«Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία. Απομακρυνθείτε άμεσα από το χώρο» είναι η τελευταία διπλή ηχητική προειδοποίηση με διαφορά… 30 δευτερολέπτων των αξιωματικών της Αστυνομίας με μεγάφωνα προς τους συμμετέχοντες σε συνάθροιση, όπου εξελίσσονται επεισόδια.
Νωρίτερα έχουν ακουστεί δύο ακόμη προειδοποιήσεις, η πρώτη για την παρείσφρηση ξένων ατόμων στη συγκέντρωση με στόχο τη δημιουργία επεισοδίων και η δεύτερη ότι γίνονται επεισόδια και η συνάθροιση πρέπει να διαλυθεί.
Πρόκειται για τα τελευταία στάδια ήπιας διαχείρισης μιας συνάθροισης, καθώς στη συνέχεια ακολουθεί η κλιμάκωση αστυνομικών ενεργειών αντιμετώπισης επεισοδίων, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου, τον γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Τζουβάλα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη.
Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει αστυνομικό εγχειρίδιο αξιολόγησης των συναθροίσεων, χαρακτηρισμό τους ανάλογα με το μέγεθός τους, έξι βήματα σταδιακής κλιμάκωσης στην αντιμετώπισή τους. Με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε ένα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, μια λευκή βίβλο της Αστυνομίας, που θα αφορά την εκπαίδευση, τη δομή και τη διοίκησή της. «Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί σχετικό σχέδιο νόμου.
Αξιολόγηση επικινδυνότητας
Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει κάποια… σκαλιά για την εξέλιξή του. Αυτά είναι η αξιολόγηση των κινδύνων της συνάθροισης βάσει μεγέθους και αιτιολογίας πραγματοποίησής της. Βασικό σημείο ο εντοπισμός της τρωτότητας από εισχώρηση κινδύνων, δηλαδή ύποπτων ατόμων πουν έχουν παρεισφρήσει με σκοπό τη διάπραξη επεισοδίων. Ακολουθεί η τεκμηριωμένη αξιολόγηση της επικινδυνότητας βάσει της σύστασης των ύποπτων ατόμων και των υλικών που φέρουν. Σημαντικό ρόλο θα έχει η επίγεια και εναέρια εποπτεία με κάμερες σε… κοντάρια, κάμερες σώματος και DRONES για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων και ενεργειών.
Σημαντικές μεταβλητές για την εκτίμηση επικινδυνότητας αποτελούν ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων και η περιοχή πραγματοποίησής της, ενώ η εκτίμηση επικινδυνότητας γίνεται με διαβαθμισμένη κλίμακα: χαμηλή, μεσαία και υψηλή.
Βήματα κλιμάκωσης
Σε αρχικό στάδιο η αντιμετώπιση μιας συνάθροισης περιλαμβάνει την επικοινωνία με τους διοργανωτές πριν και κατά τη διάρκειά της με τους διαμεσολαβητές της νέας ομάδας
Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ). Ακολουθούν τα ηχητικά μηνύματα από μεγάφωνα υψηλής έντασης σε περίπτωση που υπάρχει παρείσφρηση ανθρώπων ή ομάδων που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια ή ενδεχόμενη βίαιη αντίδραση των συμμετεχόντων. Οι προειδοποιήσεις θα είναι ξεκάθαρες, ώστε οι συμμετέχοντες σε μία συνάθροιση να γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει από πλευράς κινδύνων για έκτροπα.
Το επόμενο στάδιο είναι η προετοιμασία και διάταξη αστυνομικών δυνάμεων με την επιβολή περιορισμών, όπως την τοποθέτηση φραγμών με αστυνομικούς, με κορδέλες, κώνους, μεταλλικούς φραγμούς, ακόμη και αστυνομικές κλούβες. Σε αρχικό στάδιο η απόκρουση επιθέσεων θα γίνεται με απώθηση και τη χρήση ασπίδων. Η κλιμάκωση των αστυνομικών ενεργειών περιλαμβάνει στη συνέχεια τη χρήση νερού από τους Αίαντες και τελευταίο στάδιο η χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι η χρήση δακρυγόνων με μέτρο μπορεί να είναι το πιο πρόσφορο μέτρο για αποφυγή τραυματισμών πολιτών και αστυνομικών, όταν υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις, αλλά αποτελεί δέσμευση της Αστυνομίας η χρήση τους να είναι αναλογική και περιορισμένη.
Αξιοποίηση της… εικόνας
Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συναθροίσεων θα αξιοποιηθούν όλα τα τεχνολογικά οπτικοακουστικά μέσα. Ειδικότερα, η αξιοποίηση της εικόνας από φορητές και σταθερές κάμερες, αλλά και από εναέρια μέσα (drones, ελικόπτερα κ.ά.) μπορεί να αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχειρησιακών
παρεμβάσεων στο πεδίο, στο προανακριτικό έργο, στο σχηματισμό δικογραφιών, στην προσπάθεια ταυτοποίησης, εντοπισμού και σύλληψης δραστών βίαιων επεισοδίων, στη διαφάνεια των παρεμβάσεων της Αστυνομίας και στην αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων που συντελούνται στο πλαίσιο μίας συνάθροισης.
Στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού δόγματος, οι αστυνομικοί των ομάδων ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ που συμμετέχουν στη διαχείριση των συναθροίσεων θα φέρουν στη στολή τους φορητή κάμερα ή θα φέρουν φορητή κάμερα χειρός. Επίσης, κάμερες μπορούν να υπάρχουν και στα οχήματα ρίψης νερού. Για τη χρήση των καμερών θα προηγείται σχετική ενημέρωση στους συγκεντρωμένους. Η συλλογή και η επεξεργασία του υλικού θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που καθορίζει το Π.Δ. 75/2020 για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.
Αστυνομικοί με… ειδικό αριθμό
Η διαφάνεια στη δράση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο διαχείρισης μίας συνάθροισης είναι κρίσιμη και για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να είναι εμφανής η τοποθέτηση των δυνάμεών της.
Το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείρισης μίας συνάθροισης φορά στολή, ενώ θα γενικευτεί η χρήση ονομασιών στην πλάτη των μελών κάθε ομάδας, ώστε να ταυτοποιείται καλύτερα η μονάδα στην οποία ανήκει. Σε αυτή την κατεύθυνση, όλοι οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στη διαχείριση μίας συνάθροισης θα έχουν σε εμφανές σημείο ειδικό αριθμό στη στολή τους προκειμένου να είναι διακριτή και διαφανής η παρουσία τους στο πεδίο της δράσης, όπως και η ταυτότητά τους σε όλες τις ενέργειές τους.
Κατηγορίες
Οι επικεφαλής αξιωματικοί για τις συναθροίσεις θα προβαίνουν σε μία κατηγοριοποίηση βάσει του μεγέθους της, και στα ειδικότερα δεδομένα της περιοχής όπου διοργανώνεται (αριθμός κατοίκων, οδόστρωμα, πεζοδρόμια, κεντρικοί δρόμοι κ.τ.λ.). Αρα, μπορεί μία συνάθροιση 500 ατόμων σε μία περιοχή να κατηγοριοποιηθεί ως μικρού μεγέθους, ενώ σε μία άλλη ως μεγάλου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περιορισμοί διαφέρουν μεταξύ των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων. Στην Αττική, για παράδειγμα, πολύ μικρή συνάθροιση είναι από 1-100 άτομα, μεσαία συνάθροιση 501- 1.000 άτομα και πολύ μεγάλη συνάθροιση 10.001 άτομα και πάνω.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στην οποία διοργανώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός συναθροίσεων, έχει στη διάθεσή της τις παρακάτω ομάδες, το προσωπικό των οποίων αξιοποιείται στη διαχείριση των συναθροίσεων:
- Δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης: Τροχαία, ΟΔΟΣ, Αστυνομικοί σε μέτρα Τάξης, Διαμεσολαβητές.
- Ευέλικτες μονάδες με δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης: ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ.
- Ομάδες συλλήψεων.
- Δυνάμεις επιβολής και αποκατάστασης της τάξης: Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ.
Για τη διαχείριση των συναθροίσεων μπορεί να αξιοποιηθεί και προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να υπάρχει δυνατότητα για την πρόληψη και την άμεση κατάσβεση πυρκαγιάς.
Οριοθέτηση χώρου για δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η οριοθέτηση συγκεκριμένου χώρου για τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις για περιορισμό των κινήσεών τους. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε «ότι σε δύσκολες στιγμές θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για αυτούς ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα γεγονότα με ασφάλεια». Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν ότι οι εκπρόσωποι του Τύπου θα μπορούν να κινούνται όπου θέλουν, αλλά θα υπάρχει και ένας προστατευμένος χώρος για αυτούς, καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν δεχθεί επιθέσεις.
«Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, γι’ αυτόν το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό», γράφει το ειδικό σχέδιο, ωστόσο στη χώρα μας όποιος δημοσιογράφος φορά διακριτό εξοπλισμό αρκετές φορές γίνεται στόχος επιθέσεων και από τις «δύο πλευρές», όπως επεσήμαιναν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. «Η Αστυνομία θα οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση», αναφέρει σε άλλο σημείο το σχέδιο, προκαλώντας αντιδράσεις για πιθανό περιορισμό των κινήσεων εκπροσώπων του Τύπου, κάτι που σε ένα βαθμό διευκρινίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο.
Οπως και να έχει, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για το σχετικό ζήτημα, ενώ θα επιχειρηθούν επαφές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις.
Ειδικά περιπολικά για ασθενής με Covid-19
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου για τις συναθροίσεις, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, παρουσίασε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε και πρόκειται να προμηθευτεί η Αστυνομία.
«Τους τελευταίους 18 μήνες έγιναν όσα δεν έχουν γίνει 18 χρόνια, καθώς εξελίχθηκε ένα μεγάλο εξοπλιστικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, σε ένα πλέγμα επιχειρησιακής αναγκαιότητας», τόνισε ο κ. Τσουβάλας.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το 2020 «έτρεξε» ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ και αγοράστηκαν 23.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 8.000 ειδικές επιχειρησιακές στολές, πλήρης εξοπλισμός για 4.000 δικυκλιστές, ενώ η Αστυνομία ενισχύθηκε με 2.450 οχήματα διαφόρων τύπων. Το 2021 το εξοπλιστικό πακέτο ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ για μηχανοκίνητο και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ για πρώτη φορά από το 1999 επιχειρείται πλήρης και ολική ανακατασκευή των λεωφορείων της Αστυνομίας.
Σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνεται η αγορά 40-80 περιπολικών με ειδικό κλωβό μετακίνησης ατόμων που νοσούν ή υπάρχει υποψία ότι νοσούν από Covid-19 ή άλλα μεταδοτικά νοσήματα, 4 ασθενοφόρα, 5 θωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που υπάρχουν στον Εβρο και 4 οχήματα ειδικών δράσεων.
ΠΗΓΗ: elefhterostypos.gr