Σε αυξημένη επιφυλακή είναι οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς μπορεί να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Μετά τη μεγάλη αύξηση του Σαββάτου, όταν και ανακοινώθηκαν επιπλέον 935 περιστατικά κορονοϊού, το τελευταίο διήμερο ακολουθείται ελαφρώς πτωτική πορεία -715 κρούσματα χθες-, που βέβαια μπορεί να οφείλεται στα λιγότερα τεστ του Σαββατοκύριακου. Ειδικοί και κυβέρνηση περιμένουν τις καταγραφές αυτής της εβδομάδας όπως και της επόμενης προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η πορεία της Covid-19 βαίνει διαρκώς αυξανόμενη ή συγκρατείται, μετά και τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν. Σε ορισμένες περιοχές, πάντως, της Βόρειας Ελλάδας η επιδημία δίνει σαφή σημάδια εκθετικής αύξησης.
Την κρισιμότητα του επόμενου 48ώρου για τις τρεις περιοχές που εμπνέουν ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, επεσήμανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Οπως είπε, η χθεσινή, σημερινή αλλά και αυριανή ημέρα μέχρι να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης των περιοχών είναι κομβικές ώστε να φανεί εάν θα ανέβουν οι περιοχές αυτές στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού και εάν το σύστημα υγείας αντέχει. Τα Ιωάννινα κατέγραψαν χθες 52 κρούσματα, από τα οποία τα 32 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων. Οι Σέρρες συμμετείχαν στον μολυσματικό χάρτη με 31 κρούσματα χθες (τα 30 προέκυψαν από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ), ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε η Θεσσαλονίκη, με 84 νέα κρούσματα χθες.
Από χθες ισχύει ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, που περιλαμβάνει αλλαγές χρώματος για 24 Περιφερειακές Ενότητες και κατά συνέπεια νέα μέτρα με βάση ό,τι περιλαμβάνεται σε κάθε επίπεδο συναγερμού. Την Τετάρτη, όπως και κάθε Τετάρτη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση για όλη τη χώρα.
Ο κ. Πέτσας, πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, όπως είπε, σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού η χώρα μας έχει δείκτη θετικότητας 3,6, είναι δηλαδή «πράσινη» μαζί με τη Γερμανία, τις βαλτικές χώρες και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο «πορτοκαλί».
Το σύστημα υγείας
Ορατή αρχίζει να είναι η επερχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, με άνοδο του αριθμού των διασωληνωμένων χθες στους 95, σε σχέση με 84 που ήταν μέχρι και την Κυριακή. Επίσης 911 είναι συνολικά οι ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία ενώ 89 ήταν οι νέες εισαγωγές κατά τη χθεσινή μέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέες εισαγωγές για νοσηλεία θετικών στην Covid-19 στα νοσοκομεία ακολουθούν αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα και θεωρείται δεδομένο ότι ένα ποσοστό αυτών θα χρειαστεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωλήνωση. Η… μεταφορά της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στα νοσοκομεία είναι αναμενόμενη κατά τους ειδικούς και οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες, ακόμη και εάν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν σε ένα επίπεδο.
Το σχέδιο ενίσχυσης, βέβαια, των κλινών ΜΕΘ είναι δυναμικό και διαρκώς εξελισσόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά την προχθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχονται σε 974 και επιπλέον 268 ΜΕΘ, καθώς και 62 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, με στόχο η παράδοσή τους να ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί τέλος του έτους. Οι ΜΕΘ – Covid πανελλαδικά ανέρχονται σε 288, από τις οποίες οι 140 στην Αττική.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε χθες ότι μια πίεση του ΕΣΥ στην Αττική πριν από ορισμένες εβδομάδες έχει περιοριστεί για δύο λόγους: Από τη μια γιατί σταθεροποιήθηκε η κατάσταση και από την άλλη γιατί μπήκαν πολλές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Σύστημα. «Αυτή τη στιγμή μία στις δύο κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική είναι κατειλημμένες», ανέφερε σημειώνοντας ότι πριν από 4-5 εβδομάδες ήταν περίπου δύο στις τρεις κατειλημμένες.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 715 περιστατικά κορονοϊού. Εξ αυτών τα 260 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, που εξακολουθεί να είναι «πρωταθλήτρια» της επιδημίας. Εκτός από τις παραπάνω περιοχές που είναι οριακά να περάσουν στην κόκκινη ζώνη, σημαντική διασπορά φαίνεται και στη Λάρισα – 41 κρούσματα χθες. Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τα rapid tests σε σημεία και περιοχές με επιδημιολογική επιβάρυνση ώστε να προλάβουν τυχόν μεγάλη διασπορά της Covid-19. Χθες το πρωί, εκατοντάδες τεστ πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Περιστερίου έξω από το Δημαρχείο, στην Αθήνα, ενώ στο νησί της Νάξου από τις 12 έως τις 24 Οκτωβρίου τρεις ΚΟΜΥ διενήργησαν 742 ελέγχους, από τους οποίους προέκυψαν 10 θετικά κρούσματα.
ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr