Κορωνοϊός – Μεταλλάξεις: Πόσο αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα εμβόλια αποτελούν το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο ενάντια στον κορωνοϊό, όμως ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει πως θα πρέπει σε ένα χρόνο να επαναξιολογηθούν λόγω των μεταλλάξεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα δύο τρίτα των λοιμωξιολόγων ισχυρίζονται ότι, λόγω των μεταλλάξεων, τα εμβόλια που έχουμε τώρα στα χέρια μας θα είναι αναποτελεσματικά σε ένα χρόνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό People’s Vaccine Alliance και συνέλεξε τις απόψεις 77 επιστημόνων. Περίπου το 66% των επιδημιολόγων και ιολόγων που πήραν μέρος στη μελέτη πιστεύουν ότι σε διάστημα ενός χρόνου, ο κορωνοϊός θα μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό που τα πρώτα εμβόλια που είναι σήμερα διαθέσιμα θα είναι αναποτελεσματικά. Από αυτούς, σχεδόν το ένα πέμπτο (18.2%) πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ το ένα τρίτο (32.5%) μέσα σε διάστημα εννέα μηνών. Το 18,2% πιστεύει ότι τα εμβόλια θα γίνουν ανεπαρκή σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων. Οι πιο αισιόδοξοι, λιγότερο από το ένα όγδοο (7,8%), ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις δε θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια ανεπαρκή ενάντια στον κορωνοϊό.

«Όσο πιο πολύ ταξιδεύει ο ιός, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίζονται συνέχεια καινούριες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων» αναφέρει σχετικά ο δρ. Devi Sridhar, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ένας από τους επιδημιολόγους που πήρε μέρος σε σε αυτή την έρευνα. «Την ίδια στιγμή οι φτωχότερες χώρες μένουν χωρίς εμβόλια όμως, όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορία, ο κορωνοϊός δε γνωρίζει σύνορα» συμπληρώνει.

Οι κατασκευαστές Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca ήδη δουλεύουν την ενισχυμένη τους φόρμουλά, ενώ τα νεότερα νέα από την πλευρά της Pfizer αναφέρουν ότι οι δοκιμές σε 12000 εθελοντές έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μετά από έξι μήνες.

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ξεκίνησε επίσης κλινικές δοκιμές στις ενισχυμένες δόσεις του εμβολίου για να καθοριστεί εάν προσφέρει αποτελεσματικότερη προστασία κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις αρχικές κλινικές δοκιμές πέρυσι έλαβαν μία από τις τρεις δόσεις και στη συνέχεια θα συγκριθούν τα αποτελέσματα μεταξύ τους.

Πηγή:thestival.gr


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial