες.

Ο αριθμός των ημερών με μεγάλο ή ανώτερο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 13 έως 50 ημέρες. Η μέγιστη διάρκεια ξηρασίας ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί από 7 έως 15 ημέρες.

Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει. Η μέση τιμή της ανόδου θα κυμανθεί από 4 εκατοστά έως το 2030, μέχρι 57 εκατοστά στο μακροπρόθεσμο σενάριο.

Επιπτώσεις

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, «οι επιπτώσεις αυτών των κλιματικών μεταβολών θα είναι μεταξύ άλλων, μείωση της ετήσιας γεωργικής παραγωγής, αλλαγές στον ρυθμό ανάπτυξης των ειδών της χλωρίδας, εξάλειψη φυτικών ειδών, αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, καταστροφή δασικών εκτάσεων, μείωση της παραγωγής ξυλείας στα δάση, αύξηση των φαινόμενων διάβρωσης, μείωση της αλιευτικής παραγωγής, μεταναστεύσεις θαλάσσιων ειδών, εισβολή ξένων ειδών, μείωση της τροφοδοσίας και ανανέωσης του νερού των υδροφόρων οριζόντων και ως εκ τούτου μείωση των υδατικών αποθεμάτων λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, ποιοτική υποβάθμιση των υπόγειων υδροφορέων λόγω της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων τους, αυξημένη υφαλμύρωση των παράκτιων υδροφόρων οριζόντων, με προέλαση του μετώπου υφαλμύρωσης προς την ενδοχώρα, εξαιτίας της μειωμένης τροφοδοσίας και της υπεράντλησης, διάβρωση ακτών, καταστροφές παράκτιων υποδομών, απώλεια έκτασης της παραλίας, αύξηση της κατανάλωσης και επομένως του κόστους ενέργειας των ξενοδοχειακών μονάδων, λόγω της αυξημένης ανάγκης κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη , αύξηση της ζήτησης – κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη (κλιματισμό) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπερφόρτωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Περιφέρειας, συχνές διακοπές ρεύματος, συχνές βλάβες στα κέντρα υψηλής τάσης, μη ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών στις τουριστικές υποδομές καθώς και σε εγκαταστάσεις εστίασης, αναψυχής, μουσεία κλπ., εξαιτίας διακοπών ρεύματος ή βλαβών».

Μέτρα

Μεταξύ των εξειδικευμένων μέτρων που προτείνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνονται: ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο Περιφέρειας, αύξηση του αστικού πρασίνου στις μεγάλες πόλεις, επικαιροποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού με βάση τις γεωγραφικές περιοχές με αυξημένη τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή, εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προετοιμασία εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανάπτυξη βιοκλιματικών υποδομών σε τουριστικές περιοχές, κατασκευή κάθετων κήπων, πράσινων οροφών κλπ., παροχή κινήτρων στις τουριστικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης κατά τη θερινή περίοδο, την εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση νερού, τη συλλογή και ανακύκλωση βρόχινου νερού, την εγκατάσταση ΑΠΕ για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

Γιουτίκας: Άμεσα εφαρμόσιμο το σχέδιο

Στην εισήγησή του ο κ. Γιουτίκας, επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες στη χώρα, που έχει καταρτίσει το στρατηγικό της πλάνο για τη θωράκιση της περιοχής ευθύνης της απέναντι στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Αρχίσαμε το 2018 και αξιοποιώντας πόρους 200.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, προχωρήσαμε στην εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».

Ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό «ολοκληρωμένο, εφικτό, κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο».

Οι επιδιώξεις του Περιφερειακού Σχεδίου είναι:

-Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των βασικών οικονομικών πόρων και υποδομών της Περιφέρειας.

-Αποτελεσματικότερη χρήση των υδάτινων πόρων.

-Κατάθεση προτάσεων για την προσαρμογή των υφιστάμενων προδιαγραφών κατασκευής υποδομών και κτιρίων, ώστε να είναι ανθεκτικά στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

-Κατασκευή αντιπλημμυρικών τειχών και ανύψωση των αναχωμάτων για την προστασία από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

-Προστασία και βελτίωση αγροτικής παραγωγής.

-Μείωση δασικών πυρκαγιών.

-Δρομολόγηση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων.

-Προστασία της βιοποικιλότητας.

-Εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

«Σήμερα διαθέτουμε ένα εξαιρετικό πολυεργαλείο που συνδυάζει ταυτόχρονα την Περιφερειακή Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, άρτια μελετημένες επιστημονικές προσεγγίσεις για τις μεταβολές του κλίματος τα επόμενα χρόνια έως και το 2.100 στην Κεντρική Μακεδονία, τις συνέπειες που θα έχουν στο περιβάλλον, στην οικονομική δραστηριότητα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, τις ανάγκες σε ενέργεια, ακόμη και στην ανθρώπινη υγεία και την ανθρώπινη ανάπτυξη, καθώς και τον απολύτως αναγκαίο προσδιορισμό και ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων», υπογράμμισε ο κ. Γιουτίκας.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει ανάλυση τάσεων για τους κυριότερους κλιματικούς δείκτες και τις ενδεχόμενες μεταβολές των ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία, παγετός, ανεμοθύελλες κτλ.) στην Κεντρική Μακεδονία ως το 2100 σε τρεις διαφορετικές χρονικές ενότητες:

1.Βραχυπρόθεσμη ως το 2030.

2.Μεσοπρόθεσμη 2030 – 2050.

3.Μακροπρόθεσμη ως το 2100.

Περιλαμβάνει επίσης δυο σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου. Με τις κλιματικές μεταβολές που αναμένονται μελλοντικά στην Κεντρική Μακεδονία έγινε ανάλυση τρωτότητας 14 βασικών τομέων για δυο σενάρια στους τρεις χρονικούς ορίζοντες και εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για τομείς και γεωγραφικές περιοχές, που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα διερεύνησης των διαθέσιμων τεχνολογιών ανά τομέα, προτείνονται εξειδικευμένα μέτρα και δράσεις αποφυγής των επιπτώσεων, μετριασμού τους ανά κλάδο και δραστηριότητα και γίνεται εκτίμηση του πιθανού κόστους υλοποίησης των μέτρων και δράσεων.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial