Την αύξηση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στους ιερωμένους και την αυστηρή τήρηση των μέτρων στους ναούς εν όψει και των γιορτών των Χριστουγέννων ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός κατά την ιστορική, συμβολική του επίσκεψη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στη Μονή Πετράκη.

Μια επίσκεψη, μέσω της οποίας, ως φαίνεται, ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας οδεύουν προς επίλυση, όπως αυτό με τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Εκκλησίας.

Με την πανδημία στο επίκεντρο της συνάντησης (πρώτη φορά που πρωθυπουργός συμμετέχει και παίρνει το λόγο σε Ιερά Σύνοδο, καθώς και η πρώτη φορά που μετέχει γυναίκα σε αυτήν, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως) δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στη λειτουργία των ναών, ωστόσο εξετάζεται τα Χριστούγεννα να τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες, ενώ κανονικά και εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων ανήμερα τα Φώτα. Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους των πιστοποιητικών και των τεστ που πρέπει να επιδεικνύουν οι πιστοί πριν εισέλθουν στο ναό, ισχύει η προηγούμενη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να τους διενεργήσει.

«Πολιτεία και Εκκλησία, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις μεταξύ τους σχέσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιερά Σύνοδος.

Η συνάντηση διεξήχθη σε «άριστο κλίμα». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμανε ότι η Ιερά Σύνοδος αναγνωρίζει «την υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως και τον αγώνα τον οποίον καταβάλλετε για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού Covid-19, τη διαφύλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αναγκαζόμενοι να λάβετε δύσκολες αποφάσεις».

Μάλιστα, σημείωσε ότι η Εκκλησία παραμένει αλληλέγγυα προς την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η Ιερά Σύνοδος ζητά από τους ιερείς και τους πιστούς να εμβολιασθούν διότι, όπως είπε, αυτό είναι το υποδεδειγμένο από την ιατρική κοινότητα ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας. Ο κ. Ιερώνυμος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους εκκλησιαζόμενους κατά την προσέλευση στους ναούς να τηρούν τα μέτρα και να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι διαγνωστικοί έλεγχοι, επαναλαμβάνοντας «συνεργαζόμαστε όλοι με την κυβέρνηση και την ιατρική κοινότητα προς τον κοινό σκοπό της εξαλείψεως της πανδημίας και της επιστροφής σε κανονικές συνθήκες ζωής».

Οργανικές θέσεις

Ο κ. Ιερώνυμος έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητήματα που χρόνια τώρα αποτελούσαν «αγκάθια» στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Ενα από αυτά είναι η επικαιροποίηση του πλαισίου του 1945, που αφορά στους κληρικούς.

«θα θέλαμε να ακούσουμε από σας αν έχει προχωρήσει στη σκέψη σας και στο πρόγραμμά σας το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της νομοθεσίας περί μισθοδοσίας του προσωπικού της Εκκλησίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα δεν έγκειται σε αίτημα για σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ούτε για μονιμοποίηση συμβασιούχων ή υπεράριθμων κληρικών.

«Υφίσταται η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νόμου 536/1945, ο οποίος προέβλεπε συμβολή του κράτους στη μισθοδοσία 6.000 οργανικών θέσεων με βάση τον τότε πληθυσμό της χώρας (που ήταν περίπου 7,5 εκατομμύρια).

Ο αριθμός αυτός, ακόμα και τότε, υπολειπόταν των υπηρετούντων κληρικών (7.151) και επί 76 έτη δεν επικαιροποιήθηκε», εξήγησε ο κ. Ιερώνυμος, λέγοντας στη συνέχεια ότι λόγω της έκτοτε πληθυσμιακής και οικιστικής ανάπτυξης το κράτος ίδρυσε νέες ενορίες, με συνέπεια να έχει ξεπεραστεί το παραπάνω όριο. Και αφού υπενθύμισε ότι σήμερα υφίστανται 8.168 ενορίες και κάθε ενορία έχει τουλάχιστον μία ή περισσότερες θέσεις κληρικών, ανάλογα με τον πληθυσμό της, αλλιώς δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο, τόνισε ότι οι μισθοδοτούμενοι κληρικοί μειώθηκαν από το 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 από 9.018 σε 8.300.

Στο ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Η προοπτική της αξιοποιήσεως της αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας με κοινωνική στόχευση και περιβαλλοντικό πρόσημο έχει ήδη προκαλέσει ενδιαφέρον δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και δεν παύουμε να ελπίζουμε ότι το όφελος για το κράτος και την κοινωνία θα είναι ουσιώδες και διαρκές», είπε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Για να καταλήξει: «Είναι ατυχές αποτέλεσμα αυτών των χρόνιων δυσκολιών ότι μέχρι σήμερα η Εκκλησία κτηματολογικώς μεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης σημαντικής περιουσίας, δημοσιονομικώς όμως παραμένει αδύναμη».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial