Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται σήμερα στις φοιτητικές εστίες προκειμένου να διενεργήσει τεστ σε όλους τους φοιτητές, περίπου 500 με 600
Τα έως τώρα διαγνωσμένα κρούσματα Covid-19 στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο, είναι μετρημένα στα δάκτυλα, ωστόσο, με δεδομένη την άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, θεωρείται πολύ πιθανό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της συγκλήτου του ιδρύματος η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίο τα έως τώρα γνωστά κρούσματα στο ΑΠΘ είναι τα έξι τα οποία διαπιστώθηκαν σε φοιτητές στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και άλλα δύο, επίσης σε φοιτητές οι οποίοι διαμένουν στις φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, από τα έως τώρα αποτελέσματα των τεστ τα οποία έγιναν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης από το περιστατικό στο ΤΕΦΑΑ Σερρών δεν έχουν προκύψει νέα κρούσματα. Τις πρυτανικές αρχές απασχολεί ιδιαιτέρως η περίπτωση των φοιτητικών εστιών καθώς εκεί υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.
Για τον λόγο αυτόν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται σήμερα στις φοιτητικές εστίες προκειμένου να διενεργήσει τεστ σε όλους τους φοιτητές, περίπου πεντακόσιους με εξακόσιους, που μένουν εκεί. Από τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα εξαρτηθεί εάν οι εστίες θα τεθούν ή όχι σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι από τους δύο φοιτητές, ένοικους των εστιών οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19, ο ένας χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ενώ ο δεύτερος έχει τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης καθώς είναι αλλοδαπός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της συγκλήτου παρέστη και αντιπροσωπεία φοιτητών της Πανσπουδαστικής οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφάλεια των φοιτητών στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια και στις φοιτητικές εστίες. Επίσης, πέρα από τα λιγοστά διαγνωσμένα κρούσματα, υπάρχουν αρκετές αναφορές για φοιτητές οι οποίοι έχουν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα λοιμώδους συνδρομής. Τις περιπτώσεις αυτές παρακολουθούν οι υπεύθυνοι οι οποίοι έχουν οριστεί για κάθε ένα από τα 41 Τμήματα του πανεπιστημίου.
Προβληματισμός για τις εκδηλώσεις
Το ΑΠΘ είναι εν αναμονή των αποφάσεων της πολιτείας σχετικά με το εάν θα γίνουν και με ποιους όρους οι εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου της Θεσσαλονίκης. Αποφάσεις επ’ αυτού ενδέχεται να ληφθούν ακόμη και σήμερα, στη διάρκεια της ειδικής σύσκεψης η οποία θα γίνει το απόγευμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα κ.ά.
Δεδομένου ότι από απόψε το βράδυ η Θεσσαλονίκη υπάγεται στο επίπεδο υγειονομικής επιτήρησης 3, αυτό δυσχεραίνει αφάνταστα τη διοργάνωση εκδηλώσεων καθώς ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εννέα άτομα. Εκφράζοντας τον προβληματισμό των πρυτανικών αρχών ο κ. Κωβαίος αναφέρει πως “υπό αυτές τις συνθήκες ίσως θα πρέπει να δούμε εάν θα γίνει τελικά η εκδήλωση για την αγόρευση της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής. Η παρουσία τόσο μικρού αριθμού ανθρώπων αφαιρεί από τη λαμπρότητα και τον συμβολισμό που μπορεί να έχει μια τέτοια εκδήλωση” η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου.
Για τον ίδιο λόγο ενδέχεται να επανεξεταστεί το εάν θα διοργανωθεί η καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση η οποία γίνεται την 26η Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της συγκλήτου υπήρξε εκτενής ενημέρωση για την έως τώρα πορεία των μαθημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, έως τώρα, σχεδόν σε όλα τα Τμήματα, με εξαίρεση κάποια καθαρά θεωρητικά όπως αυτά της Φιλοσοφικής Σχολής, τα περισσότερα μαθήματα, όπως βεβαίως και τα εργαστήρια, γίνονται δια ζώσης, σε ομάδες έως πενήντα άτομα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως, με μεγάλη συμμετοχή, όπως αναφέρει ο αντιπρύτανης.
Πηγή: voria.gr