Κορωνοϊός: Αντιδράσεις για τον χαρακτηρισμό της Χαλκιδικής ως κόκκινης περιοχής

Ανησυχία  αλλά και εύλογα ερωτήματα προκάλεσε ο χαρακτηρισμός της Χαλκιδικής ως «κόκκινης περιοχή», με βάση το ιικό της φορτίο.

«Τα περισσότερα νέα κρούσματα τα οποία έχουμε τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού, εμφανίζονται στις εξής Περιφερειακές Ενότητες: στη Δυτική Αττική, στη Βοιωτία, στη Λέσβο, στην Κάλυμνο, στη Ροδόπη, στην Αργολίδα και στη Χαλκιδική. Με την προσοχή μας, βέβαια, στραμμένη στην Αττική, που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφέρεια και στον τρόπο με τον οποίο κινείται η νόσος». Αυτό τόνισε στην ενημέρωση της 13ης Ιανουαρίου ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ωστόσο, από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση για τη γεωγραφική διασπορά του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων, δεν φαίνεται να προκύπτει έξαρση κρουσμάτων στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίαςτο τελευταίο δεκαήμερο έχει ως εξής:

05/01: 11 κρούσματα

06/01: 19 κρούσματα

07/01: 5 κρούσματα

08/01: 5 κρούσματα

09/01: 2 κρούσματα

10/01: 2 κρούσματα

11/01: 2 κρούσματα

12/01: 4 κρούσματα

13/01: 3 κρούσματα

14/01: 8 κρούσματα

Ερωτήματα και αντιδράσεις

Η ένταξη της Χαλκιδικής στις «κόκκινες» περιοχές, προκάλεσε ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις σε εκπροσώπους της περιοχής, οι οποίοι τονίζουν πως η εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία είναι διαφορετική από αυτή που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής: Δεν έχουμε στοιχεία που να δικαιολογούν τις δηλώσεις Κικίλια

Μιλώντας στο thestival ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, ανέφερε πως σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις, η επιδημιολογική εικόνα του νομού είναι καλή.

«Δεν έχουμε κανένα στοιχείο στα χέρια μας που να δικαιολογεί αυτά που είπε ο υπουργός Υγείας. Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τον νομό μας δεν παραπέμπει σε εικόνα ενός επικίνδυνου νομού. Κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους να λάβουν υπόψη τους τα πραγματικά δεδομένα και όχι μια εσφαλμένη εικόνα που ενδεχομένως δημιουργήθηκε λόγω των εορτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.

Πρόεδρος Ιατρ. Συλλόγου Χαλκιδικής: Δεν έχουμε πληροφορίες πως η κατάσταση είναι ανησυχητική

«Εμείς δεν έχουμε πληροφορίες πως η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική», υπογράμμισε από την πλευρά του στο thestival ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος. Όπως είπε, από την πληροφόρηση που υπάρχει για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής από γιατρούς και εργαστήρια της  περιοχής, δεν προκύπτει ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής σε ό,τι αφορά στους ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται, είναι ικανοποιητική.

Συγκεκριμένα, νοσηλεύονται περί τους 10 ασθενείς, 2 εκ των οποίων σε κλίνες ΜΕΘ.

«Το χαρακτηρισμό μας  περιοχής σε “κόκκινο” τον καθορίζουν οι επιδημιολόγοι», επεσήμανε ο κ. Πυρπασόπουλος εξηγώντας πως ρόλο σε μια τέτοια απόφαση παίζει και ο αριθμός των κρουσμάτων ως προς το σύνολο του πληθυσμού μιας περιοχής.

Κ Μάλαμα: Γιατί στις «κόκκινες περιοχές» με 2,27​ κρούσματα εβδομαδιαίο μέσο όρο;

Τον έντονο προβληματισμό της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, Κυριακή Μάλαμα, η οποία τόνισε πως η σχετική ανακοίνωση του κ. Κικίλια έγινε ενώ  ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει μόλις 3 νέα κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής.

«Στην σημερινή ενημέρωση ​για τον κορωνοϊό ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο στη Χαλκιδική. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 3 κρούσματα στη Χαλκιδική κι εβδομαδιαίο μέσο όρο 2,27 κρούσματα. Και το ερώτημα είναι ξέρει κάτι ο κ. Κικίλιας που δεν γνωρίζει ο ΕΟΔΥ ή απλώς εμφανίστηκε αδιάβαστος για την εξέλιξη των κρουσμάτων; Απαιτούμε τα ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα τώρα», ανέφερε σε δήλωσή της μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμαρχος Κασσάνδρας: Άδικο να μην έχουμε έξαρση και να μπαίνουμε στο «κόκκινο»

Για μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στον δήμο Κασσάνδρας έκανε λόγο στο thestival η δήμαρχος της περιοχής, Αναστασία Χαλκιά, τονίζοντας πως από την επίσημη ενημέρωση που έχει η ίδια, δεν προκύπτει έξαρση κρουσμάτων στην περιοχή της Κασσάνδρας.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, στον δήμο Κασσάνδρας υπάρχουν μόλις 4 ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Έχουμε μεγάλη ύφεση στον δήμο Κασσάνδρας», δήλωσε και τόνισε:

«Είναι απαράδεκτο ενώ ο δήμος Κασσάνδρας δεν παρουσιάζει έξαρση κρουσμάτων να μπαίνει στο “κόκκινο”. Δεν μπορώ να το εξηγήσω». Πρόσθεσε δε πως δεν γνωρίζει με βάση ποια στοιχεία έγινε ο χαρακτηρισμός αυτός.

Δήμαρχος Σιθωνίας: Μας έκανε εντύπωση η αναφορά για κόκκινη περιοχή

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, λέγοντας πως από τα επίσημα στοιχεία δεν προκύπτει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή του. «Μας έκανε και εμάς εντύπωση η τοποθέτηση αυτή», υπογράμμισε στο thestival ο κ. Ντέμπλας και πρόσθεσε πως τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Σιθωνίας είναι κάτω από 10.

Στεργιάδης: Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη ΓΓΠΠ στην Αθήνα με βάση μοντέλα και αλγόριθμους

Μιλώντας στο thestival ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αυτοτελούς Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, υπογράμμισε πως ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως κόκκινης με βάση το επιδημιολογικό της φορτίο γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Αθήνα, με βάση μοντέλα και αλγόριθμους που «τρέχουν».

«Εμείς δεν έχουμε την πλήρη εικόνα για να ξέρουμε ποιος είναι ο λόγος», σημείωσε ο κ. Στεργιάδης διευκρινίζοντας πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το επιτελείο της ΓΓΠΠ σε συνεργασία  με τους λοιμωξιολόγους και πως με βάση μοντέλα μπορούν να εντοπίσουν συρροή κρουσμάτων ή τάση αύξησης των κρουσμάτων.

Τόνισε δε πως η όλη διαδικασία ελέγχεται κεντρικά και πως η Πολιτική Προστασία της Κεντρικής Μακεδονίας δεν εμπλέκεται σε αυτό.

ΠΗΓΗ: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial