Κορωνοϊός: Άρση lockdown σε 3 «βήματα» – Οι σκέψεις για την εστίαση

Αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα είναι στην Ελλάδα εντός του 2020 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα

Τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλάζουν συνεχώς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση του lockdown. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (26.11.2020), την παράταση του lockdown για μία εβδομάδα, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, κάτι που ήταν αναμενόμενο και το μόνο που έμενε ήταν να ακουστεί από… επίσημα χείλη. 

Την διάρκεια του lockdown θα κρίνουν 7 περιοχές της χώρας που καταγράφουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο μεταξύ αυτών Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα κα Μαγνησία. Μικρή ανάσα δίνουν τα αποτελέσματα στην μελέτη των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου καταγράφεται μείωση του ιικού φορτίου κατά 50%

Εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, μετά από την 7η του Δεκέμβρη, ενδεχομένως να σχεδιαστεί μία σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 7 Δεκεμβρίου και στις 14 τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ειδικότερα, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι -παρόλο που θα ανοίξουν (αν τελικά ανοίξουν) για μία εβδομάδα, μιας και θα ακολουθήσουν οι διακοπές των γιορτών, θα… ανέβει η ψυχολογία των μαθητών.  

Η 14η Δεκεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία και για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου, ενώ τα εμπορικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 20 του μηνός και όσο γίνεται πιο κοντά στις ημέρες των γιορτών. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εστίαση, καθώς όσο τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι όλο και πιο δύσκολο να επαναλειτουργήσει. Υπάρχει η σκέψη για άνοιγμα λίγο πριν τα Χριστούγεννα όμως δεν έχει φανεί ακόμη μεγάλη μείωση στα κρούσματα κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με την επόμενη βδομάδα να θεωρείται καταλυτική. Η απόφαση για την εστίαση θα καθορίσει και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που ναι μεν θα παραμείνει σε ισχύ, ωστόσο -αν τελικά ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια- θα αλλάξουν οι ώρες και σίγουρα δεν θα αρχίζει στις 9 το βράδυ, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. 

O Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο ιατρικής της Πενσιλβάνια, κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε: “Θεωρώ ότι είναι πρόωρο να συζητάμε πότε θα ανοίξουν. Είμαστε ακόμα σε μία κατάσταση με αυξημένα κρούσματα και γεμάτες ΜΕΘ… Η παράταση του lockdown ήταν αναπόφευκτη. Δεν είμαστε σε κάποιο σημείο που θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε κανονικότητα”.

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής μίλησε στο LiveNews και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown.

Σύμφωνα με την κυρία Τσολιά είναι ακόμα πολύ δύσκολα τα πράγματα κυρίως στη Β. Ελλάδα. Η ίδια, έκανε λόγο για μια επιπέδωση και μάλλον μια μείωση των κρουσμάτων στην κεντρική και νότια Ελλάδα, ωστόσο ακόμα το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά.

«Εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ, η τάση εισαγωγή στις εντατικές είναι αυξητική, παίρνει αρκετό χρόνο για να δούμε μια επιβράδυνση. Εξακολουθούν οι αριθμοί αυτοί να είναι μεγάλοι, υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας», τόνισε.

Ερωτηθείσα για τη σταδιακή άρση του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, τόνισε ότι είναι νωρίς για μεγάλη χαλάρωση, ωστόσο τα σχολεία στη Νότια Ελλάδα είναι κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί.

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Σκουτέλης, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” στο MEGA, τόνισε πως “αυτό είναι το τσουνάμι που βλέπουμε, ο σεισμός έχει αρχίσει και καταλαγιάζει, κι αυτό φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων. Ακόμα και να σταματούσαμε τη ροή στις ΜΕΘ, να είχαμε μηδέν κρούσματα, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε και την πίεση και τους θανάτους”, πρόσθεσε.

Πέτσας: Το εμβόλιο στην Ελλάδα πριν βγει το 2020

Είδηση και για τα εμβόλια έβγαλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών. Είπε ότι όπως όλα δείχνουν τα εμβόλια θα έρθουν και στην Ελλάδα πριν βγει το 2020 και πως έως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. 

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

Lockdown δυο ταχυτήτων

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η άρση να γίνει σε δύο ταχύτητες με διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθεστώς lockdown σε όλη την Επικράτεια και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων», απάντησε.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial